Slovenija
36 ogledov

Sporni dodatki direktorjev gasilskih zavodov

Poplave Dolenjska B & B
Sindikat poklicnega gasilstva opozarja, da si nekateri direktorji gasilskih zavodov izplačujejo dodatka za stalno pripravljenost in stalnost ter prispevek za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje. Ker ne delujejo v operativni dejavnosti kot gasilci, pa so ta izplačila neupravičena.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil sekretar Sindikata poklicnega gasilstva David Švarc, so na podlagi obvestil zaposlenih o tovrstnih nesprejemljivih praksah na vseh 13 zavodov naslovili zahtevo za podatke o plači ter dodatkih in prispevkih predstojnikov.

Konec lanskega leta pridobljeni podatki po njegovih besedah razkrivajo, da si nekateri direktorji izplačujejo dodatka za stalno pripravljenost in stalnost ter prispevek za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje, na podlagi katerega se gasilcu za vsako leto delovne dobe priznajo trije dodatni meseci pokojninske dobe, kar mu omogoča predčasno upokojitev.

Dodatek, čeprav je bil doma in je prejel le telefonski klic

Gre za dodatka in prispevek, ki zaradi narave njihovega dela pripadajo in so namenjeni poklicnim gasilcem in so torej vezani na operativno opravljanje gasilske dejavnosti, s čimer pa se direktorji zavodov ne ukvarjajo, je opozoril Švarc. Ob tem je navedel primer prejemanja dodatka za stalno pripravljenost na domu, čeprav je direktor v funkciji poveljnika le prejel telefonski klic, na podlagi katerega je seznanjen, da je enota šla na intervencijo, sam pa v kasnejši intervenciji ni sodeloval.

Švarc je pojasnil, da so jim odgovore poslali iz vseh 13 gasilsko-reševalnih zavodov. Iz njih izhaja, da je bilo šest direktorjev deležnih kakšnega od omenjenih neupravičenih izplačil. Najbolj pa bodejo v oči primeri direktorjev iz Krškega, Kopra in Celja.

Gasilcem, ki gredo ponoči na teren, pa ne pripada nadomestilo za hrano

Na poziv sindikata, da ga do 5. februarja obvestijo o višini neupravičeno izplačanih sredstev in izvedbi rešitev, ki jih je predlagal, niso dobili obvestil, da bi bili izvedeni kakšni ukrepi. Zato je predsedstvo sindikata sklenilo dogajanje prijaviti pristojnim institucijam. Obvestili so ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja in glavno inšpektorico inšpektorata za javni sektor Lidijo Apohal Vučković. Ta teden so podali tudi prijavo na računsko sodišče, protikorupcijsko komisijo in nacionalni preiskovalni urad.

Ob tem je Švarc opozoril, da medtem gasilcem še vedno ne priznavajo 50 odstotkov višjega nadomestila za prehrano za delo ponoči, ko delajo v turnusih.

Komentarjev 4
  • dragec 21:48 18.februar 2016.

    tudi ministri so nagrajevali svoje državne sekretarje,direktorje in načelnike

  • zefacveta 15:31 18.februar 2016.

    Lahko rečeš samo pra sice.

  • Papaja Popi 14:57 18.februar 2016.

    Vsakdo krade, kdor ima pet minut časa.Brez sramu so , vsi.