Šport
9 ogledov

Bertoncelj po kolajno in OI

Sašo Bertoncelj na konju z ročaji v Birminghamu EPA
Edini slovenski finalist na svetovnem prvenstvu v športni gimnastiki v Tokiu Sašo Bertoncelj bo na konju z ročaji napadal kolajno, ki bi mu najbrž prinesla tudi olimpijske igre prihodnje leto v Londonu.

Potem ko je Sašo Bertoncelj na svetovnem prvenstvu v športni gimnastiki v Tokiu, odločilnem v lovu za olimpijskimi vozovnicami, z odliko opravil kvalifikacije, ga v soboto čaka finale na konju z ročaji. To po zanj najpomembnejši nastop v štiriletnem olimpijskem ciklu, saj je cilj jasen: kolajna. Ta bi mu najbrž prinesla tudi olimpijske igre 2012.

Prav olimpijski nastop je glavni cilj 27-letnega telovadca in prvi korak je naredil že z uspešnim kvalifikacijskim nastopom. Za uresničitev sanj pa bo moral v sobotnem finalu osvojiti eno od kolajn. Pogoj je tudi, da na preostalih dveh orodjih – Bertoncelj je nastopil na parterju in preskoku – osvoji 85 odstotkov povprečne ocene, a so pravila nekoliko nejasna, ali gre za povprečje vseh orodij ali po posameznem orodju.

Že na zadnjem SP lani v Rotterdamu, ko se je Mitja Petkovšek šele vračal po poškodbi, je bil Škofjeločan prav tako edini slovenski finalist prvenstva. Takrat se je prvič v karieri prebil v finale SP, tako da je imela Slovenija lani po natanko 40 letih, po SP leta 1970 v Ljubljani, ko sta med elito nastopila legendarna Miro Cerar in Miloš Vratič, spet finalista na konju z ročaji. V finalu je nato naredil napako, ki ga je potisnila na osmo mesto. Že takrat je poudaril, da bo sezona 2011/12 njegova najpomembnejša v karieri.

V kvalifikacijah se je predstavil s solidno sestavo z izhodiščem 16,500 točke in z oceno 15,500 prejel četrti dosežek. Ocena je bila zelo lepa, v vaji pa je naredil nekaj napak in pojasnil, da ima še nekaj desetink točke rezerve za finale. V pripravah na prvenstvo je vadil precej različno težkih sestav, pred kvalifikacijami pa se je – očitno pravilno – odločil, da bo nastopil s takšno vajo, s kakršno je nastopal na jesenskih svetovnih pokalih in tudi na lanskem evropskem prvenstvu, kjer je osvojil kolajno. V bistvu je takšno sestavo izvajal skoraj celotno lansko sezono: to je bila vaja, ki mu je prinesla želeni rezultat – finale.

Njegovi tekmeci na poti do kolajne bodo večkratni svetovni in evropski prvak Madžar Krisztian Berki, najboljši iz kvalifikacij, nato Britanec Louis Smith, Avstralec Prashanth Sellathurai, Japonec Kohei Učimura, Kitajec Teng Haibin, Francoz Cyril Tommasone in Madžar Vid Hidvegi.

Za nastop med najboljšo osmerico je pripravljal tudi težjo vajo (16,700), a se je po tehtnem premisleku odločil, da bo tudi v finalu nastopil s takšno kot v kvalifikacijah, čeprav je žreb določil, da bo na konja moral prvi med vsemi finalisti. "S trenerjem (Sebastijan Piletič, op. a.) sva oba prišla do iste ugotovitve – bolje bo, da nastopim z lažjo vajo in jo skušam prikazati še nekoliko lepše kot v kvalifikacijah, saj imam na tekmah več uspešnih ponovitev, poleg tega pa je pri težji več možnosti za napako. Če strnem: več je možnosti, da naredim perfektno vajo z izhodiščem 16,500 točke, kot pa da naredim lepo z dvema desetinkama težjo izhodiščno vrednostjo," je pojasnil Bertoncelj.

Ob tem je razkril še en izračun: "Če prvi trije iz kvalifikacij – Berki, Smith in Sellathurai – naredijo svoje težje vaje brez napak, jih tako in tako ne morem ujeti. Če pa le en od njih malenkost 'zašuštra', meni pa uspe lepa lažja vaja, smo konkurenčni. Do tega je v zadnjih letih na velikih tekmah v finalih vedno prihajalo; za kolajno je bilo dovolj nekje med 15,400 in 15,600 točke. Dobitniki so bili bolj ali manj ti trije telovadci, kar pomeni, da je vedno vsaj eden naredil kakšno napako."

Bertoncelj je sicer po treh kvalifikacijskih nastopih pridelal bolečine v hrbtu, ki pa mu na konju k sreči ne povzročajo prevelikih težav. "Boli me le pri seskoku z orodja in ko se odrinem za začetek vaje, vendar to ni nobena ovira. Kljub temu se počutim zelo lahkotno, vsak dan mi gre bolje, če mi bo uspelo te treninge na prizorišču prenesti še na tekmo, zna biti res zanimivo. Prav veselim se že tekme," je dobre volje pred finalom napovedal telovadec Narodnega doma: "Zadnji dan pred tekmo bo v bistvu samo še čakanje na nastop. Nekega posebnega pritiska pred tekmo ne čutim, saj vem, da bo težko, da bom moral iti 'na polno', narediti perfektno vajo, pa morda še ta ne bo dovolj. Vem, da sem sposoben, zato že nestrpno čakam."

Še enkrat več je za glavne tekmece izpostavil prve tri iz kvalifikacij: "Z njimi se največ ubadam. Kar pa seveda ne pomeni, da niso tudi ostali fantastični telovadci. A prepričal sem se, da moram premagati vodilno trojico iz kvalifikacij. Če bom tako dobro naredil vajo, da bom premagal njih, bom premagal tudi druge. Vem, da imajo težje vaje, a računam na svojo lepšo izvedbo. Če mi bo uspelo, bomo pa videli že v soboto, mar ne?" je v smehu iz Japonske še sporočil Bertoncelj, ki bo v petek opravil dva lažja treninga in se v miru pripravil na finalni nastop. Ta bo v soboto ob 7.45 po srednjeevropskem času.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.