Šport
20 ogledov

Slovenci padli v Ukrajini, Denić razmišlja o odstopu

(Slovenija - Švica) SP 2015 kvalifikacije Simon Maljevac
Slovenska rokometna reprezentanca je presenetljivo izgubila v Ukrajini (32:28) in je po dveh kolih šele na tretjem mestu skupine 3. V dodatne kvalifikacije pelje le prvo mesto.

Slovenski rokometaši so po sredini zmagi nad Švicarji v Velenju na drugem kvalifikacijskem dvoboju ostali praznih rok. Na najbolj vročem gostovanju v tem ciklusu tekmovanja so po slabi in dokaj bledi predstavi morali priznati premoč bojevitim Ukrajincem in si nekoliko otežili pot do prvega mesta v skupini 3, ki junija prihodnje leto prinaša dodatni tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju.

Slovenski rokometaši so v Ukrajino dopotovali brez nekaterih nosilcev igre, obračun v mestu ob Dnjepru pa so so začeli z nekoliko nepričakovano postavo. To predvsem velja za zunanjo vrsto, v njej sta bila poleg Sebastiana Skubeta tudi Vid Kavtičnik in David Špiler, na krilnih položajih Luka Žvižej in Dragan Gajić, na mestu krožnega napadalca pa Matej Gaber.

Menjave prinesle preobrat

Slovenska "lahka zunanja konjenica" se proti grobi igri telesno močnih gostiteljev ni najbolje znašla, v tukajšnji dvorani, ki jo je dodobra načel zob časa, je enostavno naredila preveč napak in že po četrtini dvoboja zaostala za štiri gole (4:8). Temu primanjkljaju so botrovale predvsem tehnične napake, po njih so domačini izpeljali tri nasprotne napade in dosegli prav toliko lahkih golov.

Slovenski selektor Boris Denić je po petnajstih minutah dokaj blede igre zahteval minuto odmora, po njej pa v ogenj poslal višjo in telesno močnejšo zunanjo vrsto, ki so jo tvorili Borut Mačkovšek, David Miklavčič in Dean Bombač. To je bil zadetek v polno, nova zunanja linija je takoj preporodila slovensko igro v napadu in že po pičlih dveh minutah znižala na 8:9, v 21. minuti pa je Bombač tekmo postavil v začetno izhodišče (10:10). Do konca polčasa se je odvijal izenačen boj za vsak košček igrišča, v rezultatski prednosti so bili vseskozi Ukrajinci, a njihova prednost ni nikoli znašala več kot dva gola.

Zapravili nekaj "zicerjev"

Slovenski rokometaši so se v drugem polčasu kar "mučili" na igrišču in rezultatsko vseskozi gledali v hrbet gostiteljem. Obramba ni bila na pričakovani ravni, šepalo je tudi v napadu, še najbolj obetaven trenutek so doživeli v 37. minuti, ko je po tretji izključitvi rdeč karton prejel steber domače obrambe Aleksander Ševeljev. A tega slovenski rokometaši niso znali izkoristiti, na momente pretirano grobi gostitelji so bili s svojo fanatično bojevitostjo vselej korak pred njimi in jim v 45. minuti znova ušli na štiri gole (20:24).

(Slovenija - Švica) rokomet reprezentanca kvalifikacije sp 2015 | Avtor: Simon Maljevac Simon Maljevac
Denić je z nekaterimi kadrovskimi in taktičnimi korekcijami skušal tekmo postaviti na glavo, a brez uspeha. Njegovi igralci enostavno niso imeli svojega dne, v prelomnih trenutkih dvoboja so grešili tudi iz lepih priložnosti in zapravili tudi 7-metrovko, vse te napake pa so botrovale prvemu porazu. V slovenski reprezentanci sta bila najbolj učinkovita Luka Žvižej s sedmimi in Dean Bombač s šestimi goli.

Denić: "Ne želim voditi takšne ekipe" 

"Dejstvo je, da se bom moral sestati z igralci in se pogovoriti o celotni zadevi. Ne bom skrival, to bom storil že v današnjih večernih urah in jih vprašal, ali me sploh še želijo na mestu selektorja. Ne želim voditi ekipe, ki ni lačna in na igrišču deluje melanholično. Tukaj smo vsi zaradi tega, ker se želimo uvrstiti na svetovno prvenstvo in olimpijske igre leta 2016, ne pa zaradi tega, ker želim biti selektor. Po večernem sestanku bo vse jasno, nato pa se bom odločil, kaj in kako naprej," je po tekmi v Zaporožju povedal razočarani selektor Denić.

Slovenski rokometaši bodo naslednje preizkušnje imeli v začetku prihodnjega leta. Najprej se bodo dvakrat pomerili z Luksemburžani - prva tekma bo 2. januarja v Luksemburgu, druga dva ali tri dni kasneje v Sloveniji, nato sledi še gostovanje pri Švicarjih (8. ali 9. januar) ter domača tekma z Ukrajinci (11. ali 12. januar).

(Slovenija - Švica) rokomet reprezentanca kvalifikacije sp 2015 | Avtor: Simon Maljevac Simon Maljevac
Gaber: "Morali bi zmagati z eno roko"

"Nismo bili pravi in nismo pokazali igre, ki nas je krasila. Razočarani smo, tega spodrsljaja si ne bi smeli privoščiti, a časa ne moremo zavrteti nazaj. Pred nami so še štiri tekme v prvi polovici januarja. Če želimo do dodatnih kvalifikacij za Katar, potem potrebujemo štiri gladke zmage," je bil po tekmi realen Luka Žvižej.

"Na tekmi bi morali zmagati z eno roko, a to se ni zgodilo. Ukrajinci so nas enostavno pretekli, če bi se še enkrat pomerili z njimi, potem bi jih zanesljivo premagali. Moramo gledati naprej, po tem porazu moramo znova stopiti skupaj. Menim, da smo dovolj kakovostni, da se izvijemo iz krize," je dodal Matej Gaber.

Kvalifikacije za SP 2015, 2. kolo:

Skupina 3

Ukrajina : Slovenija 32:28 (16:15)
Onufrijenka in Ostrouško po 8; L. Žvižej 7, Bombač 6.

Švica : Luksemburg 32:23  (15:9)

Komentarjev 1
  • Scott 04:42 04.november 2013.

    Čimprej; Stojanović v nogometu in Maljković v košarki sta že odšla.?