Šport
19 ogledov

Debevec ustrelil bron za slovo od Mersina

debevec london olimpijske igre kolajna Stanko Gruden/STA
Slovenija je na sredozemskih igrah v Mersinu bogatejša za dve odličji. Kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je v finalu na 500 metrov osvojila prvo mesto, Jošt Zakrajšek pa je na 1000-metrski razdalji priveslal srebrno kolajno.

V finalu A na 500 metrov je bila slovenska predstavnica Špela Ponomarenko Janić za dobri dve sekundi hitrejša od Italijanke Sofie Magale Campana, tretja pa je bila Srbkinja Antonia Nađ. Jošt Zakrajšek je za zmagovalcem Franciscom Cubelosom Sánchezom zaostal za manj kot sekundo, na tretjem mestu je končal Italijan Mauro Crenna, ki je zaostala za več kot pet sekund.

"Super! Ko zmagaš je zmeraj super, še posebej če je himna zraven. Veslanje ni bilo tisto najboljše, ampak danes je bilo to dovolj in upam, da bo jutri še enkrat tako dobro kot je bilo danes," je dejala Ponomarenko Janićeva, o samem nastopu pa dodala:

"Sama z veslanjem nisem najbolj zadovoljna. Še posebej na startu sem se zabila v startni blok, sem malo prehitro startala. Ampak potem je bilo vse kontrolirano do konca, ni bil potreben finiš, ki je potreben ponavadi, in sem zadovoljna."

Rezultati "gor" iz tekme v tekmo

"S kolajno sem sigurno zelo zadovoljen, sem navsezadnje drugi najhitrejši v Sredozemlju. Z veslanjem pa nisem bil najbolj zadovoljen, čoln skozi te majhne valovčke ni stekel oziroma nisem našel pravega ritma. Ampak na koncu sem uspel stisnit do srebrne kolajne. Navsezadnje sem zelo zadovoljen, kot sem rekel, je to moj prvi nastop, rezultati gredo iz tekme v tekmo gor. Sem zelo zadovoljen," pa je povedal Zakrajšek.

Zakrajška popoldne čakajo še kvalifikacije na 200 metrov, v soboto pa sprinterje na mirnih vodah čakajo še finalne tekme na 200 metrov, kjer bo novo odličje lovila tudi Ponomarenko Janićeva.

Railič klonil v četrtfinalu, Španbauer v osmini finala

Slovenska karateista Mladen Railič (do 67 kg) in Filip Španbauer (do 75 kg) sta končala nastope na sredozemskih igrah. Railič se je prebil do četrtfinala, Španbauer pa je igre končal po prvi borbi.

Railič je v osmini finala ugnal Albanca Xhina Tola z 2:0, v četrtfinalu pa je bil je bil od njega boljši Tunizijec Mohamed Amine Hasnaoui. Njun dvoboj se je končal z 0:0, Tunizijec pa si je napredovanje izboril zavoljo sodniške odločitve.

Španbauer je v prvi borbi izgubil proti Srbu Nikoli Jovanoviću z 0:3. V soboto bosta v dvorani Edip Buran nastopila še Juš Markač v kategoriji do 84 kg in Sebastjan Budinha v kategoriji nad 84 kg.

rajmodn debevec kvalifikacije | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Strelsko slovo: bron Debevca

Rajmond Debevec je osvojil bronasto kolajno v disciplini malokalibrska puška trojni položaj. Na petkovi tekmi je nastopil tudi Željko Moičević, ki je preizkušnjo končal na osmem mestu.

Na strelišču v Erdemliju je v kvalifikacijah zablestel Moičević, ki je "prvi polčas" končal na prvem mestu, potem ko je v klečečem, ležečem in stoječem položaju zadel 1164 krogov, medtem ko je Debevec − v nekdaj svoji paradni disciplini − zadel štiri kroge manj in se uvrstil na tretje mesto.

A veliki finale osmih najboljših strelcev je znova dodobra premešal vrstni red iz kvalifikacij, v izjemno močni konkurenci je smetano v strelskem maratonu na koncu pobral Italijan Marco De Nicolo, drugo mesto je zasedel Francoz Valerian Sauveplane, Debevec pa je zadržal tretje mesto in popravil dosežek iz tekme z malokalibrsko puško leže, kjer je bil sedmi.

Dve kolajni končni izkupiček strelcev

Po današnji moški preizkušnji v kraljevski disciplini se je končal strelski program v Mersinu, Slovenija pa je osvojila dve kolajni. Poleg Debevca jo je osvojila Petra Dobravec, ki je z zračno pištolo osvojila tretje mesto, Blaž Kunšek pa je v tej disciplini zasedel enajsto mesto.

