Šport
22 ogledov

Dragić med najzvestejšimi

Goran Dragić Slovenija Ukrajina EuroBasket Domžale Saša Despot
V Sloveniji je veliko prahu dvignila odpoved Bena Udriha, ki ne bo nastopil na EP. Kdo pa so tisti košarkarji iz NBA, ki z veseljem priskočijo na pomoč reprezentanci? Goran Dragić je 14. na lestvici.

Nekdanji soigralec Gorana Dragića in novi član ekipe Indiana Pacers Argentinec Luis Scola je v zadnjih 13 letih poleti kar 12-krat zastopal svojo državo. Brez pravega počitka je tudi član San Antonia Boris Diaw, ki mu je uspel enak dosežek v francoskem dresu. Le enkrat manj so se od leta 2000 vpoklicu v izbrano vrsto odzvali španski zvezdniki Pau in Marc Gasol ter Jose Manuel Calderon. V tej sezoni bo sicer Pau izpustil EuroBasket, preostala četverica pa bo znova zaigrala za reprezentanco. 

Dragić si na lestvici aktivnih NBA igralcev deli 14. mesto na lestvici, a to le zaradi tega, ker je za mlajše slovenske selekcije igral šele v letih 2004 in 2005, od leta 2006 pa je le lani, ko Slovenija ni imela uradnih tekem, izpustil zbor reprezentance. Od leta 2000 je poleti tako osemkrat že oblekel državni dres, prav tolikokrat pa se je na primer klicu Nemčije odzval Dirk Nowitzki.

Bena Udriha so uvrstili na 29. mesto s šestimi udeležbami, a so mu pripisali tudi nastop na EP 2005 v Beogradu. Tega je sicer izpustil zaradi poškodbe na pripravah. Enako se je zgodilo tudi leta 2009, leto kasneje pa pred SP ni našel skupnega jezika s takratnim selektorjem Memijem Bečirovićem. Njegovi zadnji uradni nastopi za Slovenijo so bili tako na SP na Japonskem leta 2006. S petimi udeležbami si na lestvici deli 38. mesto. 

Kar 90 NBA košarkarjev je sicer v zadnjih 13 letih nosilo dres ameriške izbrane vrste, na lestvici pa se je še najbolj odrezal član Knicksov Carmelo Anthony, ki je šest poletij igral za ZDA, nastopil pa je tudi na treh olimpijskih igrah. 
 
Lestvica nastopov trenutnih NBA košarkarjev za reprezentanco od leta 2000:
 
  • Luis Scola (Argentina) in Boris Diaw (Francija) - 12 nastopov
  • Pau Gasol, Marc Gasol in Jose Manuel Calderon (Španija) - 11 nastopov
  • Tiago Splitter (Brazilija) in Tony Parker (Francija) - 10 nastopov
  • Pablo Prigioni (Argentina), Victor Claver (Španija), Andrej Kirilenko (Rusija), Jose Juan Barea (Portoriko), Hamed Haddadi (Iran) in Ronny Turiaf (Francija) - 9 nastopov
  • Goran Dragić (Slovenija), Nicolas Batum (Francija), Carlos Delfino (Argentina), Leandro Barbosa (Brazilija), Dirk Nowitzki (Nemčija), Manu Ginobili (Argentina), Luigi Datome (Italija) in Hidayet Türkoğlu (Turčija) - 8 nastopov ...
 
     
Komentarjev 1
  • planica 13:17 01.avgust 2013.

    Vaš komentar smo izbrisali zaradi kršenja kodeksa komentiranja. Uredništvo Žurnala24.