Šport > Slovenija poka od ponosa
1116 ogledov

"Tudi sam sem ponosen na ta dosežek"

Epa
O slovenskem odličju je spregovoril tudi do Igorja Kokoškova najuspešnejši selektor slovenske reprezentance.

Na polfinalno zmago nad Španci v polfinalu košarkarskega evropskega prvenstva se je odzval tudi eden nekoč najboljših slovenskih košarkarjev Jurij Zdovc, kasneje tudi selektor reprezentance. Sam pravi, da so se z medaljo uresničile tudi njegove sanje.

"Prvenstvo spremljam zelo emocionalno. Sam sem napovedal tak razplet polfinala, saj glede na to, kar kaže Slovenija, enostavno nisem videl načina, kako bi nas Španci lahko premagali. S to zmago so se uresničile tudi moje sanje in mislim, da vseh tistih, ki smo bili tako ali drugače zraven in se v preteklosti borili za kolajno. Tudi sam sem zelo ponosen na ta rezultat, ki meji na znanstveno fantastiko. Res iskrene čestitke za te predstave in za samozavest, ki jo kažejo. Upam, da še niso rekli zadnje besede," je dan po tekmi za STA razmišljal Zdovc, ki je reprezentanco na EP 2009 kot selektor popeljal do četrtega mesta.

goran dragić pau gasol Pau Gasol Šport "Zadeli so vse, odstotek je bil ubijalski" Zgodovinsko Šport Alfa in omega slovenske košarke: "V prvi vrsti me je presenetil ..."

Sam pravi, da Slovenija tako močne izbrane vrste še ni imela. "Gre za to, da je Slovenija letos v bistvu nadgradila ekipo iz leta 2015. Ta vrsta z Goranom Dragićem, Luko Dončićem in Anthonyjem Randolphom, zraven sta še Gašper Vidmar in Edo Murić, je enostavno druga ekipa, kot tista izpred dveh let. Mladi so dozoreli, razliko pa delajo trije nosilci igre Dragić, Dončić in Randolph. Vsi trije so tudi izredno motivirani. Dragić tudi zato, ker je napovedoval slovo od reprezentance, Dončić zato ker igra prvič."

Zdovc, trenutno je trener zagrebške Cedevite, ocenjuje, da je prav Dončić ključni igralec za uspeh slovenske vrste. "Naj mi drugi tega ne zamerijo, a mislim, da je prav on tista pika na i. Nismo še videli, da bi igralec pri 18 letih dosegal po 10 skokov in asistenc ter 20 točk na tekmo. Prevzel je tudi vso odgovornost v ekipi, kadar se je Gogi utrudil. Seveda pa je razlogov za uspeh še več. Razigral se je tudi Randolph, ki je izreden atlet in s temi sposobnostmi nam je dal širino v obrambi in napadu. Seveda je tukaj še selektor Igor Kokoškov, ki je našel način, da iz fantov potegne maksimum."

Jure Zdovc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Če je nacionalni naboj pri slovenskih košarkarjih razumljiv, je svojevrsten fenomen Randolph, ki s srčnostjo prav nič ne zaostaja, a to 50-letnega nekdanjega slovenskega selektorja ne preseneča. "Randolph je pravi športnik in ima pomembno zmagovalno mentaliteto. Ko je tekma, je tekma in takrat da vse od sebe. Sicer pa je zelo emocionalen, želi si zmagati, ni mu vseeno, kaj se dogaja na igrišču in tudi zato kdaj dobi kakšno tehnično napako. Ob tem ne gre spregledati, da je na tem prvenstvu napredoval iz tekme v tekmo in vsekakor je bil prava izbira za okrepitev reprezentance."

goran dragić Dragić: Napil se bom Šport Po slačilnici rajanje nadaljevali v avtobusu Slovenija Španija košarka Eurobasket Globok poklon! Šport Veselje, ponos: To so posnetki iz slačilnice takoj po tekmi!

Slovenija je tokrat presenetila tudi z izjemno velikim številom doseženih točk. "Igraš s tem, kar imaš. Tokrat igramo hitro in enostavno. Klemen Prepelič je bil še pred dvema letoma eden ključnih igralcev v moji ekipi. Tokrat mu je veliko lažje, saj ima več prostora. Nasprotnik se je skoncentriral na najboljše tri slovenske košarkarje in ostali so dobili prostor, zadevali in pridobivali na samozavesti. Pomembno je, da je dal strokovni štab igralcem svobodo v napadu, kljub temu pa igrajo izredno kolektivno in iščejo prostega soigralca. Vedeti moramo tudi, da imamo veliko število kreatorjev igre, ki ustvarjajo položaj za met zase in za druge. V preteklosti nam je manjkalo prav to. Obrambo pa odigrajo, ko je to treba. Ko začutijo, da je treba, stisnejo. Če k temu dodamo še dobro vzdušje, ki se ga vidi na parketu, se ve, da zadeva teče."

V finalu Zdovc vidi velike možnosti za slovenski uspeh, sam pa meni, da je Sloveniji na EP lahko nevarna le Srbija. "Morda so edini, ki lahko ustavijo Slovenijo, a najprej morajo opraviti z Rusi. V skupinskem delu so bili Rusi boljši, a zame bi bilo presenečenje, če bi dobili še drugi dvoboj. Vsekakor je to ekipa, ki je namazana z vsemi žavbami, poznamo se izredno dobro in to bi bila prava poslastica za konec EP. Mislim, da si v slovenskem taboru zato bolj želijo Ruse, čeprav je tudi to ekipa z izjemno kvaliteto in ne smemo jih podcenjevati."

Nekdanji kapetan slovenske reprezentance je izredno vesel tudi dejstva, da bo imela Slovenija več kot dva dni in pol premora do finala. "Sistem tekmovanja je res posrečen. Sam se spomnim prvenstva 2009, ko smo zvečer igrali polfinale, izgubili po podaljšku okrog polnoči, potem pa smo imeli naslednji dan povsem izpraznjeni spet tekmo. Tukaj je sistem boljši."

Obnoreli Evropo Šport "Kar so Slovenci naredili Špancem, ni za mlajše od 18 let!"
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.