Zdravje > Intima
390 ogledov

"Spolnost s tretjim ni varanje"

Sebastian Horvat Osebni arhiv
Kako lahko govorimo o varanju pri početju partnerja, ki se nas neposredno niti ne zadeva? Tako se sprašuje Sabastian Horvat, avtor nove knjige o ljubezni, ki pravi, da ljubezen niso zgodbe iz srečnih pravljic.

“Poimenovanj ljubezni je ogromno. Predvsem pa ljubezen niso zgodbe iz pravljic, pesmi in predvsem filmov, ki nas učijo o tem, kako sta dve osebi živeli srečni do konca svojih dni,” pravi avtor knjige Ljubezen ali današnja farsa Sebastian Horvat. Njegova knjiga se distancira od vsesplošnih priročnikov za samopomoč, se osredotoča na dojemanje ljubezni v današnjem času oziroma na pomanjkanje slednje.

“Prav tako ljubezen ni nič bombastičnega, nič evforična. Ljubezen je pravzaprav zelo razumsko stanje, kjer je prostora za čustva le malo, morda celo nič,” nam je pojasnil Horvat. Ljubezen opisuje z brezpogojnostjo, toda pravi, da pri ljubezni gre vedno za odnos do nekoga ali nečesa: “Torej je ljubezenski odnos skupek več komponent, ki so podrobno razčlenjene v knjigi.”

Srečnih le pet odstotkov

Horvat pojasnjuje, da je v zvezah srečnih le pet odstotkov ljudi. “Uradni podatki so bili predstavljeni na okroglih mizah s področja psihologije osebnosti. Podatki se resda nanašajo na raziskave iz tujine, čeprav je po mojih izkušnjah v Sloveniji stanje popolnoma identično, morda celo še bolj alarmantno,” pravi. Kljub temu veliko ljudi vztraja v vezah, razlogov pa je veliko: “V prvi meri so to čustva.” Najmočnejše čustvo je po njegovih besedah strah, v tem primeru pa strah pred osamljenostjo: “Človek lahko prenese marsikaj, toda za ceno neosamljenosti je pripravljen potrpeti mnogo, tudi nesrečen partnerski odnos.” Preostalih razlogov, zakaj jih toliko vztraja v partnerskem odnosu, je še mnogo, predvsem pa prednjačijo takšni, ki predstavljajo za vsaj enega partnerja nematerialno korist: “Denimo pritisk okolice, družine, strah pred tem da ne bodo našli boljšega, nekateri s partnerskimi zvezami opravičujejo svoje spolne odnose …”

Spolnost le fiziološka potreba?

Horvat med nekaterimi navedenimi hipotezami v knjigi piše, da spolni odnosi s tretjo osebo ne morejo biti dejanje varanja. “Potrebno se je vprašati, zakaj bi sodil spolni odnos s tretjo osebo med oblike varanja,” pravi in dodaja, da sta najbolj pogosta odgovora na to vprašanje: “Ker je to intimno,” in “Ker tako pač je”. Oba odgovora sta po njegovi oceni neprepričljiva, sploh, če vemo, da pomeni intimnost zaupnost, pri čemer sta za spolni odnos potrebni nujno vsaj dve osebi. “Spolni odnosi sodijo med fiziološke potrebe. Sem uvrščamo potrebo po hrani, vodi, spanju, primerni telesni temperaturi … Zakaj nobene od preostalih fizioloških potreb ne uvrščamo med varanje?” se sprašuje.

Ljubezen ali današnja farsa | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Varanja in tega, da so spolni odnosi s tretjo osebo nedopustni, smo po njegovih besedah le naučeni. Kot dokaz navaja kulture, ki spolnih odnosov s tretjo osebo ne razumejo kot oblike varanja in kjer imajo tudi več zakonskih partnerjev. “O absurdnosti spolnih odnosov s tretjo osebo kot obliko varanja govori mnogo razlogov, ki so tudi bolj podrobno opisani v knjigi. Kako lahko govorimo o varanju pri početju partnerja, ki se nas neposredno niti ne zadeva,” opisuje in dodaja, da konec koncev početje partnerja lahko na nas nima nikakršnega vpliva.

