Slovenija
1318 ogledov

Samostojni podjetnik ne potrebuje več ločenega (poslovnega) računa

slovenija 25.10.13, evro, euro, denar, denar pada, kovanci, sparanje, banka, pri Anže Petkovšek
Samostojnim podjetnikom za poslovanje ni več treba imeti ločenega (poslovnega) računa.

"Nov tretji odstavek 37. člena zakona o davčnem postopku samostojnemu podjetniku posamezniku in posamezniku, ki samostojno opravlja dejavnost, ne določa več obveznosti ločenega transakcijskega računa," pravijo na finančni upravi. 

Spremembe so bile konec novembra objavljene v uradnem listu, veljati so začele 15. dan po objavi. Da pripravljajo tako spremembo, smo sicer poročali še sredi junija

Do dvesto evrov prihranka na leto

Okrog 90 tisoč samostojnih podjetnikov ima tako možnost zapreti poslovni račun. Nadomestilo za vodenje takšnega računa praviloma ni nižje od pet evrov na mesec, pa tudi prek 15, kar pomeni, da vsak lahko prihrani od 60 do več kot 180 evrov na leto. Če bi račun zaprli vsi, pa bi bile banke ob pet do 15 milijonov evrov prihodkov. Banke bodo seveda zaračunale strošek zaprtja računa po ceniku. 

Zakaj je bilo treba imeti ločen račun

Zakon o davčnem postopku je doslej določal, da mora imeti samostojni podjetnik ali fizična oseba, ki samostojna opravlja dejavnost, ločen transakcijski račun. Poleg tega je Ajpes zahteval, da mora biti transakcijski račun označen z oznako T, saj bi bil le tako javno dostopen v registru transakcijskih računov. Osebni računi so namreč sicer varovani kot osebni podatek, skrit transakcijski račun pa bi lahko vzbudil dvome poslovnih partnerjev. 

Praktično vse banke so stranke prepričevale, da morajo kot samostojni podjetniki skladno s predpisi imeti bistveno dražje poslovne račune in niso ponujale osebnih računov s tako oznako. Več primerov iz prakse pa je pokazalo, da je banka, če je stranka vztrajala, praviloma tudi samostojnemu podjetniku za poslovni namen odprla osebni račun. 

Še vedno predpisana oznaka računa T, a če je ne bo, ni panike

Na Ajpesu pravijo, da morajo biti skladno z določili 1. odstavka 146. člena zakona o plačilnih storitvah in sistemih obveznosti in 4. člena Akta o vzpostavitvi in vodenju RTR podatki o transakcijskih številkah vseh, ki so vpisani v poslovni register, javni in brezplačno dostopni. Ti računi morajo zato imeti oznako T, vodijo pa se v poslovnem delu registra, zato se zanje običajno uporavlja izraz poslovni račun. 

"Tudi če nam stranke sporočijo, da želijo javno objavo računa vrste A, le tega zaradi navedenih pravil vodenja RTR ne moremo izvesti oziroma lahko komitent to uredi na banki, in sicer tako, da spremeni oznako računa vrste A v vrsto T. Naj poudarimo, da je javna objava računa pogojena z vrsto računa in ne z željo stranke po javni objavi le tega," pojasnjuje Teja Batagelj, vodja sektorja za registre in evidence podatkov na Ajpesu. 

Na vprašanje, kakšna je sankcija, če bo imel račun oznako A, pa odgovarja, da sankcije najbrž ni, saj zakon dovoli en račun in ne določa, da mora biti račun poslovni, edina posledica je, da ne bo javno objavljen. Smo se pa z vprašanjem obrnili tudi na ministrstvo za finance, kot nam je predlagala.

Durs | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Zakaj je dovoljeno imeti en račun, prej pa ni bilo 

Na finančni upravi pojasnjujejo, da je stari zakon o plačilnem prometu, ki je nehale veljati sredi avgusta 2009, zahteval ločen račun za namene v zvezi z opravljanjem dejavnosti, novi zakon o plačilnih storitvah in sistemih obveznosti pa te zahteve ni imel več. Praksa pa je pokazala, da potrebe po ločenem računu ni več. "Samostojni podjetniki posamezniki in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, iz statusno pravnega vidika odgovarja za obveznosti iz naslova opravljanja dejavnosti z vsem svojim premoženjem. Predmet nadzora so torej vsi zavezančevi računi, ne samo poslovni. Z vidika vodenja davčnih postopkov, predvsem davčnega nadzora, zato ni potrebe tem subjektom nalagati dodatnih stroškov vodenja ločenega transakcijskega računa, ki jih imajo pri ponudnikih plačilnih storitev," so pojasnili na finančni upravi. 

Bodo pa morali po novem transakcijski račun imeti tudi vsi, ki morajo za davčne namene voditi kakšne evidence, na primer osebe, ki opravljajo kmetijsko dejavnost, če uveljavljajo dejanske stroške ali so zavezanke za DDV. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:09 23.december 2015.

    Ustavno je treba prepovedat dokapitalizacije bank.

  • Ferluci 12:37 23.december 2015.

    Drži, pač pa posledično z izgubo bank in nato z dokapitalizacijo plačuješ tudi ti! Več, kot si misliš.

  • AnzeSmolej 07:46 23.december 2015.

    Za vsak evro ki ga banke izgubijo sem vesel! Ni večjih pokvarjencev kot so bančniki, noja mogoče politiki.