Šport > Zimski športi
32 ogledov

Zasledovalno zlato v Francijo in Nemčijo

Martin Fourcade SP v biatlonu Hochfilzen EPA
Na svetovnem prvenstvu v biatlonu so tako v moški kot ženski konkurenci podelili kompleta medalj v zasledovalni preizkušnji.

Francoz Martin Fourcade ostaja svetovni prvak v zasledovanju. Na prvenstvu v avstrijskem Hochfilznu je kljub zgrešenemu strelu za 22 sekund ugnal Norvežana Johannesa Thingnesa Boeja, ki je zgrešil tri tarče, in za 25 sekund 43-letnega veterana Oleja Einarja Bjoerndalna, ki je osvojil že svojo 45. medaljo na svetovnih prvenstvih.

Enega najboljših nastopov v sezoni je pokazal Klemen Bauer, ki je s 33. mesta po sprintu napredoval na 16., imel pa je priložnost za preboj v deseterico, a žal je po zadnjem streljanju moral dvakrat v kazenski krog. Z današnjo uvrstitvijo se je Bauer močno približal nastopu na tekmi s skupinskim startom, ki pa jo bo moral potrditi na posamični 20-kilometrski tekmi v četrtek.

"Na srečo me uvodna zgrešena strela na zadnjem streljanju nista spravila iz tira in mi je uspelo zadeti ostale tri, s čimer sem ubranil visoko uvrstitev. Sicer pa gre to na strelišču vse zelo hitro. Delček sekunde prezgodaj sprožiš in naboj gre mimo," je za TV Slovenija zgrešena strela razložil Bauer, ki ni skrival mešanih občutkov zaradi dobrega nastopa, obenem pa se mu je izmuznila najboljša uvrstitev v sezoni. Najboljša uvrstitev 30-letnega tekmovalca iz Ihana tako zaenkrat ostaja 12. mesto s Pokljuke.

Tekmovalci z zmagovalnega odra bodo imeli danes več razlogov za slavje. Fourcade je v tretjem nastopu v Hochfilznu osvojil tretjo kolajno, z 11. zlato v karieri pa se je na večni lestvici prebil na tretje mesto. Boe se veseli drugega posamičnega srebra, Bjoerndalen pa je kot absolutni rekorder na večni lestvici še povečal prednost pred zasledovalci, obenem pa je danes kolajno v ženskem zasledovanju osvojila tudi njegova žena Belorusinja Darja Domračeva.

Sam razplet tekme je bil zelo zanimiv. Francoz Fourcade je sicer vodil od prvega streljanja naprej, ko sta morala v kazenski krog najboljša iz sprinta Nemec Benedikt Doll in Norvežan Boe. Na koncu je imel Francoz takšno prednost, da se je ob zgrešenem strelu na zadnjem streljanju le nasmehnil, v finišu pa je ciljno črto prečkal s francosko zastavo v roki.

V ozadju so o medaljah odločale napake na strelišču. Za drugo in tretje mesto so se spopadli Američan Lovell Bailey, Norvežan Bjoerndalen, Bolgar Krešimir Anev, Norvežan Boe, Čeh Ondrej Moravec in Rus Anton Šipulin, ki so zadnje 3,3 km začeli v razmiku 16 sekund. Kaj kmalu pa so favoriti zadeve postavili na svoje mesto, Bjoerndalen in Boe sta ušla konkurenci, 43-letni kralj biatlona Bjoerndalen pa v končnici vendarle ni mogel odgovoriti na napad 20 let mlajšega tekmeca in reprezentančnega kolega.

Slavje Dahlmeierjeve, Gregorinova 35.

Nemka Laura Dahlmeier, branilka naslova iz Osla 2016, je kljub kazenskemu krogu zmagovalka zasledovalne tekme na biatlonskem svetovnem prvenstvu v avstrijskem Hochfilznu. Srebro je presenetljivo osvojila Belorusinja Darja Domračeva, ki je tekmo začela na 27. mestu, bron pa zmagovalka sprinta Čehinja Gabriela Koukalova.

