Šport
118 ogledov

Bo Slovenija s Poljske prinesla medaljo?

Tina Šutej. V letošnji sezoni je bila uspešna na 470 centimetrih, na evropskem prvenstvu ima 3. prijavljen razultat. AZS/Facebook Tina Šutej. V letošnji sezoni je bila uspešna na 470 centimetrih, na evropskem prvenstvu ima 3. prijavljen razultat.
Slovenska atletska reprezentanca za dvoransko evropsko prvenstvo v atletiki, ki tokrat šteje kar 14 članov, je že v Torunu na Poljskem. Njihova želja je domov prinesti tudi medaljo. Prve kvalifikacije bodo potekale že v četrtek, 4. marca, ostali nastopi se bodo zvrstili v petek, soboto in nedeljo med 5. in 7. marcem.

Po odpovedi sprva dvoranskega prvenstva v Nanjingu na Kitajskem, nato evropskega prvenstva v Parizu in še prestavitvi olimpijskih iger v Tokiu se najboljši slovenski atleti ponovno vračajo na največja atletska tekmovanja, tokrat v številni zasedbi. Njihovo zadnje večje tekmovanje je bilo svetovno prvenstvo v Dohi leta 2019 kar leto in pol nazaj. Kljub koronakrizi so atleti v odličnih formah, kar dokazujejo na tekmah in treningih  glede rezultatov in uvrstitev na evropskem prvenstvu smo lahko optimistični. 

Lahko računamo tudi na medalje

Eden največjih upov tokratne zasedbe je gotovo Maruša Mišmaš Zrimšek z najboljšim prijavljenim rezultatom na razdalji tri tisoč metrov. Pa vendar, kot pravi, to še nič ne pomeni: "Prijavila sem se za tek na 3000 metrov in imam najboljši izid med udeleženkami. To je res dober občutek, a še nič ne pomeni. Ta status moram upravičiti na EP," je povedala in dodala, da na tekmovanje, zaradi dobrega rezultata, odhaja z več samozavesti.

Za medaljo ima možnost tudi Tina Šutej, ki ima v skoku ob palici prijavljen tretji rezultat. "Pred EP sem že napovedala, da je moj cilj medalja. Glede na moje izide v tej sezoni in pripravljenost je ta cilj realen," je optimistična Šutejeva.

Tina Šutej Pred EP Šport Tretji najboljši izid sezone na svetu za Slovenko

Maruša Mišmaš Zrimšek bo, skupaj s Klaro Lukan, prav tako tekačico na 3000 metrov, tudi otvorila slovenske nastope, kvalifikacije za tek bodo na sporedu že v četrtek. "Prvenstva se veselim, bo zanimiva tekma, imam že dovolj izkušenj, tudi kako priti v nadaljevanje iz kvalifikacij," se nastopa veseli izkušena Mišmaševa.

 | Avtor:

Izjemno številna slovenska reprezentanca

Ostali atleti in atletinje bodo nastopali v naslednjih dneh. V petek bo nastopil Jan Luxa v kvalifikacijah troskoka, zanj bo to prvo veliko člansko tekmovanje, isti dan bodo potekale še kvalifikacije teka na 400 metrov, kjer bodo nastopil kar trije slovenski atleti, Luka Janežič, Gregor Grahovac in Lovro Mesec Košir.

V petek bodo sledile še kvalifikacije teka na 800 metrov, nastopili bosta Jerneja Smonkar in Anita Horvat to bo njen prvi tek na veliki tekmi na tej razdalji, prej je navduševala le na enkrat krajši, normo je sicer izpolnila tudi v teku na 400 metrov. V popoldanskem delu tekmovanja bodo sledili še kvalifikacije ženskega skoka v višino, kjer bomo lahko spremljali Lio Apostolovski, kvalifikacije moškega teka na 800 metrov, nastopil bo Žan Rudolf, in ženski finalni tek na 3000 metrov, kjer lahko z gotovostjo pričakujemo vsaj Marušo Mišmaš Zrimšek.

Neja Filipič (troskok), Tina Šutej (palica) in Tilen Ovniček (60 metrov) bodo nastopili v soboto, Maja Mihalinec Zidar na kvalifikacijah za najkrajšo sprintersko razdaljo v nedeljo. Poleg omenjenih je normo izpolnila še Agata Zupin (400 metrov), a zaradi poškodbe roke ne bo nastopila, prav tako sta nastopa odpovedala Jure Grkman (400 metrov) in Filip Jakob Demšar (60 metrov z ovirami). Normo je izpolnil še Nick Kočevar (60 metrov), ki je z rezultatom 6,75 letos tekel najhitreje, a ga na prvenstvu ne bomo videli, saj po prejšnjih nastopih v dresu Nemčije še nima pravice nastopati v slovenskem dresu.

Ne pritisk, temveč spodbuda

Na največje tekmovanje je reprezentanca odšla dobro pripravljena in optimistična – da bo v igri boj za medalje, napovedujejo tudi strokovni delavci na področju atletike. "Osebno pričakujem tudi kakšno medaljo ali celo dve, saj to napovedujejo tudi naši atleti in atletinje, ne le zgolj z besedami, ampak tudi na tekmovališčih," je na videokonferenčni novinarski konferenci pred odhodom na Poljsko povedal novi predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije (AZS) Albert Šoba. A to ni pritisk na tekmovalce, temveč spodbuda, je dodal Roman Dobnikar, predsednik AZS: "Naš nov slogan ‘Gremo po kolajne’ ni pritisk na tekmovalce, saj si uspehov sami najbolj srčno želijo, ampak kaže na to, da naša atletika ni povprečna."

Navdušil že na prvi tekmi

Poleg tega je zeleno luč za odlično sezono slovenske atletike minuli vikend dal že Kristjan Čeh z metom diska preko 67 metrov in s tem trenutno najboljšim izidom na svetu ter izpolnjeno normo za olimpijske igre v Tokiu.

Kristjan Čeh Rezultat Šport Slovenski atlet že takoj z izidom sezone na svetu

Čeh na evropsko prvenstvo v dvorani ne odhaja, saj meta diska na dvoranskih prvenstvih v atletiki ni, bo pa gotovo eden izmed tistih, ki lahko na medaljo računajo tudi na olimpijskih igrah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.