Slovenija
97 ogledov

Šolske uniforme spet v igri

slovenija01.09.09...otrok...prehod za pesce...zebra....varnost...solska pot...ce Anže Petkovšek
Anketa ministrstva. Uniforme lahko "doletijo" osnovnošolce, dijake in učitelje.

Osnovne šole so začele svoje učence, njihove starše in zaposlene pozivati, naj izpolnijo anketo o morebitni uvedbi šolskih uniform, ki jo je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Kako, če sploh, si MIZŠ predstavlja uvedbo uniform, ni jasno, a glede na vprašalnik, ki ga je pripravila posebna delovna skupina na ministrstvu, lahko sklepamo, da razmišljajo v več smereh.

Od majic do celotnih uniform

V anketi ljudi sprašujejo, kako si sploh predstavljajo koncept uniforme – ali je to le majica oziroma kapa ali celotno oblačilo. "V Sloveniji večina osnovnih šol primernost oblačenja opredeljuje v svojih internih pravilih," poudarjajo na MIZŠ. Dodajajo, da čeprav pravil o uniformah ni, številne šole same priporočajo starosti primerno oblačenje. MIZŠ v anketi preverja tudi, ali bi bilo smiselno uniforme uvesti na srednjih šolah.

Enotne obleke za učitelje


Iz razprave o uvedbi uniform niso izvzeti niti strokovni delavci na šolah. "Za to ni nobene potrebe, sem proti, da se o tem sploh pogovarjamo," je odločen predsednik združenja ravnateljev osnovnih šol Milan Rejc. Dodaja, da učitelji pri nekaterih predmetih, denimo pri kemiji ali gospodinjstvu, že nosijo zaščitna oblačila, več od tega pa po njegovem mnenju ni potrebno. Meni, da se socialne razlike med učenci ne kažejo v oblekah, zato se mu uvedba uniform ne zdi smiselna.

Kdo bo vse to plačal

Glede na anketna vprašanja bi uniforme lahko plačal ustanovitelj šole v celoti ali v kombinaciji s starši, "ker jim bodo prihranjeni stroški za nakup drugih oblačil". Uniforme bi lahko ustanovitelj šole financiral tudi le za učence iz socialno šibkih družin, lahko pa bi jih financirala država oziroma starši sami. MIZŠ preverja tudi možnost, ali bi učenci uniforme nosili, če bi obstajale, a njihovo nošenje ne bi bilo obvezno. Na MIZŠ zagotavljajo, da davkoplačevalcev anketa ne bo stala nič, saj je "delovna skupina vse dejavnosti opravila v okviru redne delovne obveznosti in noben član ni prejel nikakršnega dodatnega plačila".

 

Komentarjev 18
  • Skippy 21:52 30.marec 2014.

    Zakaj pa bi zmanjšal razslojenost? Zakaj Slovenci vsi stremimo k temu, da se moramo vsi zgledovati po najbolj revnih? V tujini je ravno obratno. Sicer pa, kot da sošolec ne bo videl, da ga je oče pripeljal z Audijem, da ...prikaži več ima iPhona in najnovejši Playstation ter da so bili na dopustu na Karibih.

  • franke 10:38 27.marec 2014.

    KAJ VAM DREK KAPLJE NA MOŽGANE? BANDA,KAKŠNE UNIFORME NEKI. DA BO SPET NA RAZPISU NEKDO ZASLUŽU.

  • frogstomp 10:09 27.marec 2014.

    fašizm se vrača