Zdravje > Aktualno
57 ogledov

Sporna jajca umaknili iz prodaje

Okužena jajca s salmonelo Hrvaško ministrstvo za kmetijstvo
Hrvaško ministrstvo za kmetijstvo je po enem tednu od smrti dečka zaradi okužbe s salmonelo objavili obvestilo o umiku spornega izdelka iz prodaje. Gre za sveža jajca proizvajalca Fermy Drobiu Wozniak Sp. z o. o.

Okužena jajca je družina, ki se je zastrupila, kupila v samoborskem Kauflandu. Glede na to, da naši pristojni organi obvestila o umiku izdelka niso objavili, se jajca na naših policah zelo verjetno niso prodajala, obstaja pa teoretična možnost, da je zaradi bližine sporni izdelek kdo kupil na Hrvaškem. Družina, iz katere prihaja nesrečni deček, namreč živi v Bregani ob slovenski meji.

PREBERITE ŠE: 

Iz Mesne industrije Pivac so sporočili, da so jajca poljskega proizvajalca že pred obvestilom ministrstva umaknili s hrvaškega tržišča. 

V štirih analizah niso našli salmonele

Smrt petletnika zaradi salmonele | Avtor: 24sata 24sata
"Do sedaj so bile narejene štiri analize na velikem številu vzorcev jajca proizvajalca, katerega proizvod je bil umaknjen s prodaje, a niti v enem niso našli salmonele," so sporočili iz Pivca. "Ne glede na rezultate analize na Hrvaškem, smo proizvod umaknili in bo vrnjen proizvajalcu oz. uničen."

Vse kupce, ki so morebiti kupili ta jajca in jih še imajo doma, pozivajo, da jih proti vračilu kupnine vrnejo na prodajno mesto. 

Smrt dečka zaradi salmonele

Nekaj dni nazaj je javnost pretresla vest o smrti petletnega dečka, ki je umrl potem, ko je pojedel sladico, v kateri so bila okužena in ne-dovolj toplotno obdelana jajca. Zbolela sta tudi njuna starša in sestri, a pri njih posledice niso bile tako hude. 

V domačem hladilniku so našli embalažo s 30 jajci, v kateri jih je bilo še 22. Vse so testirali na salmonelo, okužbo so dokazali pri dveh jajcih, preostala so bila neoporečna. 

Epidemiologi pravijo, da je mogoče, da se je salmonela prenesla s hrane na hrano oz. z enega obolelega na drugega, saj so zboleli vsi člani družine. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Žurnalček 12:25 23.oktober 2016.

    Jajca iz Poljske ?? Slišim , da prihajajo jajca iz Kitajske po 6 centov kom. Jaz vsako jajce povoham in od zadnjih dveh spečenih , sreča na oko , je eno romalo v kanto ! Lupina jajca lahko poči , ...prikaži več nevidna očesu pa je jajce fuč !

  • Avatar Leon
    Leon 09:17 23.oktober 2016.

    In kakšen je odziv ustreznih služb pri nas ; " Slovenija nima jajc !

  • kapibara 10:59 21.oktober 2016.

    Isto je z uživanjem ribe Fugu..