Šport
69 ogledov

Katalonci za Slovenijo: v polfinalu s Španci!

Sarmiento Pfahl Španija Nemčija SP v rokometu svetovno prvenstvo četrtfinale EPA
Rokometaši Španije so v Zaragozi premagali Nemce in se uvrstili v polfinale, kjer se bodo pomerili s še vedno nepremagano Slovenijo (28:24). Tretji polfinalisti so po zmagi nad Madžari postali Danci (28:26). Njihovi nasprotniki bodo Hrvati, ki so na rokometnem "El Clásicu" deklasirali Francoze (23:30).

Španija je v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Zaragozi z 28:24 (12:14) premagala Nemčijo in se bo v polfinalu pomerila s Slovenijo. Gostiteljica turnirja je do zmage prišla po zaslugi dobre igre v zadnjih desetih minutah, s Slovenijo pa se bo za finale pomerila v petek ob 19. uri v Barceloni.

Španci so na odmor odšli z dvema goloma zaostanka, v drugem delu pa so stvari postavili na svoje mesto. Španski rokometaši so v zadnjih desetih minutah na krilih Julena Aguinagaldeja povsem nadigrali tekmece in si priigrali mesto med štirimi najboljšimi reprezentancami na SP.

Strelsko najbolj razpoložena sta bila Victor Tomás in Aguinagalde, oba sta dosegla po sedem zadetkov. "Menil sem, da jim bo obramba 5-1 delala težave, tako kot proti Tuniziji in Franciji. Ampak jim ni," je po zmagi nad Nemčijo dejal španski selektor Valero Rivera.

Možni tudi žvižgi himni

"Igralci so dali svoj maksimum. Zdaj se moramo spočiti. Od jutri naprej razmišljamo o Sloveniji," je še pristavil. Polfinalni zmenek s Slovenijo bo zanimiv tudi zaradi reakcije domačega občinstva. Večji del Kataloncev namreč nikakor ne sprejema španskih reprezentanc, odpor pa je še močnejši v zadnjem času, ko so se v Kataloniji okrepile težnje po odcepitvi.

Še več - Slovenija je marsikomu v najbogatejši španski avtonomni pokrajini za zgled še iz 90. let prejšnjega stoletja, ko se je naša država odcepila od Jugoslavije. Podobno kot Katalonija, ki jo "molze" Madrid, je Slovenija nekoč rekla ne Beogradu, kar je simpatije tamkajšnjih prebivalcev še povečalo. Izključeni niso niti žvižgi domači himni v dvorani Sant Jordi, ki sicer sprejme 20 tisoč gledalcev.

Španski mediji: Slovenija ekipa herojev

"Slovenija je danes presenetila Rusijo (27-28) in še vedno piše zgodovino na tem turnirju, potem ko se je prvič uvrstila v finale svetovnega prvenstva v rokometu, kjer se bo zdaj pomerila s Španijo," pišejo pri spletni izdaji madridskega športnega dnevnika AS.

"''Ekipa herojev', kot se zdaj imenujejo Slovenci, si je bolj kot kdajkoli prislužila ta naziv in popoldne v Palau Sant Jordiju proti vsem pričakovanjem potolkla rusko reprezentanco. Obe ekipi sta se trikrat pomerili na svetovnih prvenstvih, vedno je Slovenija izgubila," so še dodali.

Drugi polfinalni par pa sestavljata Danska in Hrvaška. Prva je v četrtfinalu izločila Madžarsko z 28:26 (18:11). Danci so hitro prišli do zajetne prednosti, ki je niso več izpustili iz rok, čeprav so se Madžari nekajkrat približali na dva gola zaostanka. Najbolj razpoložen strelec pri Dancih je bil Hans Linbderg z desetimi goli, pri Madžarih jih je Laszlo Nagy dosegel osem.

V zadnji četrtfinalni tekmi pa je Hrvaška izločila branilko naslova Francijo s 30:23 (13:12). Hrvati so takoj na začetku tekme doživeli udarec, saj je Drago Vuković zaradi grobega prekrška dobil rdeč karton že v prvi minuti.

Toda v nadaljevanju so Hrvati večino tekme imeli pobudo, bili v prednosti, odločilno razliko pa naredili v zadnjih desetih minutah. Najboljši strelec pri zmagovalcih je bil Domagoj Duvnjak z devetimi goli, pri poražencih pa je Cedric Sorhaindo dosegel pet zadetkov.

SP v rokometu, četrtfinale, rezultati:

Rusija : Slovenija 27:28 (13:14)
Dibirov 6, Atman, Šiškarev in Šelmenko 4; Zorman, Žvižej in Marguč 5, Dolenec in M. Žvižej 3

Španija : Nemčija 28:24 (12:14)
Tomás in Aguinagalde 7, Entrerríos 5; Christophersen, Theuerkauf in Klein 4

Danska : Madžarska 28:26 (18:11)
Lindberg 10, Eggert 5; L. Nagy 8

Francija : Hrvaška 23:30 (12:13)
Sorhaindo 5; Duvnjak 9, Horvat 5

Polfinale (Barcelona):

Petek ob 19.15:
Španija - Slovenija

Ob 21.00:
Danska - Hrvaška

Komentarjev 1
  • chamil 09:12 24.januar 2013.

    Kje so zdaj tisti janezi ki so ob zadnjih neuspehih slovenske rokometne reprezentance pisali o tretjerazrednem športu.