Šport > Zimski športi
49 ogledov

Se bo 16-letna suša končala?

Žan Kranjec EPA
Na moškem veleslalomu v St. Moritzu bo Žan Kranjec Sloveniji skušal priboriti 22. medaljo na svetovnih prvenstvih.

Moški veleslalom bo zadnja večja priložnost za slovensko odličje v St. Moritzu, potem ko je za veselje na sončni strani Alp že poskrbela Ilka Štuhec s slavjem v smuku.

Glavni adut Slovenije bo Žan Kranjec, štartal bo s številko 11 in potihem napadal stopničke. Prva favorita tekme sta sicer Avstrijec Marcel Hirscher in Francoz Alexis Pinturault, saj zmagovalec zadnjih treh veleslalomov na SP - Američan Ted Ligety, manjka zaradi poškodbe. Kranjec lahko optimizem črpa iz predstav v Söldnu in Alta Badii, kjer je osvojil četrto mesto.

Zadnjo moško prispeval Mitja Kunc

Slovenija je na dosedanjih svetovnih prvenstvih osvojila 21 medalj, le štiri v moški konkurenci. Leta 1982 v Schladmingu je Boris Strel v veleslalomu vzel bron, Bojan Križaj pa je na slalomu dobil srebro.

Sedem let kasneje je Tomaž Čižman v Vailu prišel do brona na superveleslalomu, zadnjo slovensko moško medaljo pa je pred 16 leti na slalomu v St. Antonu osvojil Mitja Kunc, uvrščen je bil na tretje mesto.

Po šest v obeh tehničnih disciplinah

Od skupno 21-ih slovenskih medalj na SP jih je bilo šest osvojenih na veleslalomih. Poleg že omenjenega Strela je Mateja Svet v Crans Montani leta 1987 dobila srebro, dve leti kasneje v Vailu pa bron. Ostala veleslalomska odličja je prispevala Tina Maze (srebro v Val d'Iseru 2009, zlato v Garmisch-Partenkirchnu 2011 in srebro v Schladmingu 2013).

Prav toliko medalj kot v veleslalomu (6) je Slovenija osvojila v slalomu, štiri je dobila na superveleslalomskih tekmah, tri v različnih izvedbah kombinacije in dve v smuku.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.