Edina Slovenka na tekmi, Teja Gregorin, je po štirih kazenskih krogih osvojila skromno 35. mesto, za zmagovalko pa zaostala dve minuti in 20 sekund. Po polovici tekme je bila Gregorinova po zadetih desetih tarčah že 18., v nadaljevanju pa je izgubila 17 mest.

"Po polovici tekme je letos že večkrat kazalo dobro, a tekmo je treba speljati do konca. V štafeti se mi je pri streljanju očitno 'usralo'," je po tekmi za TV Slovenija povedala Gregorinova in pri tem mislila predvsem na štiri zgrešene strele. "Res mi ni jasno, kaj se dogaja. Na treningu tarče padajo, potem pa na tekmi ne gre." Razlog je morda tudi v tem, da je Gregorinova sezono začela z novim kopitom, s čimer je želela še izboljšati svoj učinek, a zgodilo se je obratno, pomagala pa ni niti menjava novega s starim kopitom.

Na SP ima Gregorinova še eno pomembno tekmo, posamično 15-kilometrsko preizkušnjo. "Z visoko uvrstitvijo bi si še lahko zagotovila tudi nastop na tekmi s skupinskim startom." V štafeti slovenska ženska četverica nato večjih možnosti nima.

Kaj je bilo možno, je dokazala trikratna olimpijska prvakinja iz Sočija Domračeva, ki je tekmo začela le nekaj sekund pred Gregorinovo, na koncu pa ji je do prvega mesta zmanjkalo 11 sekund. Izid je vreden še toliko več, saj tekmovalka ni v 100-odstotni formi. Soproga Norvežana Oleja Einarja Bjoerndalna se je v smučino namreč vrnila potem, ko je pred sezono rodila hčerko Xenio. "Presrečna sem. S 27. mesta se mi je pred tekmo zdelo nemogoče napredovati na zmagovalni oder. Želela sem si le nastopiti tako, kot znam," je bila vesela Belorusinja. Ta je po treh zlatih medaljah v Sočiju 2014 dobila svetovni pokal leto kasneje, nato pa najprej izpustila sezono zaradi mononukleoze, pred letošnjo pa je rodila.

Lanska zmagovalka svetovnega pokala Koukalova je bron reševala v smučini. Na prvem streljanju je imela težave s puško, skupaj pa je morala v kazenski krog kar trikrat. Zadovoljna je bila tudi 23-letna Dahlmeierjeva, ki je v Avstriji že osvojila zlato z nemško mešano štafeto in srebro v sprintu: "Uspelo mi je predvsem to, da sem po zgrešenem strelu na prvem postanku ostala mirna."

SP v biatlon, zasledovanje (M):

1. Martin Fourcade (Fra) 30:16,9/1
2. Johannes Thingnes Boe (Nor) +22,8/3
3. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) 25,6/1
4. Anton Šipulin (Rus) 33,6/1
5. Ondrej Moravec (Češ) 34,0/2
6. Lovell Bailey (ZDA) 34,7/1
7. Krešimir Anev (Bol) 38,3/1
8. Julian Eberhard (Avt) 48,1/3
9. Tarjei Boe (Nor) 52,3/2
10. Simon ŽSchempp (Nem) 52,4/3
...
16. Klemen Bauer (Slo) 1:44,3/2
...

SP v biatlonu, zasledovanje (Ž):

1. Laura Dahlmeier (Nem) 28:02,3/1
2. Darja Domračeva (Blr) +11,6/0
3. Gabriela Koukalova (Češ) 16,6/3
4. Irina Starih (Rus) 35,9/0
5. Justine Braisaz (Fra) 36,1/1
6. Marie Dorin Habert (Fra) 36,3/3
7. Kaisa Märäinen (Fin) 37,2/1
8. Anastazija Merkušina (Ukr) 48,5/0
9. Celia Aymonier (Fra) 57,7/2
10. Dorothea Wierer (Ita) 1:02,9/3
...
35. Teja Gregorin (Slo) 2:20,6/4
...

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.