Šport > Zimski športi
76 ogledov

Gregorinova odlična, peto zlato Dahlmeierjevi

Teja Gregorin SP v biatlonu Hochfilzen EPA
Biatlonke so opravile še z zadnjo tekmo na SP v Hochfilznu. Teja Gregorin je le za nekaj sekund zaostala za medaljo.

Nemka Laura Dahlmeier je na svetovnem biatlonskem prvenstvu v Hochfilznu osvojila še peto zlato kolajno, kar doslej ni uspelo še nobeni tekmovalki. Najboljša je bila tudi na zadnji ženski preizkušnji, tekmi s skupinskim startom, na kateri je drugo mesto osvojila Američanka Susan Dunklee. Obe na strelišču nista grešili, zadeli sta vseh 20 strelov.

Odlično se je odrezala Slovenka Teja Gregorin, z enim zgrešenim strelom je zasedla peto mesto, za bronasto kolajno, ki jo je zaradi odličnega teka osvojila Finka Kaisa Mäkäräinen, je zaostala za vsega 4,1 sekunde. Gregorinova je bila na startu edina slovenska predstavnica.

Čeprav je bila najboljša slovenska biatlonka zadovoljna že s samim dejstvom, da se je prvič v sezoni uvrstila na tekmo s skupinskim startom, na kateri nastopa le 30 tekmovalk, na 12,5 kilometra dolgo preizkušnjo ni odšla brez ambicij. Želela je izkoristiti odlično tekaško formo, jasno pa je bilo, da bo morala za vrhunsko uvrstitev tudi dobro streljati. In to ji je za razliko od prejšnjih tekem tudi uspelo. Zgrešila je le en strel, in sicer na drugem streljanju, ko je bil leže zanjo usoden četrti strel. Če ga ne bi zgrešila, bi bila še bližje kolajni, za katero je na koncu zaostala 4,1 sekunde.

"Težko je zdaj govoriti, kaj bi bilo, če bi bilo. Če bi takrat zadela, bi bilo mogoče drugače v naslednjih streljanjih. Lahko rečem, da sem dala od sebe svoj maksimum, v teku nisem mogla biti hitrejša, borila sem se z v tem trenutku vsemi najboljšimi tekmovalkami. Zato trdim, da je bila kolajna zame danes nedosegljiva. S petim mestom sem zelo zadovoljna, dobro mi je šlo tako na strelišču kot v smučini. Pri streljanju sem naredila spremembo, noge sem pomaknila bolj skupaj, zato sem bila bolj stabilna. Težko sicer rečem, da je to pomagalo, a bila sem boljša kot na prejšnjih tekmah. Dobra sem bila tudi v teku, zahvalila bi se servisu, ves čas prvenstva sem imela odlične smuči," je v prvi izjavi za TV Slovenija dejala Gregorinova, ki jo po zadnjem streljanju zasedala deveto mesto, za kolajno pa je zaostajala devet sekund.

Do cilja je z izjemo Čehinje Gabriele Koukualove prehitela vse tekmovalke, a je bila iz ozadja hitrejša še boljša tekačica od nje, Finka Mäkäräinenenova, ki je celo prišla do brona in svoje prve kolajne na tem svetovnem prvenstvu.

Nemka pisala biatlonsko zgodovino

Junakinja tekmovanja pa je Nemka Dahlmeierjeva. Postala je prva tekmovalka, ki je na svetovnih prvenstvih osvojila pet zlatih kolajn, temu je dodala še eno srebrno, doslej najuspešnejša je bila Norvežanka Tora Berger, leta 2013 v Novem Mestu je osvojila štiri zlate in dve srebrni medalji.

Na zadnji preizkušnji je Dahlmeierjeva z uspešnim streljanjem sledila večino tekme vodilni Američanki Dunkleejevi, pred zadnjim streljanjem pa jo je tudi prehitela. Na koncu sta bili Nemka in Američanka edini, ki sta imeli na strelišču maksimalen izkupiček, do zadnjega streljanja sta bili stoodstotni še Koukalova in junakinja prejšnjega prvenstva Francozinja Marie Dorin Habert.

Šele 23-letna Dahlmeierjeva je osvojila že svojo 13. kolajno na svetovnih prvenstvih, sedmo zlato. Najuspešnejša biatlonka vseh časov je njena rojakinja Magdalena Neuner, ki ima v svoji zbirki 17 kolajn, od tega 12 zlatih. Deset zlatih ima Rusinja Jelena Golovina, devet pa še ena Nemka Petra Behle.

"Uživala sem. Med tekmo nisem mislila ne na rezultat ne na rekorde, želela sem opraviti vse, kot znam. Uspelo mi je, srečna sem. Za mano je neponovljivo prvenstvo, upam, da bom naslednje leto na olimpijskih igrah vsaj pol tako uspešna," je dejala 162 centimetrov visoka in 52 kilogramov težka Nemka iz Garmisch-Partenkirchna, ki ima v svetovnem pokalu 14 zmag.

Skupinski start (Ž), 12,5 km:

1. Laura Dahlmeier (Nem) 28:02,3/0
2. Susan Dunklee (ZDA) +4,6/0
3. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 20,1/1
4. Gabriela Koukalova (Češ) 24,0/1
5. Teja Gregorin (Slo) 24,2/1
6. Julija Džima (Ukr) 24,4/1
7. Marie Dorin Habert (Fra) 40,3/1
8. Dorothea Wierer (Ita) 1:05,6/2
9. Alexia Runggaldier (Ita) 1:06,9/0
10. Paulina Fialkova (Slk) 1:14,1/2
...

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.