Svet
54 ogledov

Sonda Juno premika meje človekovega znanja

Jupiter Nasa/Epa
Sonda Juno je po večletni poti skozi vesolje prišla najbližje svojemu cilju doslej, še vedno zelo skrivnostnemu planetu Jupitru.

Vse poteka po načrtih, Juno pa je domov na Zemljo že pričela s pošiljanjem fotografij, kot jih doslej ni posnela še nobena človekova naprava. Prenos bo trajal več dni.

Sonda je letela okoli 4200 kilometrov nad vrtinčastimi oblaki največjega planeta v našem osončnju. "To je naša prva priložnost, da resnično od blizu pogledamo kralja našega osončja in začenjamo ugotavljati, kako deluje," je dejal vodja Nasine ekipe za projekt Juno Scott Bolton.

Prejete fotografije naj bi prvič vključevale tudi natančnejše posnetke južnega in severnega Jupitrovega pola.

Prelet je bil prvi od 36 načrtovanih tekom misije Juno, ki naj bi se končala februarja 2018. V Jupitrovi orbiti sonda kroži od 4. julija, iz izstrelišča Cape Canaveral na Floridi pa so jo izstrelili 5. avgusta 2011.

Namen Nasine misije je odkriti, kaj dejansko tvori Jupiter in kako se je planet, ki naj bi nastal prvi po Soncu, razvijal in kako so se potem razvijali ostali planeti, vključno z Zemljo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.