Šport > Nogomet
10 ogledov

Super Valdés ubranil superpokal bledi Barceloni

lionel messi neymar
1/13
EPA
Barcelona je po remiju brez golov osvojila superpokalni naslov proti Atlético Madridu (0:0). Odločil je gol Neymarja s prve tekme. Brazilec je v sredo prvič igral od prve minute.

Vse do konca avgusta je Barcelonin trener Gerardo Martino odlašal s skupinskim aktiviranjem svojega potencialno atomskega napada z Lionelom Messijem in Neymarjem od prve minute, navijačem na Camp Nouu pa se je želja uresničila na povratni superpokalni tekmi proti Atlético Madridu.

Čeprav bi morali zaradi rezultata 1:1 s prve tekme nujno zadeti gostje, so Katalonci nemudoma prevzeli vajeti igre v svoje noge. Messi se je v sedmi minuti po odlični podaji Sergia Busquetsa znašel povsem sam pred Thibautom Courtoisom, a ga je še pravočasno ustavili Filipe Luís, po podaji s strani pa je Alexis Sánchez iz resda težkega položaja zgrešil celo žogo.

Atlético z 19 % posesti in več priložnostmi

Barcelona je stežka prihajala do pravih priložnosti, medtem ko je bil Atlético z manj kot 20-odstotno posestjo žoge povsem nenevaren. Neymar (levi bok) in Messi ("napadalec") sta le redko sodelovala, oba pa sta dobila kar nekaj močnih udarcev gostujočih branilcev, ki jima niso dovolili dihati.

Velika priložnost se je po hitrem protinapadu v 35. minuti na koncu ponudila rdeče-belemu vezistu Kokeju, ki pa je z roba kazenskega prostora streljal točno v roke Víctorju Valdésu. Le katalonski vratar je s fantastično parado ustavil gotov zadetek gostov v 42. minuti, ko so "Atleti" povsem izigrali obrambo domačih, Valdés pa je s panterskim posredovanjem ustavil strel Arde Turana

Pedro in Iniesta brez učinka

Po zaslugi nekaj diletantskih napak v zadnji vrsti je moral Valdés v drugem polčasu spet resneje posredovati po strelu Davida Ville z roba kazenskega prostora v 56. minuti. Martino je prvo potezo z namenom prebuduti svojo precej nemočno enajsterico potegnil slabih deset minut kasneje, ko je Sáncheza zamenjal s Pedrom Rodríguezom.

Kmalu se je v praktično edini priložnosti na tekmi znašel tudi Neymar, a po podaji Daniela Alvesa s strani z volejem namesto strela iskal nemogočo podajo v sredino. Diego Simeone je, verjetno pod prisilo, v 72. minuti iz igre potegnil svojega idejnega vodjo Ardo Turana, Fàbregasa pa je ob ovacijah gledalcev zamenjal lokalni heroj Andrés Iniesta.

Norija v zadnjih minutah: Messi v prečko

Sodnik David Fernández Borbalán je na presenečenje vseh v 80. minuti ustavil igro in pokazal direkten rdeči karton Luísu, ki se je brez žoge prerival z rojakom Alvesom in ga s komolcem udaril v glavo. Simeone je iz igre potegnil tudi Villo, ki je po tem, ko je prejšnji teden huronsko proslavljal gol proti nekdanjim delodajalcem, dobil kar lepo število žvižgov.

Pedro je ob nerodnem posredovanju Joãa Mirande dve minuti pred koncem rednega dela izsilil najstrožjo kazen, po protestiranju gostov pa jo je Messi namesto v mrežo Courtoisa poslal v prečko Atléticovih vrat. Sodnik Borbalán je nato na klopi pokazal še rdeči karton Ardi, ki je povsem ponorel in v tunel odšel šele ob spremstvu članov svoje ekipe.

Barcelona je brez večjih težav zdržala za ne preveč navdušujočo skupno zmago, ki je trenerju Martinu prinesla prvi kos srebrnine po prihodu na katalonsko klop, medtem ko je njegov rojak Simeone izgubil sploh prvi finale v svoji trenerski karieri.

Španski superpokal, povratna tekma:

BARCELONA : Atlético Madrid 0:0 /1:1/
RK: Filipe Luís (81/Atlético)
Messi (Barcelona) je v 89. minuti zapravil enajstmetrovko.

Postavi

Barcelona: Valdés, Alves, Piqué, Mascherano, Alba; Busquets, Xavi, Fàbregas (od 73. Iniesta), Sánchez (od 65. Pedro), Messi, Neymar. Na klopi: Pinto; Montoya, Song, Bartra, Tello.

Atlético: Courtois; Juanfran, Miranda, Godín, FIlipe; Gabi, Suárez, Arda (od 72. Adrián), Koke (od 89. Baptistão); Costa, Villa (od 84. Rodríguez). Na klopi: Aranzubia; Demichelis, Tiago, García.

Sodnik: David Fernández Borbalán (Almería).

/X:Y/ – v poševnicah je rezultat prve tekme
AB – z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je osvojila naslov

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.