Zdravje > Otrok
22 ogledov

Šolska so cenejša

otroci tek šport Shutterstock
Šolska nezgodna zavarovanja so nekajkrat cenejša od individualnih nezgodnih zavarovanj. Takšne cene imajo zato, da se otroci zgodaj navadijo na zavarovanje.

" Šolska nezgodna zavarovanja otrok in mladine so zagotovo najcenejša oblika nezgodnih zavarovanj. Zavarovalnice ta zavarovanja promovirajo zato, da se otroci zgodaj navadijo na zavarovanja,” pravi Jure Mravlja, direktor podjetja za zavarovalno zastopanje Alfa Lupus d.o.o.. Cene teh zavarovanj so po njegovih ugotovitvah promocijske in nekajkrat nižje od individualnih nezgodnih zavarovanj: “Če je pri šolskih nezgodnih zavarovanjih cena v povprečju dvajset evrov na leto, je cena podobnega individualnega zavarovanja lahko tudi okoli dvajset evrov na mesec”, seveda različno od zavarovalnice do zavarovalnice in odvisno ali gre za dodatne nevarne okoliščine ali ne, Kot denimo športna tveganja.

Imeti morate izpit

 “Pri sklepanju nezgodnih zavarovanj za otroke bodite pozorni na omejitve in izključitve,” svetuje Mravlja. Ekstremni športi kot so denimo turno smučanje, potapljanje ali padalstvo, so izključeni pri večini zavarovalnic. “Pri nekaterih zavarovalnicah boste v primeru poškodbe pri ekstremnem športu dobili izplačan le določen odstotek zneska, ki bi ga prejeli pri poškodbi zaradi običajnih nesreč,” pojasnjuje. Pri nekaterih zavarovalnicah pa v tem primeru sploh ne dobite zavarovalnine.

“Zavarovalnine ne boste prejeli niti v primeru nesreče z motorjem, če zanj nimate vozniškega dovoljenja, ali če ste vozili pod vplivom alkohola,” opozarja zavarovalniški strokovnjak. Enako je izključeno kritje vseh ostalih poškodb, ko je poškodovanec pod vplivom alkohola.

“Če prejemate dnevno odškodnino za poškodbo kolena in ste si v tem času zlomili še roko, praviloma ne boste prejemali še ene dnevne odškodnine,” opisuje nov primer izključitve. Odškodnina je samo ena, ne morete prejemati dveh odškodnin za dve poškodbi istočasno. Sicer pa je število poškodb neomejeno. 

“Dnevno nadomestilo je pri teh zavarovanjih večinoma omejeno na dvesto dni za en škodni primer,” pojasnjuje Mravlja. Dnevno nadomestilo praviloma prejmeš zaradi poškodbe za čas izostanka od pouka ali za čas imobilizacije, na primer z mavcem ali za čas rehabilitacije, na primer fizioterapije. Število bolnišničnih dni je pri večini zavarovalnicah neomejeno. 

Vsekakor Mravlja predlaga, da pred sklenitvijo zavarovanj preberete splošne pogoje, posebej še poglavja “izklučitve in omejitve” in sklenete zavarovanje na podlagi širine kritij ne le na podlagi najnižje cene.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.