Šport
10 ogledov

Bitka za zmago bo napeta

Dirkači so bili na četrtkovi novinarski konferenci dobro razpoloženi. Žurnal24 main
Do konca sezone v MotoGP sta samo še dve dirki. Ker je prvenstvo že nekaj časa odločeno, misli dirkačev počasi že odhajajo na počitnice, a kljub temu gre v Sepangu pričakovati tesen boj.
 

Spored VN Malezije

Sobota: kvalifikacije MotoGP (7.55)
Nedelja: dirka 125 ccm (5.00), dirka 250 ccm (6.15), dirka MotoGP (8.00)

Predzadnja postaja motociklistične karavane v letošnji sezoni je Malezija . Dirkači se bodo na 17. dirki sezone med seboj pomerili na modernem dirkališču v Sepangu , kjer med drugim organizirajo tudi dirko formule 1 . Progo, ki je najbolj poznana po dolgi nasprotno ciljni ravnini, je zasnoval sloviti nemški arhitekt Hermann Tilke . Progo, ki so jo zgradili v pičlih 14 mesecih, so odprli leta 1999, v dolžino pa meri 4448 metrov. Celotni kompleks dirkališča je med najmodernejšimi na svetu. V padoocku je odlično poskrbljeno za namestitev moštev in ostalega osebja, ki je potrebno za brezhibno izvedbo dirke vključno z novinarji. Edini napaki tega super modernega dirkališča, ki je od Kuala Lumporja oddaljeno 50 kilometrov, sta visoka vlažnost in vročina, ki od dirkačev zahteva vrhunsko fizično pripravljenost.

Jorge Lorenzo se je preizkusil v igri "sepak takraw". © Reuters

 
Boj za naslov prvaka je odločen, boj za drugo mesto v prvenstvu in boj za konstruktorski naslov pa sta praktično odločena, a dirkači pred VN Malezije obljubljajo trd boj. Praktično vsi si želijo zaključiti sezono z zmago ali vsaj stopničkami. Kljub temu pa so dirkači sproščeni kot že dolgo ne. Svetovni prvak Italijan Valentino Rossi ( Yamaha ) pričakuje napet boj s svojim rivalom Avstralcem Caseyjem Stonerjem ( Ducati ). Priljubljeni "The Doctor", ki je s štirimi zmagami najuspešnejši dirkač na VN Malezije, pa ima pred koncem sezone zelo jasen cilj: "Do konca sta še dve dirki in želim si, da bi na obeh zmagal." Rossi pa dobro ve, da ob njegovem glavnem tekmecu Stonerju tudi drugi dirkači želijo poseči po najvišjih mestih: "Dirko v Maleziji imam rad. V preteklosti sem tu že odpeljal nekaj dobrih dirk, poleg tega je proga pravšnja za naš motocikel. Vem, da bo Stoner tudi tu tako močan kot ostali, zato ne dvomim, da bo bitka za zmago zelo napeta. " Veliko optimizma pa Rossiju vliva dvakratno testiranje, ki so ga v Maleziji opravili pred začetkom sezone: "Z veseljem čakam dirko v Maleziji, saj smo tu veliko testirali in imam kar nekaj podatkov, ki nam bodo pomagali." Ob tem pa si Rossi želi tudi postaviti nov rekord v osvojenih točkah v eni sezoni. V primeru dveh zmag na zadnjih dveh dirkah bi porušil tudi ta rekord, ki si ga zdaj lasti skupaj s Stonerjem.

Valentino Rossi je bil na petkovih treningih hitrejši od Caseyja Stonerja. © Reuters

 

 
 

Na zadnjih štirih dirkah smo zabeležili dobre rezultate, zaradi katerih sem optimist pred zaključkom svoje debitantske sezone v razredu MotoGP.

