Slovenija
66 ogledov

Splet preži na vaše gole napake

Žurnal24 main
Nadzorne institucije so lani v Sloveniji zabeležile 521 prijav posnetkov spolnih zlorab otrok, v zadnjem letu nekaj še posebej hudih oblik zlorab. Vse bolj pa popularno tudi izsiljevanje odraslih z njihovimi golimi fotografijami.

V poročilu prijavne točke Spletno oko za leto 2014 je navedeno, da so pregledovalci od prijavljenih 521 primerov, v katerih naj bi bili posnetki spolnih zlorab otrok, nezakonitosti ugotovili kar v 72 primerih, kar je približno na ravni leta 2013. Vseeno pa v primerjavi z letom po prej izstopa večji delež posnetkov, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok hujše vrste. Delež tovrstnih posnetkov je porasel za več kot 20 odstotnih točk, podobno je na drugi strani upadel delež posnetkov, ki prikazujejo otroke v erotičnih položajih. Tipična žrtev na posnetkih v preteklem letu je bilo dekle, staro od 11 do 15 let.

Glede sovražnega govora na spletu so pri Spletnem očesu lani prejeli 1.290 prijav, vendar so le v 29 primerih (2 odstotka) ugotovili, da je šlo za nezakonito vsebino in so podatke posredovali naprej policiji. Od teh pa jih je tudi policija 18 zavrgla, 11 jih je še v obravnavi. V letu 2013 je bilo prijav še enkrat več (2.835), policija jih je tožilstvu predala le šest primerov. 

Pri primerih, ki so jih posredovali v nadaljnjo obravnavo policiji, je šlo najpogosteje za sovražni govor, usmerjen proti skupinam oziroma posameznikom zaradi njihove narodnosti (50 odstotkov), verske pripadnosti (14 odstotkov) in političnega prepričanja (11 odstotkov, ter za sovražni govor, usmerjen proti Romom (14 odstotkov).

Pomislite, preden se slečete

V nacionalnem odzivnem centru SI-CERT so v prvih šestih mesecih zabeležili več primerov izsiljevanja z golimi fotografijami odraslih. Prične se z navidezno nenevarnim pogovorom z zapeljivo neznanko na družabnem omrežju. Ta ga pripravi do tega, da z njo deli osebne podatke in intimne fotografije, ali pa  ga prek Skypa zaprosi, naj se pred kamero sleče, v zameno bo to storila tudi sama.

  • Ne sprejmajte prošenj za prijateljstvo od neznancev, ne zapletajte se v komunikacijo z njimi.

  • Ne pristanite na pogovor prek spletne kamere, za lepo profil sliko se lahko skriva kdorkoli.

  • Če ste žrtev izsiljevanja, takoj prekinite komunikacijo z njimi. Ne smete jim dati vedeti, da ste v stiski. Nikar ne nakazujte denarja! 

 

A običajno kmalu sledi šok v obliki izsiljevanja s strani neznanca, da bo posnetek ali fotografije javno objavil. Zneski, da se to ne zgodi, lahko segajo od 1.700 pa vse do 5.000 evrov, opozarjajo pri SI-Cert, kjer izpostavljajo ranljivost najstnikov, a so obravnavali že tudi več odraslih oseb, ki se jim je to zgodilo. Če žrtev noče plačati, grozijo celo z FBI in tožbami zaradi posredovanja pornografije, pošiljanjem posnetkov vašim Facebook prijateljem ...

Spletno izsiljevanje | Avtor: SI-CERT SI-CERT
Kot še svarijo, se pred t. i. sextortion najlažje ubranite, da se nikoli ne slačite, če vas to prosi neznanec ali neznanka. Prav tako v primeru izsiljevanja takoj prekinite komunikacijo z neznancem in se obrnite na policijo. Če boste nakazali denar, se zelo verjetno utegne zgoditi, da posnetkov ne bo izbrisal temveč bo sledil le nov krog za še višje zneske.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.