Meni, da nas takšno početje prizadene zaradi evolucije, filmov, pesmi, pravljic, staršev in na splošno okolice, ki govori o tem, da če ima nekdo spolne odnose z nekom tretjim, da potem svojega partnerja nima rad. “To je nesmisel brez primere. Se človek dejansko čuti sposobnega zadovoljiti partnerja na popolnoma vseh področjih?” pravi.

Naučeni klišeji njegovo vodilo

Horvata so nadvse osupnili podatki, koliko poročenih zvez se konča z razvezo in predvsem, kako so zloščeni nasmeški na družabnih omrežjih in zunaj štirih sten predstava za javnost. “Predvsem naučeni klišeji, ki smo jim priča danes so bili vodilo, da sem se lotil pisanja knjiga, ki ne ponuja duhovnih razsvetljenstev, temveč zelo razumski pogled na medosebne odnose in njihove napake, ki so navadno razlog, da odnosi ne morajo funkcionirati,” pravi. Njegova knjiga se razumsko loteva področij čustev in občutenj, varanj, ljubosumja, prilagajanja …

Na vprašanje, ali je v zvezi in ali je poročen, je odgovoril le: “Na to vprašanje lahko odgovorim zelo preprosto. Kdor si bo prebral knjigo, si bo verjetno brez težav odgovoril na to vprašanje.” Knjiga je od sredine prejšnjega tedna že na voljo v knjigarnah. 

Komentarjev 17
  • Kristian Božičnik 13:04 28.avgust 2015.

    Kar moramo vedeti si detajli o nas in našem življenskem sopotniku.Tako smo predani čustveno, fizično in seksualno le eni osebi.Tretji členi so za nas le preusmerjanje pozornosti nanje.Kakor mi je pred časom prijatelj dejal:"Jahanje na ...prikaži več enem konju te lahko pripelje do tekme in zmage. Jahanje dveh konj pa te pripelje v cirkus. Si profesionalec ali klovn...to je samo tvoja odločitev!"

  • Kristian Božičnik 12:52 28.avgust 2015.

    Knjiga je razdeljena na več področij in se vrne zopet na eno.Ko jo prebereš, je vodnik za željeno zvezo.Kdor jo prebere, se vsekakor najde v njej, hote ali nehote.Tretja oseba je lahko spodbuda za konec neuspešnega ...prikaži več razmerja ali motiv za krepitev obstoječe zveze. Neuspešnih zvez v Sloveniji je veliko, ker je vse pogojeno z interesom, materializmom, pripadnostjo...Velikokrat slišimo, da nekdo nekoga vara....Če kdo koga vara, vara sebe.Če kdo komu laže, laže sebi.Konec zgodbe.Vse ostalo so le izgovori.Dejstvo je, da v zvezo treba vložit sebe; čustva, zaupanje, aktivnost, mišljenje, želje, potrebe.Zveza brez spolnosti (če sta oba zdrava) pelje v pogubo, ker je spolnost koktel hormonov in čustev..na njej gradimo pripadnost, ljubezen, zaupanje, smisel lastnega življenja!Zame osebno je varanje že sama misel na tretjo osebo.Tretja oseba pa je nepotrebna v zdravem razmerju in življenju.Kar mora

  • Mateja Kraner 10:34 22.december 2014.

    Morda bi kdo prebral knjigo, ki dejansko razkriva kako pridemo do tega, kar govori v samem članku, kakšni so medsebojni odnosi in kakšne klišeje ter filmsko življenje živimo... Po treh dneh branja, analiziranja in "zgodb" ki so naštete v knjigi, ...prikaži več se vsak "normalen"- kot se nas večina v današnji družbi tretira, prav zagotovo najde v njej!