Slovenija
22 ogledov

Sporna naročila

"Inšpektorji imajo omejene možnosti – ne morejo predavati tistim, ki jih nadzira Žurnal24 main
Korupcija. Najbolje jo zaznavajo na Danskem, zelo slabo v Afganistanu in Iraku.

Indeks. Skoraj 134 držav od 178 ima resne težave s korupcijo v javnem sektorju, kažejo podatki Transparency International, ki je včeraj objavil indeks zaznave korupcije po svetu. V teh državah je namreč ta indeks pet in manj točk.

Najbolje se je odrezala Danska z 9,3 točke, najslabše pa Somalija z 1,4. Slovenija je ohranila 27. mesto z indeksom 6,4, ki se je za 0,2 odstotne točke poslabšal v primerjavi s prejšnjim letom.

"Največ zaznav korupcije je na področjih, ker se stikata javni in zasebni sektor; pri javnih naročilih v gradbeništvu, javnem zdravstvu in, kot kaže, energetiki," pravi Simona Habič iz društva Integriteta. V primerjavi s skandinavskimi državami je pri nas javni sektor bolj zaprt, vse dokumentacije ni na spletu, ni odgovorov na vsa vprašanja. Cilj – tudi naših javnih uslužbencev – bi moral biti ugotavljanje in odprava morebitnih napak in večja integriteta pri opravljanju dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.