Šport
18 ogledov

"Zbornaja" se želi odkupiti za Soči

rusija hokej olimpijske igre soči EPA
Potem ko so svoje naloge opravili hokejisti v drugoligaški svetovni konkurenci - Slovenci zelo uspešno z vrnitvijo med najboljše -, zdaj čaka tekmovanje za svetovne naslove še elitnih 16 ekip. Na SP se bodo letos merile v Rusiji, boji se bodo začeli v petek, finale pa bo 22. maja v Moskvi.

Rusi so seveda vselej favoriti za najvišja mesta. Lani so v Pragi v finalu sicer pregoreli in so jih Kanadčani odpravili kar s 6:1, toda na domačem ledu bo ruska zasedba seveda zelo močna, motivirana in bo iskala le eno: pot do zlate medalje.

Na tej poti bodo sicer morali Rusi premagati še eno zgodovinsko oviro. Na nobenem domačem tekmovanju po letu 1991, ko so nehali tekmovati pod okriljem Sovjetske zveze, se namreč tej ekipi še ni uspelo prebiti do zlata.

Nov športni spektakel v Rusiji, ki se pripravlja na nogometno svetovno prvenstvo čez dve leti, bo za nekaj časa, tako upajo v tej državi, z vrha športnih tem odnesel neprijetna vprašanja o dopinških škandalih in vsaj za dva tena v ospredje postavil boje na ledu. Rusi računajo, da bodo oni ena od dveh reprezentanc, ki bosta 22. maja v Moskvi igrali v velikem finalu - za tekmeca pa bi morda kot priložnost za maščevanje najraje imeli kar Kanadčane, ki so jih lani v Pragi izprašili v boju za zlato.

Še ena maščevalna nota

Ruska naloga bo imela še eno maščevalno noto: popraviti vtis po domačih olimpijskih igrah v Sočiju, kjer so Rusi tudi pričakovali veliko, dobili pa nič oziroma so izpadli že v četrtfinalu. Pritisk na domače igralce pa bo še večji, ker v tej državi politika in šport hodita z roko v roki, kar še posebej velja za hokej, saj je ruski predsednik Vladimir Putin zelo naklonjen temu športu in ga podrobno, tudi z lastno udeležbo na pomembnih tekmah, spremlja.

Na letošnjem SP bo 16 ekip razdeljenih v dve predtekmovalni skupini. V moskovski,ki se bo borila v novi dvorani Ledena palača z 12.000 sedeži, so poleg gostiteljev še Švedska, Češka, Švica, Latvija, Norveška, Danska in Kazahstan. Skupina B bo igrala v St. Peterburgu, v dvorani Jubilejni, ki lahko sprejme 6000 navijačev, tam pa bodo branilka lovorike Kanada, Finska, ZDA, Slovaška, Belorusija, Francija, Nemčija in Madžarska.

Za tiste reprezentance, ki ne bodo krojile vrha - v četrtfinale na izpadanje se bodo po sedmih odigranih krogih uvrstile po štiri najboljše iz vsake skupine -, je pred začetkom eno pomembnejših vprašanj tudi, kdo bo izpadel. Vsaj za Slovenijo pa že kakšen teden to ni več pomembno. Zaradi dveh gostiteljev naslednje leto (Nemčija in Francija) se namreč lahko zgodi, da iz predtekmovalne skupine B ne bo izpadel nihče, če bosta na zadnjem mestu Francija ali Nemčija, ker po pravilih krovne zveze IIHF gostitelj naslednjega SP ne sme izpasti.

To pomeni, da z letošnjega drugoligaškega SP drugo mesto morda ne bo vodilo naprej (v skupini z Nemčijo in Francijo je sicer glavni kandidat za izpad Madžarska, ki med elito nastopa šele drugič po letu 2009). Toda po zmagi v Katovicah za Slovenijo to ni več težava, v čakalnici pa bodo do konca predtekmovanja 19. maja Italijani. Slovenci bodo zgolj čakali, kako se bo razpletlo prvenstvo in kam jih bodo na osnovi dosežkov v Rusiji uvrstili na SP 2017: v Francijo ali Nemčijo.

Zanimivo že prvi dan

Letošnje prvenstvo se bo začelo v petek, že prvi dan pa bosta na sporedu dva zanimiva obračuna: že popoldne v St. Peterburgu severnoameriški derbi med Kanado in ZDA, zvečer v Moskvi pa uvodna tekma za domače, tekmeci pa bodo Čehi.

SP se bo s predtekmovanjem nadaljevalo do 19. maja, po dnevu premora bodo na sporedu četrtfinalni boji, od polfinala naprej (21. in 22. maja) pa bo dogajanje strnjeno v moskovski Ledeni palači. Novi (ali stari) svetovni prvak bo znan po večernem finalu v nedeljo, 22. maja.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.