Živa Dvoršak in Moičević sta z zračno puško osvojila peti mesti, Grega Potočnik pa enajsto. V disciplini malokalibrska puška leže je bil Debevec sedmi, Moičević pa deseti. Dvoršakova je z malokalibrsko puško v trojnem položaju zasedla četrto mesto, tako kot Boštjan Maček v trapu. V tej disciplini je nastopil tudi Matej Žniderčič in dvodnevno preizkušnjo končal na dvajsetem mestu.

Tvrdyjeva in Utroša v polfinale

Slovenska badmintonistka Maja Tvrdy in njen reprezentančni sotekmovalec Iztok Utroša sta se uvrstila v polfinale sredozemskih iger v Mersinu. Tvrdyjeva je v današnjem četrtfinalu premagala Grkinjo Theodoro Ligomenou z 2:0 (11, 12), Utroša pa Španca Ernesta Velazqueza z 2:0 (16, 9).

Utrošo v polfinalu čaka Francoz Brice Leverdez, Tvrdyjevo pa Turkinja Ozge Bayrak. Oba dvoboja bosta v soboto, ko bodo na sporedu tudi odločitve za kolajne. Nika Koncut se ni uvrstila med štiri, to ji je preprečila Turkinja Neslihan Yigit po zmagi z 2:0 (8, 5).

Utroša je skupaj z Miho Horvatom nastopil v polfinalu moških dvojic, hrvaška naveza Zvonimir Đurkinjak − Zvonimir Hoelbling pa je bila boljša in zmagala z 2:0 (17, 14). V malem finalu se bosta pomerila s francosko dvojico Baptiste Careme − Gaetan Mittelheisser.

Italijanki spet usodni za Fabjanovo in Vodebovo

Slovenski odbojkarici na mivki Simona Fabjan in Andreja Vodeb sta na sredozemskih igrah v turškem Mersinu osvojili končno četrto mesto. V današnji tekmi za tretje mesto je bila od slovenske boljša italijanska naveza Daniela Gioria − Laura Giombini, ki je zmagala z 2:0 (18, 17).

Naši odbojkarici na mivki sta v Turčiji prikazali dobre predstave. V skupinskem delu sta najprej premagali špansko kombinacijo Cristina Hopf − Alejandra Simon z 2:0 (24, 15), nato pa še s srbsko Isidora Egić − Marija Milošević z 2:0 (12, 22).

V četrtfinalu sta bili boljši od domače dvojice Ganime Burcu Aasoy − Meliha Ismailoglu z 2:0 (16, 12), uvrstitev v finale pa sta jim onemogočili kakovostni Italijanki Greta Cicolari in Marta Menegatti, peti z lanskih poletnih olimpijskih iger v Londonu, ki sta zmagali z 2:0 (16, 11).

Borčniku bron v hitrostnem zbijanju

Slovenski balinar Aleš Borčnik je osvojil bronasto kolajno na SI. V malem finalu hitrostnega izbijanja je bil boljši od Francoza Fabiena Jarneta. Zlato odličje je osvojil Hrvat Leo Brnić, srebrno pa Italijan Mauro Roggero.

Borčnik je v dopoldanskem polfinalu zadel 44 krogel in izpadel iz boja za zlato kolajno, saj sta bila boljša Brnić in Roggero (oba 47). V boju za bronasto odličje pa je zasenčil francoskega balinarja in zadel 43 od 51 krogel, medtem ko je bil njegov tekmec manj natančen ter v 50 metih zadel 39 krogel.

"Moji nastopi v Turčiji niso bili najboljši. Telesno sem bil dobro pripravljen, meti pa niso bili najbolj natančni. Moj polfinalni dosežek je bil enostavno premajhen za finale, a vesel sem, da sem osvojil tretje mesto. V malem finalu sem premagal tekmeca iz balinarske velesile. Žal mi je le, da se nisem uvrstil v finale, a tokrat sta bila Italijan in Hrvat enostavno boljša," je po bronastem odličju v Mersinu dejal Borčnik.

Slovenska balinarka Nina Novak je v hitrostnem zbijanju zasedla končno peto mesto. Tadeja Sodec je v sredo osvojila odličje zlatega leska v natančnem zbijanju. Slovenija je imela svojega predstavnika tudi v moškem finalu, Davor Janžič pa je zasedel nehvaležno četrto mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.