Magazin
83 ogledov

Spalnica, središče doma

spalnica Shutterstock
Pri načrtovanju spalnice ne pozabite, da je slog še kako pomemben, prav tako pa upoštevajte, da ta prostor v nasprotju s kuhinjo in kopalnico ne porabi veliko energije.

Osrednji kos pohištva

Postelja je najpomembnejši in osrednji kos pohištva v spalnici. Obenem je tisti kos pohištva v stanovanju ali hiši, ki je največ v uporabi, zato mora biti izbira res dobra. Z okoljske plati se je smiselno odločiti za posteljo iz naravnih ali starih materialov. Stari posteljni okvirji so priljubljeni že več let, saj vzbujajo pridih nostalgične romantike. Poiščete jih lahko denimo v starinarnicah, na nedeljskem bolšjem sejmu v Stari Ljubljani ali na spletu, vendar se zavedajte, da sodobne vzmetnice nimajo vedno takšnih mer, kot so jih imele nekdanje.

Vzmetnica

Pred nakupom se o vsem torej dobro pozanimajte, s seboj pa vzemite meter, svinčnik in beležko. Ne bo vam žal. Glede na to, koliko časa preživite na vzmetnici, je nujno, da pri izbiri upoštevate tako prednosti za zdravje kot udobje. Medtem ko je navadna vzmetnica obdelana z negorljivimi sredstvi in zato vsebuje ostanke teh kemikalij, organska vzmetnica ali futon ne koristi samo vam in vašemu zdravju, ampak tudi okolju, v katerem so izdelani materiali zanjo. Nekoliko dražja od organske vzmetnice je vzmetnica iz naravnega lateksa. Tega pridobivajo iz kavčukovcev, in ker je čudovito prožen in prilagodljiv, telo enakomerno podpira. Vzmetnice iz lateksa so hipoalergijske. Ne vsebujejo živalskih dlak in kemičnih dodatkov ter so odporne proti pršicam, zato jih priporočajo ljudem z alergijami in kožnimi težavami. Vzmetnica iz lateksa ima po navadi prevleko iz organskega bombaža, ki jo je mogoče sneti in oprati, kar še bolj zmanjša nabiranje prahu.

Redno čiščenje je pomembno

Če ne nameravate zamenjati vzmetnice, vas pa skrbijo alergije, vzmetnico redno čistite. S telesa v enem letu odpade približno kilogram kože, poleg tega pa telo na leto izloči 260 litrov znoja. To v povezavi s toploto, ki nastaja v postelji, ustvarja idealne razmere za razmnoževanje pršic. Strokovnjaki domnevajo, da je v vsaki dvojni vzmetnici več kot milijon pršic. Količino vlage v postelji, ki spodbuja razmnoževanje pršic, lahko poskusite zmanjšati tako, da jo vsak dan zračite in enkrat na teden temeljito posesate. Danes imate možnost kupiti tudi številna naravna pršila, s katerimi popršite posteljo in uničite pršice. Postopek morate redno ponavljati, da preprečite namnožitev pršic.

Posteljnina – kakšna je prava?

Ker je posteljnina med spanjem najbližje koži, poskrbite, da bo iz čim naravnejših in koži prijetnih materialov. Za posteljno pregrinjalo lahko uporabite staro blago, vendar naj bo mehko in na otip prijetno. Ker ga je lahko kaj hitro preveč, pa vam priporočamo, da ga uporabite samo za vznožje postelje. Pregrinjalo bo poskrbelo za dodaten vizualni učinek v vaši spalnici; postelja bo na videz in na otip razkošna. Modni dodatki – tako stari kot novi – bodo poudarili značaj vaše spalnice. Medtem ko bodo stari izražali romantiko in zgodovino ter vaši spalnici vdihnili eleganco, bo novejši dekor pričaral sodobni minimalizem in poseben mir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.