Šport
56 ogledov

Šporar in Stojanović v tujino, Berić vsaj za 5 milijonov

Robert Berić EPA
Po prestopu Benjamina Verbiča iz Celja smo se pogovarjali z njegovim zastopnikom Amirjem Ružnićem. Ta bo imel precej dela tudi v poletnem prestopnem toku.

Pred kratkim je bil izpeljan prestop Benjamina Verbiča iz Celja v FC Kopenhagen. Kako je vse potekalo? 
Povsem normalno. Že dalj časa poznam športnega direktorja in trenerja FC Kopenhagna, vedel sem, da iščejo nekoga, ki igra na tem igralnem mestu. Tako sem jim ponudil fanta, oni pa so si ga prišli kar nekajkrat ogledat. Vse skupaj je nekako trajalo od meseca decembra. Ko so se odločili za nakup, smo seveda krenili v pogajanja s Celjem. Vse je potekalo zelo normalno.

Cena?
O ceni jaz ne morem govoriti, o tem se morate obrniti na Celje ali FC Kopenhagen. Ni na meni, da odkrivam številke. To je stvar obeh klubov.

Se je še kdo drug zanimal za Verbiča?
Bilo je še nekaj zanimanja, vendar ko sem mu povedal, da obstaja realna možnost za prestop v FC Kopenhagen, je bil takoj za. Takoj je zagrabil za celotno reč. Smatral je, da je to trenutno najboljša odskočna deska za kasnejši morebitni prestop v katero od še močnejših lig. Vse druge opcije so tako odpadle, tudi morda igranje v kateri od zanimivejših držav, kjer pa bi težje prišel do izraza. Na njegovo željo smo vso stvar potem tudi zaključili.

Za katere bolj zanimive države gre?
Za Italijo in Nemčijo.

Je to dokaz, da se lahko slovenski nogometaši dobro prodajo tudi iz klubov, ki so na nekoliko nižjem nivoju kot Maribor?
Seveda. Zagotovo je to lep dokaz tega. Ta prestop je bil do zdaj eden večjih v Sloveniji. Vsekakor se lahko v tujino prodajo tudi iz drugih sredin. Je pa tudi dokaz, če se lahko pohvalim, da ima fant za sabo nekoga, ki mu lahko uredi takšen transfer. Vse to je povezano.

Pričakujete veliko dela v poletnem prestopnem roku? 
Največ dogajanja pričakujem okoli Petra Stojanovića in Andraža Šporarja. To sta fanta za katera moram zdaj poskrbeti in jim zagotoviti delo v tujini. Pri Stojanoviću bo vse skupaj nekoliko težje, ker bodo številke zelo visoke, bomo videli, kako bo pri Šporarju. Lahko pa rečem, da sem si za ta dva fanta zadal nalogo, da ju spravim ven.

Je Hannover še opcija za Stojanovića?
Ne. Hannover ni več v igri, obstajajo pa druge opcije, a vam teh za zdaj še ne morem razkriti.

Če se dotaknemo še vaših preostalih igralcev … Robert Berić?
Lahko potrdim, da za Berića vlada ogromen interes, predvsem iz Nemčije. Nemci precej kupujejo v avstrijski ligi, kjer je za Berićem izjemna sezona. Za zdaj je še vse v fazi spremljanja, gledanja njegovih nastopov. V tem trenutku vam tako še ne morem nič potrditi, zanimanje zanj pa je res veliko.

Tu bo cena prestopa verjetno kar precejšnja?
Vsekakor se bo tukaj pojavil problem v ceni. Pri Rapidu so mi že povedali, da ga v tem prestopnem roku ne nameravajo prodati. Želijo se namreč približati Red Bull Salzburgu in se z novo ekipo tudi boriti za naslov državnega prvaka. Vsekakor Berića ne bodo zlahka izpustili iz svojih rok. Predvidevam, da bo tu cena zelo visoka, govorimo o zneskih višjih od pet milijonov evrov.

Kakšen pa je trenuten status Josipa Iličića pri Fiorentini?
Brez komentarja. O Iličiću ne dajem izjav, v preteklosti je bilo zapisanih o njem že preveč stvari. Pustimo fanta pri miru. Tako sva se dogovorila.

Še morda nekaj besed o Aljažu Struni, ki se je kot posojeni igralec Palerma s Carpijem prebil v Serie A?
On je podpisal novo štiriletno pogodbo s Palermom, prišel je do finančno boljših pogojev. Želi si ga tudi Carpi, v tem klubu želijo, da bi še eno leto igral pri njih kot posojeni igralec. Zagotavljajo mu minutažo. Zdaj se pogovarjamo s Palermom, obstaja možnost tudi za to, a je predsednik Maurizio Zamparini zaenkrat odločen, da bo Aljaž s Palermom krenil na priprave. Močno računa nanj, zadeva je tu še nejasna. Kot kaže sedaj, se bo njegova pot nadaljevala pri Palermu.  

Kako pa ste zadovoljni s svojimi mlajšimi varovanci?
Izjemno. Jan Mlakar je v svoji kategoriji vsekakor v vrhu evropskega nogometa, je prvi strelec evropskih kvalifikacij. Je že v dobrem klubu, zato tukaj ne razmišljamo o prestopu, bo pa ob takem napredku v naslednjih sezonah vsekakor postal prodajalni artikel številka ena, če se lahko tako izrazim. Gre za igralca z vrhunskim potencialom.

Žan Benedičič?
Fant ima izjemno smolo s poškodbami. Zdaj je okreval, vrnil se bo k Milanu. Še vedno ima z njim pogodbo, zdaj pa nas čaka odločitev, kako naprej. Ali nova posoja, ali pa dolgoročna selitev v katerega od drugih klubov.

Aktivni ste po celotni Sloveniji, na vašem seznamu je na primer Luka Guček iz Krškega.
Tako je. Treba je spremljati prav vse. Na terenu imam nekaj ljudi, ki to spremljajo. Luka je še eden zelo zanimiv mlad nogometaš, lahko že potrdim, da v Krškem zagotovo ne bo ostal. Vprašanje je le, kaj se bomo z njim in njegovo družino odločili; ali bo odšel v tujino že zdaj, ali pa bo v Sloveniji prestopil v katerega od močnejših klubov. V Krškem vsekakor ne bo ostal.

Klubi kot je Krško verjetno težko zadrži igralca, ki še nima pogodbe?
Manjši klub težje ponudi igralcu profesionalno pogodbo, že v prvi ligi klubi precej lažje zadržijo takšnega nogometaša. V Krškem verjetno finančna situacija ni takšna, da bi jim ga uspelo obdržati v svojih vrstah. Je pa tu Fifa zaščitila mladoletne igralce, obstajajo nekatera pravila, Krško v vsakem primeru ne more biti oškodovano. Odvisno je od tega, kam greš in od tega, ali v določeni državi prestopiš v prvo, drugo ali tretjo ligo. Ti parametri so točno določeni s strani Fife. Bi bilo pa seveda drugače, če bi fant že imel profesionalno pogodbo. Kot jo je na primer imel Mlakar pred prestopom v Fiorentino. Zneski so potem povsem drugačni, saj klub določa ceno.

Kako sploh poteka nabor nadarjenih slovenskih nogometašev?
Imam pet ljudi, ki to delajo zame. Sam se bolj ukvarjam z nogometaši kot so Josip Iličić, Jasmin Kurtić, Armin Bačinović, Robert Berić, Benjamin Verbič … S temi mlajšimi fanti se ukvarjajo ljudje, ki delajo zame. V bistvu mi veliko pomagajo, vsega pač ne zmoreš sam. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.