Slovenija
24 ogledov

Šole skrbijo, da niso lačni

Šolarji Anže Petkovšek
Šolska hrana. Ministrstvo ugotavlja, da je cenzus za subvencionirano šolsko prehrano prenizek. Položnice. V šolah vse manj plačanih položnic, čeprav za zdaj še jedo vsi otroci.

“Zlasti pri subvenciji kosila za učence je cenzus za šolsko prehrano prenizek,” ugotavljajo na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Zato so se povezali s pristojnim Ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ), kjer po njihovih informacijah že pripravljajo korekcijo cenzusa.

“Ta informacija drži, vendar bomo lahko natančneje o tem govorili šele konec novembra, saj nam morajo šole do 15. novembra posredovati statistične podatke o številu subvencioniranih kosil,” so pojasnili na MIZKS in dodali, da se bodo na podlagi tega odločali, kako naprej.

Le polovica odločb

“Zaprosila sem za subvencionirano šolsko hrano, odločbe še vedno ni. Ker položnice nisem plačala, mi v šoli grozijo, da sinova ne bosta dobila hrane,” je obupana bralka, mati dveh otrok.

Do včerajšnjega dne so na MDDSZ prejeli 40.173 vlog za subvencijo kosila za učence, izdali so 25.767 odločb. Za subvencijo malice za učence in dijake pa so prejeli 103.515 vlog in izdali 60.871 odločb. Zbranih podatkov, koliko je bilo negativnih in koliko pozitivnih odločb, še nimajo. Na ministrstvu še ne znajo napovedati niti, kdaj bodo rešene vse.

Hrana v šolah ne ostaja

“Plačanih položnic za september je letos v primerjavi s prejšnjim letom za trideset odstotkov manj,” ugotavlja ravnatelj Osnovne šole (OŠ) Metlika Jože Mozetič. Dokler ne dobijo odločbe, staršem zaračunajo polno ceno, ko dobijo odločbo pa pripravijo poračun za nazaj. V primeru, da položnica ni plačana, pošljejo staršem opomin, pojasnjuje. Posamezne primere rešujejo tudi s centri za socialno delo in Rdečim križem, staršem pa dajejo možnost obročnega plačila. “Težko bi rekli, da so otroci v šoli lačni. Malico prejemajo praktično vsi učenci. Ves dopoldan je v jedilnici na voljo kruh, sadje in voda,” dodaja. Ker so vključeni v shemo šolskega sadja, dobijo učenci brezplačno sadje. Opaža, da je letos manj ostankov pri malici, določeno število učencev pa je še izbirčnih. “Organizirani smo tako, da nobeden otrok ni lačen v času, ki ga preživi v šoli. Pri tem tesno sodelujemo z Občinskim odborom Rdečega križa,” dodaja Mozetič.

Vsi otroci dobijo hrano

“V primerjavi z lanskim septembrom imamo za štiri odstotke več neplačanih položnic,” opaža tudi ravnateljica OŠ Sostro Mojca Pajnič Kirn. V primeru finančne stiske, otroci normalno prejemajo hrano, stroške pa nameravajo plačati s sredstvi Šolskega sklada, dokler starši ne bodo prejeli odločb. “Vsi otroci, ki imajo prijavljene obroke prehrane, jih zaenkrat prejemajo in jih pri tem tudi ne nameravamo omejevati,” pa pravi ravnateljica OŠ Črna na Koroškem Romana Košutnik. Delež neplačanih položnic se je pri njih v primerjavi z lanskim šolskim letom povečal za pet do sedem odstotkov. Neplačila rešujejo individualno s starši, v ta namen dobijo tudi veliko donacij.

Komentarjev 2
  • feferon 20:14 15.november 2012.

    Siti lačnemu ne verjame...

  • dragec 13:46 15.november 2012.

    Če denar za krkanje 400 gospodarstvenikov na brdu, potem....?