Jorge Lorenzo

 
Kot je bilo že rečeno, bo glavni tekmec Rossija za zmago lanski svetovni prvak Casey Stoner, ki je v Malezijo prišel opogumljen z zmago na domači dirki na Phillip Islandu pred več kot 50000 navijači. Stonerja, ki je edini na VN Malezije zmagal v vseh treh razredih, po koncu sezone čaka še operacija zapestja. Ravno poškodovano zapestje naj bi bilo krivo, da je Rossi brez večjih težav že nekaj dirk pred koncem osvojil naslov svetovnega prvaka. Tudi Stoner si želi sezono zaključiti na najboljši možni način: "Proga mi je zelo všeč. Tu sem zmagal v vseh treh razredih, zato se rad vračam." Podobno kot ostalim pa Stonerju misli bežijo v naslednje leto: "Vse bomo dali od sebe, da čim bolje zaključimo letošnjo sezono, a če sem pošten, so moje misli že na zimskem testiranju v Valencii, kjer se bomo lahko posvetili razvijanju novega motorja." Pred testiranji pa Stonerja čaka še operacija poškodovanega zapestja, ki mu bo vzela kar nekaj časa, a Stoner verjame, da bo nared še pred začetkom naslednje sezone, ko naj bi se po njegovih besedah spet borili za naslov prvaka: "Verjamemo, da bomo drugo leto še močnejši in da se bomo sposobni boriti za naslov prvaka." Casey Stoner, ki je v četrtek praznoval svoj 23. rojstni dan , pa bi si z zmago verjetno pridirkal najlepše darilo za osebni praznik.

Marco Melandri se počasi poslavlja od Ducatija. © Reuters

 
Zelo nabrušena pa sta na VN Malezije prišla tudi oba tovarniška dirkača Honde . Španec Dani Pedrosa ima še vedno nekaj možnosti, da na drugem mestu prehiti Stonerja, Američan Nicky Hayden , ki bo drugo leto dirkal ob Stonerju na Ducatiju, pa si želi z dobrima rezultatoma posloviti od moštva, kjer je doživljal najlepše trenutke v svoji karieri. Španec, ki še vedno čuti bolečine v kolenu zaradi padca na dirki na Phillip Islandu, je odločen, da bo v Maleziji dosegel dober rezultat: "Na zadnji dirki na Phillip Islandu sem imel smolo. Toda v Maleziji sem odločen, da se bom odkupil za napake, ki sem jih storil na zadnji dirki." Zelo dobre volje pa je tudi "Kentucky Kid“, ki je na zadnjih dirkah nanizal nekaj odličnih rezultatov. Američan, ki se v začetku sezone ni znašel, je zelo vesel zadnjih uspehov, ob katerih je spet začel verjeti vase: "Zelo zabavno je, ko si na stopničkah. In ko se zjutraj zbudim, vem, da imam možnosti, da bom dosegel dober rezultat. Ob tem se počutim zelo dobro." Hayden pa se je v Maleziji ponovno zahvalil vsem pri Hondi, ki so mu stali ob strani in brez katerih leta 2006 ne bi osvojil naslov svetovnega prvaka.

Caseyja Stonerja še vedno muči poškodba zapestja. © Reuters

 

 

Petkov prosti trening

1. V. Rossi (Yamaha) 2;02,693
2. J. Lorenzo (Yamaha) +0,486
3. C. Stoner (Ducati) +0,502

Nič manj od glavnih akterjev sezone pa nista motivirana mladeniča, ki se borita za naslov najboljšega debitanta v letošnji sezoni. Španec Jorge Lorenzo (Yamaha) in Italijan Andrea Dovizioso (Honda) si želita končati na stopničkah, a če se jima bo ponudila priložnost za prvo mesto, jo bosta brez pomislekov zgrabila. Na petkovih prostih treningih smo spremljali drugačno zgodbo kot na prejšnjih dirkah, saj je bil Rossi uvrščen pred Stonerja. Razmeroma majhne razlike pa napovedujejo napeto dirko od starta do cilja. Ker je praktično vse odločeno, lahko pričakujemo sproščene dirkače, ki se bodo brezskrbno podali v boj za predzadnje točke v letošnji sezoni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.