Svet
52 ogledov

Ujeli bin Ladna, tokrat jim je zagodel pes

Komandos
1/10
Profimedias
Minule tedne so bili za najelitnejše enote za posredovanje po svetu zelo naporni, a hkrati le delno uspešni.

Zaradi nesrečnega slučaja povsem ponesrečena ameriška akcija reševanja talcev v Jemnu, dva mrtva talca v drami v kavarni v Sydneyju in pokol otrok na šoli v Pakistanu pričajo o tem, da se še tako izurjene enote soočajo s človeškimi težavami in okoliščinami. 

En "rambo" ne more opraviti veliko

Morda smo iz filmskih zaslonov vajeni prizorov, da je en sam "rambo" ali pa majhna skupinica specialcev sposobna pobiti na trume spečih ali slabo oboroženih teroristov in spraviti na varno kopico talcev. V resničnih situacijah se dogodki lahko odvijejo precej drugače, epilogi so lahko tudi tragični in zaradi tega za politične vrhove lahko avtorizacija specialnih enot za posredovanje v neki situaciji pomeni veliko tveganje.

Če se v lovu na vidne pripadnike sovražnih sil posamezne vojske vse bolj zanašajo za napde iz zraka, še posebej s pomočjo dronov, pa pri vprašanju talcev praktično odpove vsaka druga opcija napada na ugrabitelje. Profesor obramboslovja Iztok Prezelj pojasnjuje, da se takrat posebne enote izkažejo za edino pravo orožje. "Tovrstne operacije reševanja talcev so nujne, če pogajanja ne uspejo v korist rešitve talcev. Večinoma taka pogajanja ne uspejo, ker imajo teroristi preveč ekstremne zahteve. Specialci se urijo za takšne operacije na način, da reševalna akcija povzroči čim manj žrtev (če se da tudi brez žrtev na strani teroristov). Vendar pa praksa kaže, da je to skorajda nemogoče. Sodobni teroristi so vse bolj usposobljeni, radikalni in praktično nemogoče je zaustaviti nekoga, ki se odloči, da bo pobijal ljudi preden lahko specialne enote odreagirajo in preden vodje varnostnega aparata dojamejo, za kakšno resnost ogrožanja sploh gre ... Terorist je v taki situaciji vedno korak pred varnostnimi organi."

Odmevni primeri, v katerih so zadnje tedne posredovale specialne enote

Jemen: ujeli so bin Ladna, a lajež usoden za talca

Ameriška elitna mornariška enota Devgru, bolj znana po imenu Seal Team 6, se je leta 2011 proslavila z dramatičnim napadom na posestvo Osame bin Ladna. Že leta 2009 pa je ves svet izvedel za njih, ko so s simultanim strelom treh ostrostrelcev skozi line reševalnega čolna v delcu sekunde končali dramo na odprtem morju. Takrat so po več dneh ujetništva iz rok somalijskih piratov rešili kapitana Richarda Philipsa z ladje Maersk Alabama. Pripadniki Team 6 so poleg članov enote Delta, ki je del ameriške kopenske vojske, najbolj čislani specialci v ameriških obrambnih vrstah, često tudi sodelujejo v akcijah.

Konec novembra je enota neuspešno napadla skrivališče teroristov v Jemnu, kjer naj bi slednji skrivali talca Luka Somersa. Tega so ugrabitelji le malo prej preselili drugam, a so novo lokacijo ameriški obveščevalci na podlagi podatkov iz prvega skrivališča hitro odkrili. Ob vnovičnem napadu 6. decembra pa se je nekaj hudo zalomilo. Enota komandosov je po več kilometrih pešačenja prišla na 30 metrov razdalje od utrdbe teroristov, ko je nenaden zvok - menda je šlo za pasji lajež - opozoril teroriste, tako da je eden od njih nemudoma pristopil do Somersa in še enega talca ter ju ustrelil. Komandosi so nato napadli utrdbo in pobili vseh sedem oborožencev, talcema pa kljub takojšnji evakuaciji niso mogli pomagati. Med spopadom ni bil ranjen nihče od Američanov. 

Sydney: napadli prepozno?

Avstralske specialne policijske enote so z vdorom v kavarno v Sydneyju končale večurno ugrabitev, ko je iranski emigrant ves dan zadrževal večjo skupino gostov. Ko je skupina talcev z drzno akcijo skušala pobegniti, je pričel ugrabitelj streljati, takrat pa so v kavarno vdrli specialci. Kljub bliskoviti akciji sta dva talca umrla, pa tudi napadalec. "Lahko bi rekli [da so napadli] prepozno, vendar se šele ob takem dejanju izkaže 100-odstotna resnost grožnje, ki v bistvu upraviči 100-odstotne radikalne ukrepe specialnih sil," komentira Prezelj.

Peševar: pokola ni bilo mogoče preprečiti

Do zob oboroženi pripadniki talibanov so v torek napadli šolo v Peševarju. Ko so preplezali zid, so pričeli po poslopju loviti učence in zaposlene ter jih hladnokrvno pobijati. Umrlo je kar 130 ljudi, velika večina šolarjev. Šele specialne enote pakistanske vojske so uspele pobiti napadalce in rešiti preostale učence. V "Peševarju so teroristi imeli nalogo, da pobijejo starejše učence, kar seveda ni bilo mogoče preprečiti," pojasnjuje obramboslovec strahotne posledice napada.

Irak: po "partizansko" na quadbajkih

V soboto je prišlo v javnost vest, da je Velika Britanija v Irak v boj proti pripadnikom Islamske države poslala enoto 60 svojih vojaških specialcev, pripadnikov elitne enote SAS.

Džihadi John | Avtor: Youtube Youtube
Njihova naloga naj bi bilo iskanje voditeljev skrajnežev, poroča Daily Mail, še posebej zloglasnega Džihadista Johna, ki je pred meseci na video posnetkih obglavljal britanske in ameriške državaljane.

SAS je v minulih tednih že sodeloval v drznih akcijah po Iraku, ko naj bi njihovi ostrostrelci na podlagi podatkov iz letečih dronov in s pomočjo quadbikeov s hitrimi premiki po območjih našli in pobili več sto ekstremistov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.