Šport
17 ogledov

Dugi v finalu, dva svetovna rekorda Španke

sport 21.05.12. Damir Dugonjic, slovenski plavalec, Damir Dugonjic of Slovenia c EPA
Slovenski plavalec Damir Dugonjić se je na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Dohi uvrstil v četrtkov finale na 100 m prsno.

Ravenčan je v polfinalu plaval 57,09 sekunde in se v finale uvrstil s četrtim časom polfinala. Najhitrejši čas polfinala, rekord prvenstev 56,43, je postavil evropski prvak Britanec Adam Peaty, drugega Rus Kiril Prigoda (56,93), tretjega pa Japonec Jasuhiro Koseki (57,06).

"Tekmoval sem z Rusom, ki je bil pred mano. Vedel sem, da bo hiter, zato sem se ga skušal držati. Na koncu mi ostalo še kar nekaj moči. Finala sem zelo vesel, vidi pa se, da smo z izjemo Peatyja vsi skupaj in ostali se bomo borili za srebro in bron," je po nastopu povedal 26-letni plavalec ravenskega Fužinarja.

Za četrtek visokorasli Korošec pravi, da bo skušal popraviti obrate, ki so bili daleč od optimalnih. "Tudi na prvih 50 metrih imam še kar nekaj rezerve. Danes sem začel zelo dobro, a tudi sproščeno, zato tukaj lahko še nekaj pridobim." Z finalom je Dugonjić izpolnil tudi prvi cilj na SP. "To so najboljši na svetu. Zdaj nimam česa izgubiti. Mislim, da se z ostalimi lahko borim enakovredno in jutri grem na polno. Z medaljo in uvrstitvijo nisem obremenjen, prvič v karieri pa si želim plavati pod 57 sekundami. Definitivno lahko plavam hitreje, potem bomo videli, ali bo to dovolj za medaljo," je še dejal Dugi.

Dva svetovna rekorda Belmontejeve

Junakinja večera pa je Španka Mireia Belmonte Garcia, ki je z izidom 1:59,61 postala prva ženska v zgodovini človeštva, ki je 200 m delfin preplavala v manj kot dveh minutah. Svetovni rekord Kitajke Liu Zige je popravila za 1,17 sekunde in ugnala tudi prvo plavalko sveta Madžarko Katinko Hosszu. Kmalu za tem je s 4:19,86 postala tudi prva ženska, ki je zmogla 400 m mešano v manj kot 4:20 minute. Rekord Hosszujeve je izboljšala za 97 stotink.

V prvem današnjem finalu na 200 m prosto je veliki dvoboj dneva dobil Južnoafričan Chad Le Clos, ki se je za zmago udaril z Američanom Ryanom Lochtehem. Plavalca na progah sedem in osem sta bila izenačena skoraj do zadnjega obrata, ko je Le Clos prestavil v višjo prestavo, na koncu bronastega Lochteja pa je premagal tudi Rus Danil Izotov.

Izjemen izid je v polfinalu na 50 m prsno dosegla tudi Litovka Ruta Meilutyte, ki je z 28,81 za osem stotink sekunde popravila lasten evropski rekord, svetovnega Američanke Jessice Hardy pa zgrešila za stotinko.

Pred začetkom prvega finalnega dne so prireditelji pripravili tudi pestro odprtje prvenstva. Slovensko zastavo je na odprtju nosila mlada plavalka ravenskega Fužinarja Gaja Natlačen. V četrtek bodo v predtekmovanju nastopili trije Slovenci. Prvič se bosta predstavili Velenjčanka Nastja Govejšek, ki jo čakata tekmi na 100 m prosto in na 50 m delfin, ter Ravenčanka Natlačnova, ki bo nastopila v najdaljši ženski disciplini - 800 m prosto. Radovljičan Robert Žbogar bo napadal osebni in državni rekord na 400 m mešano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.