Šport
141 ogledov

Federer le še korak od osme zmage

Roger Federer
V finalu najprestižnejšega teniškega turnirja na svetu se bosta pomerila Švicar in Hrvat.

V finalu teniškega turnirja za grand slam v Wimbledonu se bosta v nedeljo pomerila Hrvat Marin Čilić in Švicar Roger Federer. Prvi je v polfinalu v štirih nizih premagal Američana Sama Querreyja, drugi pa v treh Čeha Tomaša Berdycha.

Tretji nosilec Federer si je tako zagotovil že 11. finale na tretji postaji za grand slam v sezoni in skupno 29. na tekmovanjih velike četverice; v Wimbledonu pa bo proti Čiliću lovil osmo zmago po letih 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 in 2012. Za tokratno uvrstitev v zaključni dvoboj je premagal Berdycha, ki je imel status 11. nosilca, s 7:6 (4), 7:6 (4) in 6:4.

Hrvat, sedmi nosilec, je ugnal 24. nosilca Querreyja s 6:7 (6), 6:4, 7:6 (3) in 7:5. Za Čilića je to prvi wimbledonski finale, za Hrvaško pa prvi po Goranu Ivaniševiću leta 2001. Nedeljska finalista se bosta v odločilni boj podala s povsem drugačnima izhodiščema. Švicar bo lovil še enega od rekordov v dolgi karieri, Čilić bo skušal priti do drugega naslova na turnirjih velike četverice, prvega po OP ZDA 2014 in seveda prvega v Wimbledonu.

"Privilegij je, da sem spet v finalu"

En mejnik je Švicar postavil že danes, saj je bil polfinalni uspeh njegov 90. na wimbledonski travi. Če bo Federer v nedeljo premagal še Čilića, bi z osmim naslovom na tem prizorišču prišel do prvega mesta večne lestvice, saj bi prehitel Williama Renshawa in Peta Samprasa, ki jih imata tako kot on po sedem.

"Srečen sem, da lahko še vedno igram tako dobro. Morda pa sem res malo tudi presenečen," je dejal Federer, ki je zaradi posledic poškodbe in okrevanja spomladi počival deset tednov. A kljub temu, da morda v zadnjem času ni bil v takšni formi kot v najboljših letih, je tokrat pokazal svojo najboljšo stran in prvič po letu 2006 do finala v Wimbledonu prišel brez izgubljenega niza.

V 25. obračunu s Čehom, s katerim je leta 2010 prav tu izgubil četrtfinale, je pokazal, da kljub nekaj težavam ne izgublja zbranosti. V prvem nizu je po "breaku" tekmeca in zamenjavi loparja moral v podaljšano igro, jo dobil, podobno je bilo nato v drugem. Po izidu 6:6 je bil švicarski zvezdnik boljši in Čeha postavil v zelo težak položaj.

Pri zaostanku z 2:3 je nato dvakrat z asom matiral tekmeca, po naslednjem odvzemu servisa pa je bilo že jasno, da ga bo Berdych težko ustavil. Po dveh urah in 17 minutah si je priboril sedmi medsebojni dvoboj s Čilićem. "Privilegij je, da sem spet lahko v finalu. Vem, koliko nam igralcem pomeni, da lahko pridemo na osrednje igrišče za zadnji dvoboj. To sem naredil še velikokrat, a mi še en finale veliko pomeni," je po dobljeni polfinalni bitki dejal Švicar.

Čilić dobil enega od sedmih dvobojev

Še niz več je za finale potreboval Hrvat. Za uspeh je potreboval malo manj kot tri ure. "Psihično sem bil na zelo visoki ravni. Oba sva igrala izreden tenis, a sem bil jaz v kritičnih trenutkih bolj zbran. Celo po breaku v zadnjem nizu se nisem predal, tako da lahko rečem, da sem skozi celoten dvoboj pokazal visoko raven," je bil zadovoljen hrvaški igralec. Nastopil je v četrtem polfinalu na velikih tekmovanjih, v nedeljo pa bo lovil 18. turnirsko lovoriko.

Čilić je sicer slabše začel in izgubil uvodni niz po podaljšani igri, a se je potem hitro vrnil in povedel z 2:1. Zaostajal je tudi v četrtem nizu, toda po odvzemu servisa tekmecu se je vrnil pri 4:4 ter prevzel vajeti za zmago.

Čiliću gre na roko tudi zgodovinska statistika; v finalu bo sicer šele drugič v karieri skušal premagati Federerja (v sedmih dvobojih ima šest porazov), a edina zmaga je bila sladka. Čilić je namreč edinkrat slavil prav leta 2014, ko je Federerja premagal na poti do newyorškega naslova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice