Šport > Slovenija poka od ponosa
1449 ogledov

Ena velika zmaga, štirje grenki spomini

Slovenija EuroBasket 2017 Slovenci v kvalifikacijah za SP igrajo močno okrnjeni.
Slovenska košarkarska reprezentanca je doslej petkrat igrala v četrtfinalu evropskega prvenstva.

Izbrana vrsta Slovenije bo v torek zvečer proti Latviji naskakovala svojo drugo uvrstitev v polfinale EuroBasketa. Potem, ko med prvimi šestimi udeležbami na prvenstvih Stare celine (1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003) niso posegli med elitno osmerico, so se Slovenci nato kar petkrat zapored prebili v četrtfinale.

Kristaps Porzingis Imajo recept Šport Kako ustaviti latvijskega "čudežnega dečka"?

Prvič se je zgodilo leta 2005 na EP v Srbiji. Po odličnem predtekmovanju pred množico slovenskih navijačev je v četrtfinalu prišla na vrsto Nemčija, ki je bila s fantastičnim Dirkom Nowitzkijem previsoka ovira (62:76). Slovenija pod vodstvom Aleša Pipana je po usodnem porazu zmagala s Hrvaško in bila poražena z Litvo za končno šesto mesto.

Na EP 2013 v Španiji je Slovenija, spet pod Pipanovo taktirko, ponovno odlično igrala v predtekmovanju in si priigrala četrtfinale z Grki. Neverjeten preobrat v zadnjih minutah (62:63) je odnesel sanje o medalji, čeprav je bila zmaga na dosegu roke. Po nadaljnjem porazu z Nemčijo in slavju nad Francijo je Slovenija na koncu zasedla sedmo mesto.

Najvišje je podalpska izbrana vrsta posegla leta 2009 na Poljskem, ko jo je s klopi vodil Jure Zdovc. Četrtfinalna zmaga nad Hrvaško (67:65) je zacelila rane iz preteklih let, toda v boju za odličja je bila Slovenija, tudi zaradi poškodb, malce "prekratka" in se je po porazih s Srbijo in Grčijo morala zadovoljiti s četrtim mestom.

Leta 2011 v Litvi je Slovenijo vodil Božidar Maljković, v četrtfinalnem dvoboju s Španijo (tega so prinesle slabše predstave v skupinskem delu) pa pravih možnosti ni bilo (64:86). Po porazu z gostiteljico Litvo in zmagi nad Srbijo je Slovenija osvojila sedmo mesto.

Zadnjič se je Slovenija prebila med osmerico na domačem parketu leta 2013. Maljkovićeva četa že v predtekmovanju ni blestela, v četrtfinalu pa je bila Francija s Tonyjem Parkerjem premočna (62:72). Po zmagah nad Srbijo in Ukrajino je Slovenija na domačem EP osvojila peto mesto.

RTV SLO grafika EuroBasket 2017 četrtfinale Ups ... Šport Drugim naredili to, kar nas najbolj boli

Pred dvema letoma je Slovenija pod vodstvom Jureta Zdovca izpadla že v osmini finala, izločila jo je prav Latvija (66:73). Upamo, da je prišel čas za maščevanje in drugi preboj v polfinale v šestem slovenskem poskusu.

Rezultati Slovenije na četrtfinalnih tekmah EP:

EP 2005, (Srbija):
Slovenija - Nemčija 62:76
Zmaga s Hrvaško, poraz z Litvo za šesto mesto.


EP 2007 (Španija):
Slovenija - Grčija 62:63
Poraz z Nemčijo, zmaga s Francijo za sedmo mesto.


EP 2009 (Poljska):
Slovenija - Hrvaška 67:65
Poraza s Srbijo in Grčijo za četrto mesto.


EP 2011 (Litva):
Slovenija - Španija 64:86
Poraz z Litvo, zmaga s Srbijo za sedmo mesto.


EP 2013 (Slovenija):
Slovenija - Francija 62:72
Zmaga s Srbijo in Ukrajino za peto mesto.

Komentarjev 2
  • Avatar Bine Prelesnik
    baraba 00:17 13.september 2017.

    s4turn A je šla mama že spat, da se ti lahko igraš na računalniku

  • s4turn 10:36 11.september 2017.

    Spoštovani državljani in državljanke, Negotovosti je konec. Večmesečni pogovori in pogajanja z našo nekoč prijateljsko sosedo, so se končala z nenadnim, silovitim napadom Hrvatov na našo prestolnico. Čeprav je njihov predsednik pred napadom dejal: »Roko na srce, mi se ne ...prikaži večne moremo kosati z njimi«, je skupaj s Hrvati udarilo zavezništvo dvajsetih držav, ki jih žene pohlep po našem koščku raja. VSTOPI V IGRO! Se vidimo na bojišču! https://www.edominations.com/si/register/28606