Slovenija
79 ogledov

Sporazum CETA: Poslanci prikimali sporazumu, ki ga ne poznajo?

shod Anže Petkovšek
Kljub pomislekom okoljevarstvenih in potrošniških organizacij, da je potrebno več časa in premisleka, je večina poslancev prikimala mnenju vlade glede podpisa sporazuma, ki za javnost še vedno ostaja tajen. Edina ovira pred podpisom sporazuma tako ostaja Belgija.

Tudi slovenski poslanci so dan pred svetom ministrov pristojnih za trgovino držav EU v Luksemburgu prikimala podpisu in začasni uvedbi bilateralne trgovinskega sporazuma med Evropsko unijo in Kanado. Sporazum naj bi tako predvidoma podpisali na vrhu EU - Kanada 27. oktobra.

Besedilo izjave poslanci videli šele danes

Poslanci so se po zahtevi poslanca Mateja T. Vatovca, Združena levica, šele na dan odločanja seznanili z vsebino interpretativne izjave o CETI, ki je bila sprejeta v petek, in je enakovredna besedilu sporazuma. Izjava je bila sicer dostopna le poslancem, ne pa tudi javnosti. Skupna seja odbora za gospodarstvo in zadeve EU se je v tem delu zaprla za javnost, tako je ostalo tudi v nadaljevanju seje.

V Združeni levici so med tem v sporočilu za javnost opozorili, da so poslanci odločali "brez v celoti prevedenega sporazuma, brez vpogleda v spremljajoče izjave in z ekstremno kratkimi roki, so vse stranke povozile voljo ljudstva, ki sporazumu večinsko nasprotuje".

Okoljevarstvene in potrošniške organizacije proti!

Pred številnimi neznankami in nevarnostmi sporazuma so poslance na seji opozorile tudi okoljevarstvene in potrošniške organizacije. "Nismo proti sporazumom, ampak želimo, da so sestavljeni tako, da ne prinašajo le dobrobiti gospodarstvu, ampak tudi ljudem," je izpostavil Breda Kutin iz Zveze potrošnikov Slovenije in se pri tem zavzela, naj se preveri ustreznost sporazuma z evropskim pravnim redom.

Tudi Nina Štros, Greenpeace Slovenija, je navedla, da bomo stvari, ki jih sprejema danes, kasneje zelo težko spremili oziroma umaknili: "Težko pridobljeni socialni in ekološki standardi se podrejajo interesom kapitala."

Andrej Gnezda iz Umanotere je povedal, da se je po njihovih neuradnih informacijah Slovenija še v sredo na pogajanjih zavzemala, da pravica do vode ni ustrezno zaščitena. V četrtek je vlada sicer nato govorila o nasprotnem. Po mnenju govorca iz Umanotere Slovenija ne bi smela pristati na podpis sporazum dokler je v njem nahaja sistem reševanja sporov ICS, ki bo kanadskim korporacijam omogočal vlaganje tožbe proti vladam članic EU na zasebnih arbitražnih sodiščih, če bodo menili, da so npr. s predpisi držav članic ali EU kršene pravice, ki jim jih podeljuje Ceta.

Cerar: O vsebini sporazuma bo odločal državni zbor

"Dosegli smo, da je ta tako imenovani ICS, reševanje spora pred tem arbitražnim tribunalom pravzaprav izvzeto iz začasne uporabe in bo ta način reševanja sporov prišel v veljavo šele po nacionalnih ratifikacijah," je na pomisleke poslancev Združene levice, ki najbolj nasprotujejo sprejemu sporazuma, danes odgovoril premier Miro Cerar in dodal, da bo na državnem zboru torej slonela končna odločitev o vsebini sporazuma in torej tudi uvedbi ICS, ki omogoča tožbe multinacionalk.

Komentarjev 15
  • Zmago 13:13 18.oktober 2016.

    Motiš se !! Gospodar je ves čas isti !! Tudi veliko večji narodi so hlapci bankirjem !!!https://www.youtube.com/watch?v=MkxvvNAVwswNe bodi tako prepričan, kar hitro se lahko zgodi, da se sam znajdeš v njej !! Za nazaj je lahko bit "pameten" !!

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 12:44 18.oktober 2016.

    Poslancem bi morali dati v podpis tajni dokument, rekel pa bi jim, da je dobro zanje. Po podpisu pa bi jim povedal, da so podpisali lastno smrtno obsodbo!

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 12:41 18.oktober 2016.

    Huda jama je zdaj prazna, že čaka izdajalce naroda!