Šport
20 ogledov

Špilaku in kolegom grozi suspenz

Eduard Vorganov EPA
Ekipi Katjuše grozi suspenz, ker je eden izmed njenih kolesarjev padel na testu za nedovoljena poživila.

Člana Katjuše Eduarda Vorganova so prejšnji mesec zasačili pri jemanju meldoniuma, ki se v državah Vzhodne Evrope sicer uporablja kot zdravilo pri težjih boleznih srca in omogoča lažje kroženje kisika v telesu. 

"Substance se v ekipi niso nikoli uporabljale in niso nikoli bile posredovane članom moštva. Vorganov je bil takoj izključen iz vseh aktivnosti ekipe. Opravljena bo preiskava, če je kolesar sam posegel po poživilih. V tem primeru je to kršitev strogih moštvenih medicinskih in protidopinških pravil," so v sporočilu za javnost zapisali pri Katjuši.

Triintridesetletni kolesar se je ekipi sicer pridružil leta 2010, dve leti kasneje pa je bil ruski cestni prvak in bil tudi 19. v skupni razvrstitvi Toura. Leta 2012 se je Katjuši sicer pridružil tudi lani izjemno uspešni slovenski kolesar Simon Špilak.

Ker je bil na zadnji izvedbi francoske pentlje zaradi uporabe kokaina ujet tudi italijanski kolesar Luca Paolini, zdaj ruskemu moštvu grozi suspenz. Po pravilih Mednarodne kolesarske zveze (UCI) se namreč ekipa kaznuje s prepovedjo nastopanja, če dva njena člana v zadnjem letu kršita dopinška pravila. Suspenz lahko traja od 15 do 45 dni.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.