Šport
221 ogledov

Almeida v hudem ritmu stežka ostal v rožnatem

Tao Geoghegan Hart Epa Tao Geoghegan Hart.
Kolesarji na driki po Italiji so opravili s 15. etapo.

Britanec Tao Geoghegan Hart je zmagovalec 15. etape dirke po Italiji z gorskim ciljem na Piancavallu. V zaključku je bil član Ineos Grenadiers boljši od Nizozemca Wilca Keldermana (Sunweb), ki se je povsem približal vodstvu na Giru. Portugalec Joao Almeida je bil četrti, a ostaja v rožnati majici s prednostjo 15 sekund.

Etapa, ki se je začela v bazi italijanskih zračnih sil, kjer domuje tudi njihova slovita akrobatska skupina "Frecce Tricolori", je po več kot 4000 premaganih višinskih metrih pričakovano prinesla nove premike v skupnem seštevku. Po sobotnem kronometru ni bilo pričakovati, da bo Kelderman že pred prostim ponedeljkom prevzel majico vodilnega kolesarja na Giru, a se je temu močno približal.

Devetindvajsetletnik iz Amersfoorta ima za 22-letnim Almeido (Deceuninck-Quick-step) le še 15 sekund zaostanka, tretji je po novem danes tretji v etapi, Avstralec Jai Hindley (Sunweb), ki za kapetanom svojega moštva zaostaja dve minuti in 56 sekund. Še sekundo več na četrtem mestu zaostaja Geoghegan Hart.

Sprva je sicer glavnina spustila predse 11 ubežnikov, ki pa so ob ne ravno veliki prednosti bolj lovili točke za razvrstitev najboljšega hribolazca. Najdlje je v ospredju ostajal svetovni prvak v kronometru leta 2019, Avstralec Rohan Dennis. Na vznožju zadnjega vzpona ga je skupina najboljših ujela in začela narekovati močan ritem.

Številčno je bilo predvsem moštvo Sunweba za Keldermana, ki se je že po sobotnem kronometru prelevil v prvega favorita za končno zmago. Ritem pa je hitro strl tako pred to etapo tretjega v skupnem seštevku, Španca Pella Bilbaa kot Danca Jakoba Fuglsanga, medtem ko je vodilni Almeida še držal stik z najboljšimi.

primož roglič Po Španiji Šport Roglič na Vuelti: zaskrbljujoče, nestabilno in krhko

Nato je v prvem, najstrmejšem delu vzpona odpadel še Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), s čimer so upi italijanskih ljubiteljev kolesarstva za končno zmago na Giru splavali po vodi, potem ko je že pred tem odpadel Domenico Pozzovivo (NTT Pro Cycling).

Keldermanov prvi pomočnik Hindley je še naprej lomil tekmece, odpadel pa je tudi rožnati Almeida, ki je skušal omejiti škodo v zadnjih šestih kilometrih, ki so bili bolj položni. Storil je dovolj, da bo v torek še 13. dan zapovrstjo oblekel rožnato majico.

Giro d'Italia | Avtor: twitter twitter

"To je posebna zmaga. Letošnja sezona na velikih tritedenskih dirkah je za nas polna vzponov in padcev. Toda tukaj na Giru imamo izjemnega Filippa Ganno, pa Rohana Dennisa. Vsi v naši ekipi smo bili med najboljšimi štirimi v dosedanjih etapah, ponosen sem, da sem pristavil delček k tem uspehom in da sem del te ekipe," je dejal 25-letni Britanec.

Priznal je, da je bil na Giru v vlogi pomočnika Geraintu Thomasu, ki je moral hitro zapustiti Italijo zaradi poškodbe. "Tukaj smo bili, da pomagamo Geraintu in verjamem, da bi bil on na vrhu odra za zmagovalce. Sam pa sem v karieri osvojil bore malo dirk, zato je ta še toliko bolj pomembna. S temi uspehi skušamo dvigniti vzdušje v ekipi," je še pristavil Geoghegan Hart.

Kolesarje in karavano Gira danes in v ponedeljek, ko bo prost dan, čakajo nova testiranja na novi koronavirus, ki bi lahko še dodatno zapletel zaključni teden dirke, ki prinaša številne dolge alpske vzpone.

Oba slovenska kolesarja, Domen Novak in Jan Tratnik (oba Bahrain-McLaren) sta v cilj pripeljala na 32. oz. 33. mestu z zaostankom devetih minut in 12 sekund, v skupnem seštevku sta še naprej v ozadju z več kot uro in pol zaostanka.

Julian Alaphilippe Video Šport Hud padec svetovnega prvaka, trčil je v motor

Giro d'Italia, 15. etapa:

 1. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                    4:58:52
 2. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)        + 0:02
 3. Jai Hindley (Avs/Sunweb)                           0:04
 4. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step)           0:37
 5. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)                   1:22
 6. Patrick Konrad (Avt/Bora-Hansgrohe)                1:29
 7. James Knox (VBr/Deceuninck-Quick-step)             1:36
 8. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-McLaren)                 2:11
 9. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)
 10. Vincenzo Nibali (Ita/Trek-Segafredo)              2:30
...
 32. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren)                 9:12
 33. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren)             isti čas
...


SKUPNI VRSTNI RED DIRKE:
1. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step)       54:28:09
2. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                     + 0:15
3. Jai Hindley (Avs/Sunweb)                           2:56
4. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)          2:57
5. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-McLaren)                 3:10
6. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)                   3:18
7. Vincenzo Nibali (Ita/Trek-Segafredo)               3:29
8. Domenico Pozzovivo (Ita/NTT Pro Cycling)           3:50
9. Patrick Konrad (Avt/Bora-Hansgrohe)                4:09
10. Fausto Masnada (Ita/Deceuninck - Quick-step)      4:12
...
61. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren)              1:46:29
79. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren)              2:14:23
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice