Šport > Zimski športi
15 ogledov

Se bodo orli rešili prekletstva Lahtija?

Peter Prevc EPA
Le še nekaj dni nas loči od začetka svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, glavni adut Slovenije bodo skakalci.

Najuspešnejši skakalec lanske sezone Peter Prevc je na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju leta 2013 osvojil srebro na veliki skakalnici ter bron z ekipo, v kateri so bili še Jurij Tepeš, Robert Kranjec in Jernej Damjan. Na prejšnjem prvenstvu v Falunu je bil Peter Prevc s četrtim mestom najbližje medalji, želje v slovenskem taboru po stopničkah pa so tudi pred SP v Lahtiju.

Finski Lahti bo najboljše športnike in športnice iz nordijskih disciplin gostil med 22. februarjem in 5. marcem. Za mesto v ekipi na srednji skakalnici bodo kandidirali Peter, Cene in Domen Prevc, Jernej Damjan in Anže Lanišek, nekoga izmed te peterice pa bo v nadaljevanju prvenstva zamenjal Jurij Tepeš; slednji bo ostal doma na treningu z Janijem Grilcem in se ekipi pridruži na veliki napravi, Anže Lanišek pa je odpotoval že na začetek prvenstva.

Lampičeva optimistična

Nastopilo bo tudi šest slovenskih tekačic in trije tekači na smučeh Vesna Fabjan, Anamarija Lampič, Katja Višnar, Alenka Čebašek, Lea Einfalt, kot rezerva tudi Eva Urevc, ter Miha Šimenc ter Janez Lampič in Miha Dolar v moški konkurenci. V slovenskem taboru si največ obetajo od tekme v ženskem sprintu, kjer se spogledujejo s finalnim nastopom, pri fantih bo uspeh uvrstitev med prvih 30. Prva zmaga Anamarije Lampič v zadnji sprinterski preizkušnji v PyeongChangu, resda v klasični tehniki, je potrdila, da je forma slovenskih tekačic na smučeh v vzponu.

"Mislim, da se forma vzpenja, upam, da bo do Lahtija tako ostalo. Sprint je v prosti tehniki, kar mi ni ravno všeč, ampak se bom potrudila in upala na dober rezultat. Nisem osredotočena le na sprintersko tekmo, želim si tudi dober rezultat na 10 km v klasiki, prav tako pa mislim, da imava s Katjo Višnar lepe možnosti tudi na ekipnem sprintu. Morda to tekmo še najbolj nestrpno pričakujem, sicer pa kakšne posebne evforije po vrnitvi iz Južne Koreje ne čutim," je svoja pričakovanja strnila zmagovalka sprinta na predolimpijski tekmi v Južni Koreji.

Klinčeva adutinja med dekleti

Stane Baloh bo vodil žensko skakalno reprezentanco, v kateri so Urša Bogataj, Ema Klinec, Maja Vtič, Špela Rogelj in Nika Križnar, ki so v tej sezoni dosegle manj kot v minuli, v zadnjem času pa so jih pestile še poškodbe in bolezni. 

V nordijski kombinaciji bosta nastopila izkušeni Marjan Jelenko in mladinec Vid Vrhovnik; slovenski nordijski kombinatorci nikdar doslej niso bili med favoriti za visoka mesta in tako je tudi tokrat, saj je v svetovnem pokalu do štirih točk v sezoni prišel le Jelenko in je 59.

Med skakalkami je v pokalu skupno sedma Ema Klinec, 11. pa Maja Vtič. V moški konkurenci sta najvišje Domen Prevc, ki je četrti, in Peter Prevc, ki je deseti.

Peter z lepimi obeti

Najvišja pričakovanja so usmerjena v moško ekipo skakalcev. Branilec velikega kristalnega globusa Peter Prevc se je šele tik pred SP in po svoji 22. zmagi prebil med deseterico skupnega seštevka svetovnega pokala, kjer je s samega vrha na začetku zime po seriji izidov izven deseterice na četrto mesto zdrsnil Domen Prevc. Srednji od bratov Prevc, Cene, se na zadnjih tekmah ni uvrščal niti v finale, v stabilni formi, vendar brez uvrstitev na sam vrh, pa je Jernej Damjan, ki pred začetkom sezone zaradi poškodb sploh še ni vedel, če bo lahko tekmoval. Po uspešni azijski turneji bo prvič na članskem SP nastopil Lanišek, ki je vsaj za prvi del prvenstva iz ekipe izrinil najizkušenejšega v reprezentanci Tepeša.

"Posamezno na mali in veliki skakalnici želimo po eno uvrstitev do 6., 15. in 30. mesta, v moški in mešani ekipi do 5. mesta, želja pa je medalja. V Lahtiju napovedujejo vetrovne razmere, skakati želimo brez napak in imeti še nekaj sreče. Na SP so možna presenečenja, toda nikoli v Lahtiju nismo bili na stopničkah, vsaj ne v teh letih, odkar smo skupaj, zato bo SP tudi velik izziv. Nastopili bomo z novimi dresi in zato bomo začeli v Lahtiju že s prvimi sredinimi uradnimi treningi. Vrh je zelo širok, skakalnice pa so v Lahtiju zelo majhne in zato si kakšne grobe napake ne smemo privoščiti," je pojasnil Goran Janus.

"Bolezni in poškodbe se zadnja dva meseca kar vlečejo, še Nika Križnar se je poškodovala na prejšnji tekmi v Turčiji. Nima več bolečin v kolku, poškodovan prst pa bomo zlepili z drugim. Maja Vtič se je prehladila na poti iz Koreje in gre na pot dan za nami. Želimo izboljšati izid iz prejšnjega SP v Falunu, kjer je bila naša najboljša na desetem mestu. Želimo po eno uvrstitev do 6. in 10. mesta posamično in do petega v mešani ekipi, torej čim višje, tiha želja je uvrstitev pod šestim mestom," je napovedal ženski trener Baloh.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.