Slovenija
193 ogledov

Slepi oglasi ne nudijo službe

slovenija 01.07.10 zavod za zaposlovanje, brezposelni, iskalci dela, oglasna tab Nik Rovan
Niso vsa delovna mesta, ki se oglašujejo na zavodu, prosta. Nemalokrat delodajelec že v naprej ve, koga bo sprejel v službo.

"Sem profesorica nemščine z večletnimi izkušnjami s poučevanjem nemškega jezika. Prav tako imam izkušnje s prevajanjem strokovnih in nestrokovnih besedil iz nemškega in v nemški jezik. Že nekaj časa brezupno iščem službo in ugotovila sem, da brez vez v šolstvu nimaš kaj iskati službe," je eden od zapisov iskalke zaposlitve, ki ga je mogoče najti na spletnih forumih. Da je veliko oglaševanih prostih delovnih mest dejansko že zasedenih, so prepričani mnogi, ki so iskali zaposlitev v vzgoji in izobraževanju ali drugje v javnem sektorju.

Javna skrivnost

Fiktivnost razpisa je po besedah Branimirja Štruklja, glavnega tajnika Sindikata vzgoje izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), težko dokazati. "Na nas se obračajo kandidati, ki pritrjujejo temu, da šole vedo, koga imajo namen vzeti," pravi Štrukelj. "To ni nekaj, kar ne bi bilo pričakovano, šole si želijo dobre učitelje ali učiteljice in stopijo v kontakt s tistimi kandidati, ki jih poznajo že od prej ali so z njimi že delali."

PREBERITE ŠE:

Kljub temu Štrukelj ocenjuje, da je kultura, ki se je razvila v teh postopkih problematična. "Nekdo, ki pride od zunaj, je lahko dober kader, a težko pride do izbora," pravi Štrukelj. "Gre za dejstvo, o katerem se veliko govori, v javnosti pa ni strukturirane oz. kvalificirane javne razprave."

Javni sektor k objavi zavezuje zakon

Zakon o urejanju trga dela določa, da morajo delodajalci iz javnega sektorja in gospodarske družbe pri Zavodu za zaposlovanje (ZRSZ) javno objaviti vsako prosto delovno mesto. "Niti zakon o urejanju trga dela niti zakon o delovnih razmerjih sama ne določata, kaj se šteje kot javna objava pri zavodu," pojasnjujejo na ZRSZ. "To ureja podzakonski predpis, izdan s strani ministra za delo, v katerem je določeno, da se kot javna objava šteje objava v prostorih zavoda in na spletni strani zavoda." Delodajalec se ob tem sam odloči, ali želi objavo v iskalniku po prostih delovnih mestih ali pa želi le zagotoviti javno objavo v kategoriji "Delodajalci želijo samo javno objavo". V slednji, ki deluje od marca leta 2011, so objavljena prosta delovna mesta, ki so dejansko že zasedena. Bodisi zato, ker se je tako odločil delodajalec, bodisi jih je tja avtomatsko uvrstil zavod, ker so namenjena napotitvi kandidatov za vključitev v ukrepe aktivne politike zaposlovanja.

Do konca leta razpis za pripravništva

Oglasov za delovna mesta v vzgoji in izobraževanju je navjveč prav v času, ko se zaključi šolsko leto, saj šole, vrtci in druge ustanove iščejo kadre za prihodnje šolsko leto. Do konca leta bi, kot obljublja ministrstvo, moral biti objavljen tudi javni razpis za plačana pripravniška mesta. Koliko denarja bo na razpolago, še ni znano. "Ministrstvo se zanaša na evropska sredstva, okvirna cena na pripravnika naj bi bila okoli deset tisoč evrov letno, vendar bo šele v razpisu opredeljeno, kako bodo razdeljeni ti stroški," pojasnjuje Štrukelj. Prostovoljnih pripravništev, letos, kot so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport napovedali v začetku leta, ne bo.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • devote 11:35 01.julij 2015.

    zavode za zaposlitev je potrebno TAKOJ UKINITI!!! ali jih dati na trg. in naj si sami izdelajo know-how metode učinkovite zaposljivosti iskalcev službe kakor vejo in znajo napram njihovemu protiplačilu. in še nekaj: uvesti je potrebno UTD namesto , ...prikaži večto , ki bo pometel s povampirjeno birokracijo. Ljudje, dajmo na volitvah glasovati za stranke, ki podpirajo takšne rešitve. Predvsem zato ,ker je to cenejše in bolj uporabno za državljana.

  • Janez_53 10:58 01.julij 2015.

    Štruklju očitno še ni jasno, da tudi v šolstvu (kot v marsikaterih državnih ustanovah!) dosti lažje pridejo do zaposlitve sorodniki in prijatelji kot pa navadni smrtniki! In pri tem nima veze sposobnost!!!

  • kocka55 10:53 01.julij 2015.

    Ne vem, zakaj zavod za zaposlovanje ne naredi BREZPLAČNO spletno stran, na kateri se lahko prijavi vsak nezaposlen, ALI ZAPOSLEN, ki išče delo ali novo zaposlitev. Ko sedaj išče delodajalec iskalca zaposlitve, na kvazi brezplačni strani, ko se prijavi, da ...prikaži večda bi vzpostavil stik z njim, ga vzpostavi kontakt upravljavec spletne strani ,ki je prej BREZPLAČNA za delodajalca in iskalce, potem pa enkrat postane plačljiva, ker naj bi lastnik spletne strani vzpostavil kontakt z iskalcem zaposlitve, in takoj zaračunal nekaj 100 € delodajalcu, samo za stik z iskalcem zaposlitve. Kar nekaj je takšnih spletnih strani. Dobro bi bilo, da Zavod naredi takšno stran brezplačno, vsak se more prijaviti z DŠ iskalec in ponudnik in natančen opis izobrazbe in reference … in stvar bi stekla.