Svet
29 ogledov

Sorodnik ugrabljenega Hrvata: "Meni je hudo, njegova družina joka ves dan"

Ugrabljen Hrvat ISIS
Hrvata, ki ga je ugrabila Islamska država s Sinaja, poskušajo rešiti. Danes v Kairo odpotuje hrvaška zunanja ministrica.

"Meni je težko, kako težko je šele njegovi družini, ženi in otrokom. Jokajo cel dan, so pa v kontaktu s francoskim podjetjem, kjer je Tomislav delal. Slišim, da delajo na tem, da ga rešijo. Naj delajo in naj mu Bog pomaga,“ je za Večernji list dejal sorodnik Hrvata Tomislava Salopeka, ki ga je v Egiptu ugrabila Islamska država. 

Islamska država je včeraj objavila posnetek, v katerem 31-letnik prosi za svoje življenje, islamisti pa grozijo, da ga bodo ubili v roku 48 ur, če Egipt ne izpolni njihovih zahtev, da iz zapora izpustijo vseh muslimank, ki so zaprte v Egiptu.

Zunanja ministrica v Kairo

Vesna Pusić | Avtor: Zarko Basic/PIXSELL Zarko Basic/PIXSELL
V Kairo je sicer danes danes dospela hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, skupaj z ženo ugrabljenega, ki sicer živi v bližini Slavonskega broda, Natašo Salopek. Skupaj naj bi od egiptovskih oblasti prosile za pomoč pri osvoboditvi ugrabljenega Tomislava.

"Dvomim, da bodo izpolnili zahteve"

"Dvomim, da bi bile egiptovske oblasti pripravljene izpolniti zahteve teroristov," meni Ivan Iveković, dolgoletni profesor na Ameriški univerzi v Kairu.

"V egiptovskih zaporih je najmanj 40 tisoč zapornikov, vsaj tretjino je žensk, velika večina jih je muslimank. Težko, da bi jih začeli izpuščati,“ je za Jutarnji list dejal profesor. 

Opozoril je še, da v Egiptu trenutno sodijo velikemu številu novinarjev, tudi tujim državljanom, ki so jih obtožili da so v Egiptu organizirali teroristične celice. "Kljub velikim pritiskom tujih vlad jih ne izpustijo, zakaj bi potem podlegli pritisku teroristov,“ se sprašuje. 

Najbrž ne gre le za 14 zapornic

Mediji sicer ugibajo, da se zahteva, naj iz zapora izpustijo "muslimanske ženske“ nanaša na 14 žensk, ki so bile aretirane konec leta 2013 in zaradi pripadnosti Muslimanski bratovščini obsojene na 11 let zapora, a Iveković dvomi v to interpretacijo.

"Če gre zares za te ženske, je ugrabitev precej nejasna, saj Islamska država ni na noben način povezana z Muslimansko bratovščino, ki vodi svojo vojno proti egiptovski državi. Ni jasno, zakaj bi se Islamska država zavzemala za te ženske, saj so določeni pripadniki bratovščine jasno obsodili akcije Islamske države,“ opozarja Iveković.

Iveković sicer ne izključuje možnosti, da je objava posnetka povezana z današnjo otvoritvijo Sueškega prekopa, na katerega bo prišlo več kot sto tujih delegacij, že daljši čas pa traja niz terorističnih akcij, kot je bil atentat na poti iz Kaira v Suez. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • matermila 06:43 07.avgust 2015.

    Mogoče se nam le nasmehne sreča in bojo Pusićko zamenjali za fotografa.Karli bi rekel:nova diplomatska zmaga Slovenije.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:14 06.avgust 2015.

    zato ker je govora o 1% muslimanov ki pobijajo druge ipd, in ne o 99%. Zakaj se ne zredira Slovencev ker je v populaciji 1% morilcev pa norcev? Mislm ne morš to kr na celo populacijo sklepat k en barski vseved.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 15:02 06.avgust 2015.

    zakaj se teh muslimanov ISIS ne zradira? zato;http://www.publishwall.si/stoychi./post/110651/koalicija-proti-isis-kalifatu-za-rusenje-legalne-oblasti-v-siriji