Avto
114 ogledov

Spor s Preventom povzročil ustavitev proizvodnje VW golfa

Proizvodnja golf Profimedias
Proizvodnja najbolj prodajanega evropskega avta golfa se je ustavila zaradi težav z dobaviteljem, nemško podružnico Slovencem dobro znanega Preventa.

Iz Volkswagna je pricurljala vest, da so primorani za več dni ustaviti proizvodnjo modela golf v tovarni v Wolfsburgu. Tako bo celotni proizvodnji trak stal med 20. in 29. avgustom, prilagoditi bodo morali tudi urnike kar 20 tisoč delavcem. 

Razlog je pomanjkanje sestavnih delov zaradi blokade v dveh hčerinskih družbah, ki spadata pod nemško izpostavo skupine Prevent. Družbi sta se namreč z Volkswagnom zapletli v pravni spor, posledično pa mu prenehali dobavljati nujno potrebne dele. Nemško vodstvo Preventa je zgolj potrdilo, da so v sodnem postopku s koncernom in da ne dajejo nadaljnjih informacij o vzrokih spora, poroča Kröne.at. Menda pa naj bi spor imel vzroke v napaki pri sestavnih delih za diferenciale.

Ker pa vse moderne avtomobilske tovarne delujejo po principu "just-in-time", da sestavnih delov praktično ne skladiščijo, temveč so časovno tempirani na dobavo tik pred proizvodnjo, vsak tak zamik ali celo ustavitev pošiljke s strani dobaviteljev pomeni blokado celotne proizvodnje. 

Proizvodnja ostalih modelov v Volkswagnu za zdaj naj ne bi bila ogrožena. 

Prevent je ime, na katerega Slovenija ne more biti (več) ponosna

Prevent Group je skupina, ki je dobro znana Slovencem. Danes je od nekdanjega uspešnega podjetja Prevent Global iz Slovenj Gradca v glavnem ostalo le ime, potem ko je nadzor nad pogoriščem avtomobilske veje, ki je ostala za vodenjem Janka Zakeršnika in njegovih sodelavcev, prevzel Nijaz Hastor. 

Poslovnež s koreninami iz Bosne in Hercegovine je ustanovil krovno družbo Prevent Group in jo obvladuje prek svojih sorodnikov in povezanih oseb. Glede na uradne podatke je sedež skupine danes v Bosni in Hercegovini, pa čeprav uradna spletna stran nosi končnico .si. Pod Prevent Group spadajo številna podjetja iz Slovenije in Evrope, ki dobavljajo sestavne dele za avtomobilsko industrijo.

Eno zadnjih večjih slovenskih podjetij je bilo Prevent Halog iz Lenarta, ki pa je nato leta 2014 izgubilo posle z Daimlerjem in šlo v likvidacijo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • Ferluci 18:03 19.avgust 2016.

    Ni res. To je bilo včasih, avtomobilska industrija tega danes ne pozna.

  • alojzr 13:44 19.avgust 2016.

    Fant "zkv...f." je človek mnogoterih sposobnosti. Sčasoma bo še za precednika ulade.

  • Johan Spohan 13:11 19.avgust 2016.

    Fant "zkv...f." je ekonomsko talentiran in bo sčasoma še za ministra.