Šport
13 ogledov

Dvojni poraz Slovencev

Antti Pusa Acroni Jesenice Anže Petkovšek
V 17. kolu lige Ebel sta obe slovenski moštvi morali priznati premoč tekmecem. Acroni Jesenice so v Podmežakli šele po podaljšku klonile proti Gradcu, Tilia Olimpija pa je bila nemočna na Dunaju.

Nedeljski večer pred prazniki je v dvorano Podmežakla privabil lepo število gledalcev, ki so videli razburljivo hokejsko predstavo. Nazadnje sta bili s točkami nagrajeni obe ekipi; gosti pa so po preobratu odnesli poln plen. Jeseničani so zaradi poškodb nastopili brez Švedov Johana Björka in Marcusa Olssona ter domačega napadalca Jureta Dolinška.

Jeseničani so bolje začeli tekmo, a kljub temu se je prva priložnost ponudila gostom. Gašper Krošelj je obranil strel novinca med panterji Yvana Busqueja. Rdeči so zadeli v 12. minuti. Po podaji Jamesa Sixsmitha je s strelom iz prve zadel Antti Pusa. Gorenjci so se z zanesljivim Krošljem ubranili ob izključitvi Jake Ankersta. Gostujoči hokejisti so izenačili v 17. minuti, ko je neubranljivo zadel Olivier Latendresse. V 18. minuti so imeli Jeseničani minuto in 48 sekund kar dva igralca več. Ponovno je podal Sixsmith, v polno pa je zadel Klemen Pretnar.

Na začetku druge tretjine so prvi poskusili gosti. Krošelj je bil na mestu po dveh strelih Matthiasa Ibererja. V 24. minuti je Lukaš Hvila z močnim strelom iz zapestja presenetil gostujočega vratarja Fabiana Weinhandla. Že tretjič je podal Sixsmith, točko pa so pripisali tudi vratarju Krošlju. Nato so zapele pesti, v glavnih vlogah sta bila Tuma in Patrick Harand, ki sta si prislužila vsak po dve plus deset minut disciplinske kazni. V 29. minuti je Hvila v protinapadu z igralcem manj zadel vratnico, pri tem prejel udarec po roki, ki je ostal nekaznovan. Slovaški napadalec se je v igro vrnil šele v zadnji tretjini. Domači so se ubranili z igralcem manj. Sixsmith je pridrsal pred Weinhandla in poskušal s strelom med nogama, a je avstrijski vratar ploščico zadržal. V 34. minuti je Krošelj ubranil nekaj nevarnih poskusov gostov.

Pusa je z močnim strelom v 42. minuti prisilil Weinhandla, da se je izkazal z lepo obrambo. Nato so imeli panterji prednost igralca več, železarji so z veliko drsanja kazen Ankersta ubranili. Jeseničani so na enak način tudi v nadaljevanju nadzirali igro. V zadnjih minutah so gosti napadli z vsemi močmi. Nekdanji železar Brett Lysak je dosegel gol priključka v 56. minuti, potem ko je dobil odbito ploščico pred domačimi vrati. Le 19 sekund pozneje je na podoben način za izenačenje zadel še Zdenek Blatny. Do konca 60. minute se rezultat ni več spremenil in o zmagovalcu je odločal podaljšek.

Hvila je v 18. sekundi podaljška zamudil priložnost za zmago, ko je bil sam pred Weinhandlom, a avstrijski reprezentant je bil na mestu. Po napaki v jeseniški obrambni tretjini je za zmago gostov zadel še en nekdanji jeseniški napadalec, Toni Dahlman.

Zmaji nemočni na Dunaju

Po zmagi na Češkem so zmaji optimistično krenili tudi proti avstrijskemu glavnemu mestu, kjer pa roko na srce v zadnjih letih niso imeli pretiranega uspeha. Zadnjo zmago so vpisali že konec leta 2007, tudi nocoj pa so ostali praznih rok.

V prvi tretjini večjih priložnosti gosti niso imeli, domači pa so bili ves čas nevarni, a je Jean Philippe Lamoureux ustavil vse njihove strele. Potem pa je na začetku druge tretjine udarila prva peterka domačega moštva, ko je izza gola zadrsal Benoit Gratton, Lamouruex je strel obranil, a je bil prvi pri ploščku Francois Fortier, ki je iz neposredne bližine zadel.

Le dve minuti zatem, ko so imeli domači irgalca več na ledu, je bil pred golom po odbitku priseben Gratton in zadel za 2:0. Že v naslednji minuti so gosti prišli do velike priložnosti, saj so 80 sekund igrali z dvema igralcema več, a bili neuspešni.

V 33. minuti pa je Justin Taylor le zadel gol za priključek, ki je domačim za nekaj minut povsem "odrezal" noge. Gosti so imeli pobudo, a jim ni uspelo tega unovčiti. Še najbližje izenačenju je bil Anže Ropret, ki je iz neposredne bližine streljal čez prazen gol.

V zadnji tretjini so Ljubljančani poskusili vse, da bi prišli do drugega zadetka, a so domači spretno in srečno v 50. minuti zabili še tretji gol, ki je nekako že napovedal domači uspeh. V 52. minuti je imel Aleš Mušič ob številni prednosti Olimpije dve priložnosti, a je obakrat dobro posredoval Reinhard Divis. Že minuto zatem je Jon Insana z zadetkom z modre črte zapečatil tekmo.

Liga EBEL, 17. kolo:

Acroni Jesenice : Graz 99ers 3:4 (2:1, 1:0, 0:2, 0:1) - po podaljšku
Pusa (12), Pretnar (19), Hvila (24); Latendresse (17), Lysak (56), Blatny (56), Dahlman (62)

Vienna Capitals : Tilia Olimpija 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Fortier (25), Gratton (27), Fischer (50), Insana (53); Taylor (33)

Medveščak Zagreb : SAPA Fehervar 4:2 (0:1, 0:0, 4:1)
Banham (54, 56), Naglich (54), Trukno (59); Vas (17), Pratt (47)

Red Bull Salzburg : Liwest Linz 3:5 (1:2, 2:1, 0:2)
Kavanagh (2), Schlacher (34), Carrier (36); Baumgartner (1), Veideman (20, 37), Irmen (42, 59)

Orli Znojmo : KAC Celovec 2:2 (2:2, 0:0, -:-) - tekma prekinjena (luknje v ledei ploskvi)
Lattner (5), Havlik (5); Kalt (7), Pirmann (13)

VSV Beljak prost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.