Šport > Slovenija poka od ponosa
2419 ogledov

Alfa in omega slovenske košarke: "V prvi vrsti me je presenetil ..."

sport 01.04.2012 Zmago Sagadin, kosarka, liga Telemach za prvaka, 3. krog, Helio Saša Despot
Nastopi slovenske košarkarske reprezentance na letošnjem evropskem prvenstvu so navdušili tudi nekdanjega slovenskega selektorja in dolgoletnega trenerja Olimpije Zmaga Sagadina. Najtrofejnejši slovenski trener je prepričan, da je Slovenija glede na prikazano favorit tudi za zlato medaljo.

"Res ni razloga, da bi se v finalu kogarkoli bali. Po kvaliteti igre je Slovenije na tem prvenstvu pokazala največ," je po polfinalu povedal Zmago Sagadin, ki tekme spremlja s hrvaškega Krka, kjer je na dopustu. O možnih finalnih tekmecih, nasprotnik bo znan po današnjem polfinalu med Rusijo in Srbijo, pa 64-letni Celjan meni, da bi bil lažji nasprotnik v nedeljo v Istanbulu Rusija. "Rusi visijo na Švedu in njega lahko Dragić ustavi, povsem onemogoči. Srbi imajo nekoliko bolj raznovrstno igro in tudi širši izbor košarkarjev."

Kot pravi Sagadin, je nad doslej prikazanim izredno navdušen. "Zelo sem vesel in res jim privoščim. Prav vsem. Fantom, strokovnemu štabu in tudi javnosti, ki je res dolgo trpela in čakala ta rezultat. Včerajšnja zmaga je tudi nekakšen obliž na rane po vseh teh letih odlične igre in čakanja na kolajno."

 | Avtor: Epa Epa
Za razliko od prejšnjih izbranih vrst Sagadin ocenjuje, da ima Slovenija v tem trenutku izredno zunanjo linijo, s katero nadomesti majhne pomanjkljivosti pod obročem. "Na zunanji liniji imamo Gorana Dragića, Luko Dončića, Jako Blažiča in Klemna Prepeliča. Mislim, da tega trenutno v Evropi nima nihče. Še bolj pomembno pa je, da vsi ti košarkarji znajo svoje individualne kvalitete podrediti ekipi in s kolektivno igro premagujemo tekmece."

A v slovenski četverici ne blesti le zunanja linija. Že pred prvenstvom je bilo jasno, da ima Slovenija z Dragićem enega najboljših košarkarjev v Evropi ta čas in da je Dončić izjemen talent, pa vendarle novinec, mlad košarkar, ki se mora v svetu košarke še potrjevati. A igralec madridskega Reala je preskočil stopnico in vse od začetka je eden od stebrov ekipe. Po mnenju Sagadina je prav ta dvojec potegnil vse za seboj, zato so zablesteli še drugi, ki prav na EP igrajo svojo najboljšo košarko doslej, predvsem pa jih krasi borbenost.

"Nekateri kažejo mnogo več, kot smo videli doslej. V prvi vrsti me je z opravljenim presenetil Gašper Vidmar, pa tudi mlada Vlatko Čančar in Aleksej Nikolić. Vsi vemo, da gre za dva zelo dobra košarkarja, a na prvenstvu sta pokazala ves svoj košarkarski potencial, predvsem pa izredno zrelost za svoja leta." - Zmago Sagadin

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice