Šport > Košarka
60 ogledov

"Spet z nasmeškom na treninge"

Boštjan Nachbar EPA
Boštjan Nachbar je po petih kolih Evrolige drugi strelec tega tekmovanja. Z Brose Baskets želi v Top 16, misli pa mu vseeno že uhajajo tudi k Eurobasketu 2013. Verjame, da bo naslednje leto zelo uspešno.

Se počutite kot vroča žemljica?
Da, a to je povsem normalno. Ko ti gre, vsakdo hoče košček tebe, ko ti pa ne gre, si zelo hitro pozabljen. Med kariero sem se tega že naučil. To ni nobena novost ali šok zame. Enkrat si na vrhu, drugič pa si nekoliko bolj spodaj.

Verjetno ste zdaj zelo zadovoljni, da ste se odločili za Bamberg in Brose Baskets?
Res je. Veseli me, da se je ta odločitev izkazala za dobro. Že pred začetkom sezone sem imel lep občutek in da se bom lahko izkazal v najlepši luči. To se je nekako potrdilo. Tudi življenje v Bambergu je zaradi košarke, vsega kar mi nudi klub in mesto, zelo prijetno. Užitek je bivati tu in igrati ter predstavljati ta klub. To je bil brez dvoma zadetek v polno.

Pogled na osebno statistiko je zagotovo zelo razveseljiv.
Glede statistike pravzaprav nisem veliko vedel, dokler se v slovenskih medijih ni glede tega dvignilo nekaj prahu. Ne gledam statistike, jo ne spremljam. Nekako ne maram tega pritiska ljudi, ki ti pravijo, da si najboljši strelec, da si morda drugi na lestvici ... Gre le za neke številke na papirju, temu nikoli nisem posvečal pozornosti. Pomembneje je to, da v zadnjem času igramo dobro, da smo nanizali šest zaporednih zmag v Evroligi in prvenstvu. To me razveseljuje in me dela srečnejšega kot individualni statistični podatki. Vem, da so ti le posledica dobrih iger ekipe. Je pa seveda lepo, da si spoštovan in spremljan s strani navijačev tu v Nemčiji in Sloveniji.

Ste na dobri poti za Top 16?
Smo. Imamo dve zmagi in tri poraze, smo na četrtem mestu v skupini, ki si ga želimo zadržati. To je realen cilj. Imamo pred sabo še pet tekem in vsaka bo težka, a samozavest v moštvu se je zelo dvignila in verjamem, da nam bo uspelo. Top 16 je bil tudi pred sezono eden glavnih ciljev kluba.

slovenija zbor 2010 ep litva boštjan nachbar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Mnogi so pred sezono menili, da nemška liga ni dovolj dobra za vas. Kako bi jim zdaj odgovorili?
Nemška liga je kakovostna. Res je korak za španskim, ruskim ali turškim prvenstvom, vendar je počasi dohitela ali pa celo že prehitela italijansko, grško in jadransko ligo. Je nekje tu vmes. Je nekako v višjem srednejem razredu evropskih lig. Prvenstvo je izjemno izenačeno, skoraj vsaka tekma je izjemno težka, dvorane so polne, pritiski so veliki. Liga me je osebno zelo presenetila. Ima izjemno dobro organizacijo in zelo zdrave temelje. V vsakem kraju je ogromno navijačev in liga lahko le še napreduje. V naslednjih letih bo med najmočnejšimi v Evropi.

V minuli sezoni ste sezono pozno začeli, v Kazanu nato niste naigrali, zdaj pa igrate tudi po 30 minut na tekmo. Kako se odziva vaše telo?
Težko mi je bilo predvsem lani, ko sem se vračal po poškodbi. Imel sem polletni premor, moral sem loviti formo in hkrati še igrati za eno boljših evropskih ekip. Unics je prišel med najboljših osem v Evropi in težko je bilo pričakovati neko resnejšo vlogo. Ekipa je že bila uigrana. Tokrat pa uživam. Prejšnja sezona mi je služila predvsem za to, da sem se vrnil in se prepričal, da lahko gleženj zdrži napor. Poleti sem z dobro pripravo v to sezono startal povsem zdrav. Zdaj je res užitek igrati.

Je bila za pripravo na sezono koristna tudi reprezentančna akcija?
Da. Na sezono sem se najprej individualno pripravljal z mlajšim bratom, ki je tudi trener, nato pa sem se priključil izbrani vrsti. Tekme so mi služile za nekakšno testiranje. Tudi v Bambergu sem bil med prvimi in sem izkoristil čas za pripravo svojega telesa in glave na sezono. Tudi skozi reprezentanco sem se vsekakor dobro pripravil.

Se je težko iz večmilijonskega Istanbula, vmes ste bili tudi v milijonskem Kazanu, preseliti v precej manjše mesto?
Ne. Bolj težko se je navaditi, če se iz manjšega mesta seliš v velikega. Ko sem prvič šel v ZDA in sem prišel v Houston, sem imel kar nekaj težav. Zdaj je šlo brez njih. Priti v manjše mesto, sploh v državo, kjer poznam jezik, in je kultura podobna slovenski, ni težko. Bamberg ima nekaj manj kot sto tisoč prebivalcev, a mi nudi vse kar potrebujem. Prijetno sem presenečen nad toplino mesta in prijaznostjo ljudi. Meni in moji družini je tu najlepše od kar igram v tujini.

Boštjan Nachbar Slovenija BiH pokal Adecco | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V Bambergu vas verjetno sprašujejo že tudi o evropskem prvenstvu v Sloveniji 2013?
Že od samega začetka sezone je to zelo vroča tema. Nekateri novinarji celo želijo govoriti najprej o tem ali samo o tem. Vseeno poudarjam, da je pred mano še cela sezona in da sem osredotočen na njo. Misli seveda odhajajo tudi v smer EP. Vsi se ga že veselimo. To bo poslastica po tej sezoni. Verjamem, da bo leto 2013, čeprav je notri številka 13, zelo uspešno leto.

V nedeljo je žreb skupin za Eurobasket. Imate kakšne želje?
Ne. Res nimam nobenih želja, o tem ne razmišljam. Če želimo poseči po najvišjih mestih - menim, da smo tega sposobni -, bomo morali premagovati dobre tekmece. Tako v skupini kot kasneje v tekmah za najvišja mesta. Nimam nobenih želja. Si bom pa v nedeljo ogledal prenos žreba, če bom doma. A razmišljanje in cilji se zaradi drugih reprezentanc ne bodo spremenili. Pomembno je le to, da se igra v Sloveniji in da bo naša država to znala dobro izpeljati. Kot kaže zdaj, vse poteka odlično in menim, da bo šlo za vrhunsko evropsko prvenstvo tako s športne kot tudi organizacijske plati. Tega se veselim, o rečeh na katere nimam vpliva pa ne izgubljam časa.

Spremljate nastope drugih reprezentantov?
Seveda. Smo v stikih, nekaj izvem iz medijev ali pa preko drugih prijateljev. Večina fantov ima za sabo odlično sezono in to je zelo vesel podatek. Veliko lažje je zaigrati na EP, če imaš za sabo dobro sezono. Upam le, da ne bo poškodb.

Nachbar | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V preteklosti je bilo precej težav s tem, da je reprezentanca nastopila v najmočnejši postavi. Pričakujete, da bo tokrat drugače?
Lahko govorim le o sebi. Kako razmišljajo preostali, težko rečem. Upam, da bodo fantje na prvo mesto postavili reprezentanco in slovensko košarko. Če to narediš, potem vsekakor igraš za izbrano vrsto.

V preteklih sezonah ste razmišljali o vrnitvi v NBA. Kako je zdaj s tem? V zadnjih dneh je vaš nekdanji trener sedel na klop LA Lakersov.
NBA je pač NBA. Vseskozi se dogajajo zanimive reči. Pred nami je še ena zanimiva sezona. Favoriti so Lakersi za katere se sicer še ne ve, ali se bodo uspeli sestaviti v uspešno ekipo, odločitev za Mika D'Antonija pa je po mojem mnenju idealna za njih. Tu so še Miami, San Antonio, Oklahoma ... Kar se pa tiče mojega igranja v NBA, sem to zaenkrat potisnil na stranski tir. V Bambergu sem izjemno zadovoljen. Spet z veseljem in z nasmeškom hodim na treninge in tekme, to je tisto, kar sem pogrešal v zadnjih sezonah in tega ne mislim kar tako zavreči.

boki nachbar kamp koper | Avtor: Barbara Milavec Barbara Milavec
Znani ste po tem, da z navijači stik ohranjate tudi preko twitterja, facebooka, bloga. Je težko najti čas za te reči?
Ne. Twitter je najmanjši problem, saj si lahko aktiven preko raznih prenosnih naprav, telefona. Facebook mi ni toliko všeč, raje uporabljam twitter. Preko njega izvem veliko reči, ostajam v stiku s prijatelji, zvem, kaj počnejo. S svojimi izjavami in povezavami pa upam, da razveseljujem tiste, ki sledijo meni. Gre za zanimiv medij, vzame mi pa zelo malo časa.

Kaj pa knjige? Včasih ste jih veliko prebirali.
Tudi te so zdaj malce na stranskem tiru. Igranje zahteva veliko energije, hčerkica je prvič v vrtcu in čas, ko sem doma izkoriščam za druženje z njo. Nazadnje sem prebral Dekle z zmajevim tatujem. Imam pa kar veliko knjig na polici, čaka me še veliko branja. Eden od navijačev v Bambergu mi je dostavil Igro prestolov in ostale knjige Georgea R. R. Martina, ker je slišal, da rad berem. A zaenkrat sem si ogledal le nadaljevanko. Serije sicer zelo rad spremljam na potovanjih, saj veliko časa preživimo na letališčih, letalih in tako naprej. Za knjigo pa si rad vzamem čas. Nerad jo pustim dolgo nedokončano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.