Slovenija
71 ogledov

Virantovi Jankovića ne bodo podprli

Jani Soršak odhaja med odvetnike, odprl bo svoj d. o. o., in trdi: "Iz mojih oma
1/17
Žurnal24 main
Svet Liste Virant se je danes odločil, da stranka Zorana Jankovića za mandatarja ne bo podprla.

Kot je povedal predsednik Liste Virant Gregor Virant, v koalicijo z Zoranom Jankovićem ne gredo "zaradi precejšnjih programskih razhajanj". Odločitve o morebitni koaliciji s SDS Janeza Janše še niso sprejeli.

"Volilni rezultat nobene stranke ne postavlja v koalicijo," je povedal Virant in dodal, da ni možnosti, da si premislijo. "Poslanska skupina in stranka sta enotni, vsi bodo glasovali enotno, pavlihe ni bilo," je povedal Virant in dodal: "Državljanska lista ni niti za minuto zavlekla sestavljanja vlade. Ni naša odgovornost, kdaj bo sestavljena." Dodaja, da si nihče ne želi novih predčasnih volitev in da bodo naredili vse, da do njih ne bo prišlo.

Po besedah Janeza Šušteršiča jih ni prepričalo predvsem področje davčnih omejitev, uvedbe omejitve pri uvedbi socialne kapice in uvedba dodatnega razreda pri dohodnini. Poleg tega jih je motilo, da bi ostala možnost, da se v skrajnem primeru dvigne DDV.

Do glasovanja o mandatarju v državnem zboru sta še dva dneva. Če Janković ne dobi podpore v državnem zboru, Liste Virant v koaliciji ne bo, če ne sledijo nadaljnje procedure, je še povedal Virant. "Če bomo povabljeni k nadaljevanju pogajanj za desnosredinsko koalicijo, bomo z njimi nadaljevali," je zatrdil.

"Programsko, še posebej na gospodarskem področju, smo zagotovo bližje desnim strankam, vendar je danes o tej koaliciji o tem prezgodaj govoriti," je še povedal Virant.

Möderndrofer "glede na pregovore" presenečen

Vodja pogajalcev Pozitivne Slovenije Jani Möderndrofer odločitve Liste Virant ni želel komentirati, saj da bodo stališče predstavili kasneje. Je pa na vprašanje STA, ali so v stranki presenečeni, odgovoril, da glede na pogovore so. Tiskovna predstavnica Pozitivne Slovenije Nataša Pelko je pojasnila, da se bodo v stranki odzvali v torek.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber odločitve Liste Virant v tem trenutku ne želi komentirati. Kot je povedal, se bo v torek sestala poslanska skupina in razpravljala tudi o tej odločitvi. Ne glede na takšno odločitev Liste Virant bo SD po Vebrovem prepričanju Jankovića podprla za mandatarja, še poroča STA.

Janković ima za zdaj podporo le 28 poslancev

Svet Liste Virant je na današnji seji odločil, da njihovi poslanci kandidata za mandatarja Zorana Jankovića v državnem zboru v sredo ne bodo podprli. Prav tako stranka ne gre v njegovo koalicijo, je novinarjem povedala tiskovna predstavnica stranke.

Janković ima tako za zdaj le načelno podporo 28 poslancev Pozitivne Slovenije in 10 poslancev SD, kar pa ni dovolj za potrditev v državnem zboru. Potrebuje namreč 46 poslanskih glasov, podporo pa so mu že odrekle SDS, Lista Virant, SLS in NSi.

DeSUS bo o podpori Jankoviću odločal v torek, prav tako je še nejasna podpora dveh poslancev manjšin. Oba sta namreč napovedala, da v primeru tesnega izida ne bosta jezička na tehtnici, pa poroča STA.

Komentarjev 67
  • privat 05:24 12.januar 2012.

    vsi so oni desno usmerjeni fanatiki...noben ni vreden politične moči!! Virant ti pa zaćni jesti da nisi tako suh....

  • Žurnalček 01:12 11.januar 2012.

    Imam . In to v politiki , kjer se nekateri bojijo javno deklarirti in na ta način postanejo tarča političnih izsiljevanj, vsakega , ki prinese slikce na mizo !

  • Žurnalček 00:53 11.januar 2012.

    Ne , je samo roza in ga ima paravom v šahu!