Magazin > Lepota & telo
100 ogledov

SOS rešitve proti opeklinam

sončenje Shutterstock
Če ste se pozabili namazati s kremo za sončenje in vas je opeklo, potem je pomembno, da koži pravo nego nudite čim prej. Pomagajte si z osmimi naravnimi rešitvami.

Aloe vera

Najbolj popularno sredstvo za zdravljenje opeklin je naravni gel aloe vera, ki vsebuje aloectin B, ki spodbuja zdravljenje kože. Lahko izberete tudi takšnega z dodanim vitaminom E, ki kožo pomirja in prav tako spodbuja proces njene obnove. Gel aloe vera bo hkrati kožo navlažil in hladil, zato bo občutek po nanosu prijetnejši, koža manj pekoča, suha in zategnjena.

Kamilični čaj

Kožo lahko pomirite tudi z obkladki s hladnim kamiličnim čajem ali pa z ohlajenimi čajnimi vrečkami. Nanesite jih na opečene dele telesa in pustite delovati pol ure.

Kokosovo olje

Opečena koža potrebuje dobro vlažilno in hranilno nego. Če boste nanjo nanesli kokosovo olje, boste poskrbeli za oboje, pa še pekoč občutek boste zmanjšali.

Sivka

S sivko lahko naredite domačo negovalno vodico, ki bo zmanjšala bolečine in omilila rdečico. 20 kapljic sivkinega eteričnega olja zmešajte s pol litra vode in dvema žlicama naravnega soka aloe vera. Pred uporabo dobro pretresite, pripravek shranjujte v hladilniku.

Kumare

Hladilno in vlažilno oblogo na hitro pripravite kar iz kumar. Če imate pri roki mikser, jih sesekljajte z njegovo pomočjo, drugače jih drobno sesekljajte z nožem in zmes nanesite na opečene dele.

Jogurt

Mlečna hladna obloga je klasika, ki deluje. Jogurt kožo hladi, beljakovine poskrbijo za hitrejšo obnovo poškodovane kože, zaradi maščob koža dlje časa ohranja vlažnost. Uporabite polnomastnega.

Beli kis

Čeprav so neprijetnega vonja, so obkladki s kisom priporočljivi. Kislina namreč zmanjšuje srbečico, vnetje in boleč občutek. Če želite, ga lahko razredčite tudi s hladno vodo.

Soda bikarbona

Ker zvišuje pH vrednost kože, je odlična za obkladke, ki lajšajo opekline. Četrtino skodelice sode bikarbone zmešajte z malo mlačne vode in nanesite na telo. Pustite učinkovati, dokler se ne posuši, nato sperite s hladno vodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.