Šport
1139 ogledov

Avstralec z odločnim protestom požel bučen aplavz

horton sun Reševalni pas/Twitter
Avstralskega plavalca so kolegi zaradi odločno izraženega stališča med podelitvijo kolajn na SP v Gwangjuju nagradili z bučnim aplavzom.

Avstralec Mack Horton je na svetovnem prvenstvu v plavanju v Južni Koreji v nedeljo izgubil dvoboj s Kitajcem Sun Yangom, ki je osumljen dopinga, na 400 m prosto, a po tekmi na vsakem koraku požel aplavz.

Sun Yang Verbalni napadi Šport Nihče ga noče na prvenstvu, a mu ne pridejo do živega

Sun Yang je osumljen, da je lani doma v Zhejiangu, kjer ga je obiskala dopinška kontrola, razbil epruvete z odvzetimi vzorci, oziroma so to storili njegovi varnostniki. Sunovi odvetniki so nato zagovarjali dejanje, češ, da dokumenti niso potrdili avtentičnosti odjemalcev vzorcev.

Fina je plavalca, ki je bil v preteklosti že suspendiran zaradi zlorabe prepovedanih poživil, nato oprostila z razlago, da natančnega poteka dogodkov ni moč rekonstruirati. Svetovna protidopinška agencija se je nato pritožila na Mednarodno športno razsodišče v Lozani, ki pa bo primer obravnavala šele septembra.

plavalec Prva žrtev Šport Dopinške afere mečejo slabo luč na plavalno SP

Za plavalce je nesprejemljivo, da se primer rešuje celo leto, oziroma da ni rešen vsaj do svetovnega prvenstva, saj bo škoda nepopravljiva, če bo Sun suspendiran naknadno. Zaradi vsega skupaj je pred tekmo na ogrevalnem bazenu že prihajalo do napetosti med Hortonom in Sunom, ki je na "črnem spisku" tudi pri drugih plavalcih.

horton sun | Avtor: Epa Epa

Horton po v nedeljo po podelitvi kolajne ni želel stopiti na najvišjo stopničko zmagovalnega odra za skupinsko fotografiranje najboljših, pred tem je stopil z odra ob kitajski himni, prav tako pa se je od Suna odmaknil pri običajnem fotografiranju najboljših ob robu bazena.

Ko se je vrnil v ogrevalni bazen, so ga plavalci nagradili z bučnim aplavzom, enako pa so nato storili v jedilnici v vasi športnikov, ko je po tekmi prišel na večerjo.

Bržkone se obeta še nekaj protestnih akcij, saj se je Sun že uvrstil tudi v polfinale na 200 m prosto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.