Šport
2364 ogledov

Hrvati ne verjamejo svojemu tenisaču

marin čilić, wimbledon
1/7
EPA
Hrvaškega tenisača Marina Čilića so ob spoznanju, da se zaradi fizičnih težav ne bo mogel dostojno zoperstaviti Rogerju Federerju, preplavila čustva. Po porazu v finalu Wimbledona je pojasnil, zakaj ni mogel zadrževati solz.

Švicar Roger Federer je v finalu teniškega turnirja v Wimbledonu v treh nizih deklasiral Hrvata Marina Čilića in se veselil osme lovorike na sveti travi ter rekordne 19. zmage na turnirjih za grand slam.

Finalni obračun ni upravičil visokih pričakovanj, saj je bil Federer vsaj za razred boljši od svojega nasprotnika, ki se je zaradi težav z žuljem psihično zlomil že po koncu prvega niza. Kljub bolečinam je na igrišču vztrajal do konca in po manj kot uri in 45 minutah stisnil roko najuspešnejšega tenisača vseh časov.

Čilić se ni mogel sprijazniti z dejstvom, da se poteguje za najprestižnejšo teniško lovoriko na svetu, vendar ne more igrati svojega najboljšega tenisa, s katerim je na poti do finala premagal šest nasprotnikov. "To je bil eden najpomembnejših trenutkov v moji karieri, a na žalost ni sem mogel pokazati tega, kar zmorem," je povedal hrvaški tenisač. 

"Bilo mi je žal za vse"

Med polfinalnim obračunom s Samom Querreyjem so se mu na stopalu pojavili žulji, kar je omejevalo njegovo gibanje. "Poškodba se ne bi mogla zgoditi v bolj nepravem trenutku. Po dvoboju s Querreyjem sem imel velik žilj. Tekočina se je nabirala na dnu stopala," je dodal Čilić, ki je po izgubljenem prvem nizu zahteval pomoč fizioterapevta.

Ko je v brisačo začel točiti solze, je postalo jasno, da je preobrat malo verjeten.

"Bilo mi je žal za ekipo, ki mi je toliko dala. Bilo mi je žal za vse, želel sem igrati. Čustveno me je zlomilo spoznanje, da ne morem igrati najboljšega tenisa, ko je to potrebno. Nisem mogel pravočasno reagirati in z večanjem bolečine je moje gibanje postajalo slabše."

marin čilić, wimbledon | Avtor: EPA EPA
Čilićev trener Jonas Björkman je ob tem povedal: "Vem, da mu je hudo, a čez nekaj dni bo ponosen na to, kar je naredil. Gre za fenomenalnega fanta, ki je že osvojil grand slam. V užitek je delati z njim. Pokazal je, da je pripravljen na veliko lovoriko."

Čilić se je potegoval za drugi grand slam v karieri. Če bi premagal Federerja, bi postal prvi Hrvat po Goranu Ivaniševiću z zmago na Wimbledonu. Leta 2014 je osvojil OP ZDA.

Hrvaški navijači kritični

Odzivi hrvaške javnost so deljeni. Medtem ko nekateri sočustvujejo s Čilićem, pa drugi poudarjajo, da so žulji sestavni del teniške igre. Tenisaču očitajo psihični zlom ob spoznanju, da ne more parirati velikemu Federerju. "Strah je največji vzrok," je zapisal eden od hrvaških navijačev, drugi pa je dodal: "Zdaj je pa žulj kriv. Federer ga je razbil in enako bi bilo, če ne bi imel žulja."

Še nekaj biserov razočaranih hrvaških navijačev: "Zanimivo bi bilo videti, koliko žuljev je imel Ivica Kostelić. Zlate in srebrne kolajne je osvajal s šivi na kolenu, a za žulje ne vemo", "Kakšna igra. Ronaldo ne bi znal bolje. Ko je videl, da nima možnosti, je odigral poškodbo. Klasika. A vi ga povzdigujete v nebo.", "Pravi šampioni ignorirajo žulje".

Seveda so se našli tudi spodbudni zapisi: "Bravo, Marin, finale Wimbledona je odličen rezultat."

Legendarni Boris Becker, ki je v karieri osvojil šest grand slamov, je ob pogledu na solznega Čilića dejal: "Tako žalostno. Cela Hrvaška je jokala z njim."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice