Šport > Nogomet
58 ogledov

Nov škandal: bojkot nogometašev zaradi predsednika

Racing Santander Real Sociedad španski pokal Copa del Rey EPA
Četrtkova tekma četrtfinala španskega pokala med tretjeligašem Racingom iz Santanderja in Real Sociedadom se je končala neslavno.

Člani Racinga so bili namreč odločni v nameri, da bojkotirajo četrtkovo povratno tekmo četrtfinala španskega pokala proti Real Sociedadu. Nogometaši, ki so brez plač že več mesecev, zahtevajo odstop predsednika Ángela Lavína in celotne uprave.

Grožnjo so igralci skupaj z igralskim štabom izrekli že v ponedeljek, nato pa so jo tudi potrdili. Dnevnik MARCA je nekaj ur pred tekmo, ki naj bi se začela ob 21.00, poročal, da bodo igralci zgolj simbolično začeli obračun v protest proti nepriljubljenemu Lavínu. Slednji obubožanega kluba ne vodi na pravi način, so prepričani igralci.

Celo ogreli so se

Po dogovoru so se nogometaši ogreli, v zapisnik sta bili vpisani obe postavi in tekma se je res začela. Gostje so po dogovoru z domačini žogo brcnili v avt, glavni sodnik Gil Manzano je nato vprašal domačega kapetana Maria Fernándeza, če želijo izpolniti svojo namero. Po pritrdilnem odgovoru se je srečanje končalo, registrirano je bilo s 0:3 v korist Sociedad, ki se bo v polfinalu pomeril z Barcelono.

Ni besed za opis nesposobnosti

Racing po prvi tekmi v San Sebastiánu sicer zaostajal z 1:3, v vsakem primeru pa imel malo možnosti za uvrstitev v polfinale, kjer je zmagovalca čakala Barcelona. Prav Katalonci so bili v središču podobnega škandala leta 2000, ko so protestno zapustili tekmo polfinala proti madridskemu Atléticu na skoraj povsem praznem Camp Nouu.

"Ekipa je v ponedeljek prišla do neke odločitve, ki jo je predstavila javnosti, igralci pa še vedno menijo povsem enako," je po srečanju z nogometaši v četrtek dejal Luis Rubiales, predsednik Sindikata španskih nogometašev (AFE). "Če se trenutno vodstvo ne poslovi do začetka tekme, potem ne bodo igrali. Imajo več kot dovolj legitimnosti. Nimam dovolj besed, s katerimi bi opisal, s čim vse so se morali soočati in kako jih je ta nesposobni upravni odbor spravil v ta položaj," je pred usodnim srečanjem še dodal Rubiales.

Od "tretje sile" do tretje lige

Rubiales je nogometaše sicer opozoril, da z neigranjem tvegajo pravne posledice, a zatrdil, da imajo popolno podporo sindikata. Nič ne kaže na to, da bo Lavín zares odstopil, v zadnjih izjavah pa je zatrdil, da bo tekmo spremljal iz častne lože, in da bo skušal najti "skupni konsenz", da bi tekmo nekdanji prvoligaš Racing le odigral.

Propad ponosnega kluba se je začel januarja leta 2011, ko ga je prevzel indijski poslovnež Ahsan Ali Syed. Obljube, da bo ekipo okrepil do te mere, da bo postala "tretja sila" španske lige, so hitro izzvenela v prazno. V sezoni 2011/12 je Racing izpadel iz La Lige kot prepričljivo najslabša ekipe Primere, Ali Syed pa je med kalvarijo v drugi ligi, ki ji je sledil hiter izpad v tretjo, izginil. Bankrotirani klub zdaj reši le še čudež, potem ko je oktobra propadel tudi poskus dokapitalizacije.

Barcelona je s takratnim kapetanom Josepom Guardiolo (ob igrišču lahko opazite tudi še vedno aktivna Carlesa Puyola in Xavija Hernándeza) takole "predala" tekmo leta 2000 v znak protesta proti španski zvezi, ki jim kljub številnim poškodbam ni dovolila registrirati dodatnih igralcev iz mladinskega pogona:

Španski kraljevi pokal (Copa del Rey), četrtfinale (povratne tekme):

REAL MADRID : Espanyol 1:0 (1:0)  /1:0/
Jesé (7)
RK: V. Sánchez (77/Espanyol)

Athletic Bilbao : ATLÉTICO MADRID 1:2 (1:0) /0:1/
Aduriz (42); Garcia (55), Costa (86)

BARCELONA : Levante 5:1 (2:1)  /4:1/
Adriano (28), Puyol (44), Sánchez (50, 52), Fàbregas (69); Vyntra (9):

Racing Santander : REAL SOCIEDAD 0:3*** /1:3/
*** - odpovedano zaradi protesta domačih nogometašev

* – po podaljšku
** – po kazenskih strelih
/X:Y/ – izid prve tekme
AB – ekipa, ki je napredovala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.