Šport
85 ogledov

Bili polni pričakovanja, končali mizerno

slo bowl II zmagovalci Gal Jakič
"Bili smo polni odkritega pričakovanja, da se bomo borili za naslov. Končalo pa se je precej mizerno," je grenko-sladko sezono 2011 opisal trener državnih prvakov v ameriškem nogometu Ljubljane Silverhawksov Uroš Valant. Načrtov za naprej jim ne manjka.

Za prvi in najboljši slovenski klub ameriškega nogometa Ljubljana Silvershawks je sezona 2011 končana. V državnem prvenstvu (SNFL) so zmagali vseh šest tekem rednega dela, ubranili naslov in na Slo Bowlu premagali goste v ligi Zagreb Thunder. V mednarodni ligi Cefl so zmagali dve tekmi, eno dobili brez boja in tri izgubili. Zadnjo pretekli konec tedna, ko so bili Budapest Wolves boljši z 49:6, kar pomeni, da se Silverhawks niso uvrstili v Cefl Bowl proti Beograd Vukovom. Lanskega dosežka, igranja v finalu, tako niso ponovili. Ključni trenutek je bil izgon ameriške trojice Boja Moncurja, Desmonda Hendricksa in Vinnyja Gayja (zaradi neurejenih delovnih dovoljenj). Če so z njimi prvič premagali največje rivale Vukove, pa so bili brez njih v Ceflu nemočni.

"Odhod Američanov je motivacijo precej znižal"

Sezono, ki se je začela tako fantastično, končala pa z veliko grenkobe, je za Žurnal24 pokomentiral predsednik in glavni trener Silverhawksov Uroš Valant. "V Ceflu je do tiste tekme z Vukovi vse delovalo odlično. Bili smo polni odkritega pričakovanja, da se bomo borili za naslov, kar je vizija našega kluba. A nato se je zaradi znanih dogodkov vse obrnilo na glavo in po tekmi z Vukovi se je krivulja obrnila. Končalo pa se je precej mizerno." Ob porazu s 6:49 in prisotnosti le 25 igralcev se zdi, kot da so se predčasno predali. "Športna psihologija je posebna veda. Za uspeh je vedno treba imeti zelo močno motivacijo. Odhod Američanov je to motivacijo precej znižal, vsaj pri enem delu igralcev, kar je povsem logično. Ko izgubiš najboljše igralce, se vse postavi na glavo." Poškodbe, 12 tekem v dobrih treh mesecih, študijske obveznosti, poletje so ostali razlogi za poraz v Budimpešti. "Poleg tega je bilo pa res vroče – termometer na soncu je kazal 48°C."

Silverhawks Wolves Lendava Bowl 2011 | Avtor: Gal Jakič Gal Jakič
Pa vendarle je trener Valant našel nekaj pozitivnega. "Uveljavilo se je precej mladih domačih fantov, še posebej v državnem prvenstvu, in na njih bomo gradili strategijo za naprej. Glede nato, da v začetku januarja nismo imeli niti enega pokrovitelja, smo nato skupaj spravili soliden proračun in bomo ne glede na vse poslovno leto zaključili pozitivno, brez kakršnihkoli dolgov." Klub še čaka na odločitev pravosodnih organov glede plačilnih nalogov, ki jim jih je ob izgonu ameriških igralcev izdala policija.


Kako naprej?

Želja ne manjka, kot prvo pa bodo za sezono 2012 morali poskrbeti za vrzel, ki je nastala po upokojitvi podajalca in trenerja napada Roka Štamcarja. "Ker se je Rok po desetih letih poslovil, bomo morali pripeljati trenerja ali pa vsaj podajalca, ki bo lahko delal tudi kot trener. Radi bi nazaj pripeljali Boja in Desmonda, ki sta se res izkazala. To pomeni, da bomo morali že v drugi polovici leta delati na pridobivanju pokroviteljev za sezono 2012, kot tudi na dokumentaciji, da ne bomo imeli podobnih problemov kot letos. Veliko je odvisno tudi od tega, kam se bo zapeljala liga Cefl, ker letos s Turki ni bilo sreče. Z njimi so bili le stroški, nato pa so ob koncu sezone kar nehali nastopati. Neke konstantnosti ni. Lastniki lige Cefl so želeli konkurirati najbolje razvitim ligam v Nemčiji, Avstriji, Franciji, ampak je vseeno trg tukaj toliko manjši, da se je treba spustiti na realna tla in razmisliti, pri kakšnem formatu vztrajati." Le trije trdni klubi že za verodostojnost Cefla niso dovolj, a ključna težava je, da ekipe težko v štirih mesecih na dveh frontah odigrajo 12 ali več tekem.

Lepo bi bilo vnovič videti Hendricksa in Moncurja, ki sta dokazala, da sta igralca kalibra, kot ju pri nas ni bilo. Njuna prepoved vstopa v EU naj bi veljala za pol leta. Slovenija se jima zaradi situacije s policijo ni zamerila. "Ne, ne. Z obema smo se pogovarjali. Oba sta pripravljena priti. Rada bi le, da bi bilo več tekem. Tako obstaja želja, da bi tujci lahko igrali v državnem prvenstvu, da zanje ne bi bilo preveč premora med posameznimi tekmami," zaključuje Valant.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.