Slovenija
22741 ogledov

Mladi zdravniki specialisti in specializanti objavili plačilne liste

Zdravniki Profimedias
Objavljamo plačilne liste, so se odločili mladi zdravniki, specializanti in specialisti. Dovolj jim je govora o bajnih plačah zdravnikov, ki se vedno znova pojavijo pred napovedjo zdravniške stavke, poudarjajo. Na nobeni plačilni listi, ki so jih objavili, plača ne doseže niti 2 tisoč evrov.

"Dovolj nam je govorjenja o bajnih zaslužkih zdravnikov, o 3500 evrih neto. Hočemo prikazati realno stanje, dovolj nam je zavajanja javnosti," pravijo mladi zdravniki, ki so na družbenem omrežju začeli objavljati izpiske svojih zadnjih plač.

Plača zdravnika specializanta | Avtor: zdravnmik specializant zdravnmik specializant
Po zaključeni medicinski fakulteti, ki traja šest let, morajo bodoči zdravniki opraviti pripravištvo, sledi do šetletna specializacija. Zdravniki specializanti so uvrščeni v  plačne razrede med 36. in 43. plačnim razredom, kjer plače znašajo med 1700 in 2290 evro bruto.

Specializant: 1300 evrov na mesec

Primer plačilne liste desno se nanaša na specializanta III, ki je uvrščen v 38. plačni razred z bruto plačo 1880 evrov, je skupaj z dodatki za prehrano in prevoz prejel 1335 evrov neto. 

Zdravnik specializant III, ki dela v posebnih pogojih in je uvršen v 40. plačilni razred z izhodiščno plačo 2033 evrov bruto, je v mesecu septembru prejel 1956 evrov neto (500 evrov za strokovno izobraževanje). 

Plača zdravnika specializanta | Avtor: zdarvnik specializant zdarvnik specializant

Kaj dela specializant?

Zdravnik specializant ima zaključen študij s strokovnim izpitom, opravljen sekundariat in morda opravljene druge specializacije. Dela in storitve, za katere je s pridobljeno izobrazbo usposobljen, opravlja samostojno, druge storitve s področja sedanje specializacije pa le po predhodnem pisnem pooblastilu ali pod neposrednim nadzorom mentorja.

Mladi specialist: 1600 evrov

Najvišji plačni razred, v katerega je lahko razporejen zdravnik specialist po končani specializaciji,  je 50. plačni razred, v katerega so večji del razporejeni tisti s posebnimi pogoji dela, izhodiščni razred za zdravnika specialista pa je 41. plačni razred. Plače se torej gibljejo med 2100 in 3000 evri bruto.

Plačilni listi zdravnikov, ki sta uvrščena v 45. plačni razred, kažeta, da je mladi zdravnik konec meseca prejel 1600 evrov, zdravnik, ki je delal še nadure ter nočne ure, pa 1875 evrov.

zdravnik specialist | Avtor: zdravnik specialist zdravnik specialist
zdravnik specialist | Avtor: zdravnik specialist zdravnik specialist

 











"Ni fer, da se vedno predstavi en odstotek plač tistih, ki so se znašli pri koritu ali so neozdravljivi deloholiki (ti rešujejo sistem, da so nadure lahko tudi realne pa tako ali tako nihče ne verjame). Naj se predstavi večina, dno naše piramide, ki je istočasno tudi temelj naše prihodnosti in ... se močno maje!" pravijo mladi zdravniki, ki za primerjavo ponujajo tudi plačilno listo mladega zdravnika v Avstriji.

 
plačilna lista | Avtor: mladi zdravniki mladi zdravniki
Tudi po 12 letih delovne dobe 1600 evrov plače

Zdravnik lahko napreduje najmanj vsaka tri leta za najmanj en plačni razred, če izpolnjuje predpisane pogoje. ZUJF je napredovanja zamrznil. Mladi specialisti so tako od leta 2008 zaradi omejitev v času krize napredovali le enkrat.

"Sem specialist z 12 let delovne dobe, delam urgenco vsak torek med redno ambulanto in imam polno glavarino in dobim jakih 1590 evrov," pravi ena od zdravnic specialistk.

V Fidesu zdaj za specialiste zahtevajo vertikalno napredovanje, prav tako pa možnost napredovanja zdravnikov do 65. plačnega razreda. Kot poudarja predsednik sindikata Konrad Kuštrin, so zdaj plačni razredi po 57. razredu rezervirani le za politike in funkcionarje. Mladi zdravniki, ki so večinoma 20 razredov nižje, pa menijo, da tudi, če bi napredovali vsako leto, vrha te lestvice ne bodo ujeli.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 77
  • letalec 21:39 22.november 2016.

    Pozabili ste omeniti sodnike in učitelje!!

  • astro123 18:58 02.november 2016.

    ko berem komentarje na takih in podobnih clankih sem vedno bolj vesel da sem zapustil to propadajoce slovensko gospodarstvo. v tujini delam veliko vec ampak sem bolj cenjen in bolje placan.

  • astro123 18:54 02.november 2016.

    Dobra ideja - privatizirat zdravstvo, vsak bo postavil ceno za svoje usluge in adijo socialni sistem zdravstva. Bogati bojo imeli vse, revni pa nic. Amerika.