Šport
64 ogledov

Federer mu je 'speljal' trenerja

blaž kavčič op avstralije drugi krog federer Reuters
Slovenski teniški igralec Blaž Kavčič je opravil prvi del priprav za sezono 2016. Osredotočil se je predvsem na telesno pripravljenost, ki naj bi bila osnova, da bi po dolgem času sezono končal brez poškodb.

Trenutno 151. igralec sveta bo v novi sezoni, ki jo bo začel v kvalifikacijah Chennaija, nadaljeval pa v kvalifikacijah odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, ubral nekoliko drugačen pristop kot doslej, kot sam pravi, bo bolj skrbel za zdravje. Zato bo zmanjšal število turnirjev, na katerih bo nastopil.

"V minuli sezoni mi je stanje na kakovostni lestvici omogočalo, da sem igral na največjih turnirjih. Kljub poškodbi sem zavestno igral, trdo sem delal za to, tako da je bilo v tistem trenutku težko reči ne. Še posebno, ker se s takimi turnirji tudi preživljam, zato bi se jim bilo neumno odreči. Po drugi strani pa sem na turnirjih igral na pol pripravljen, kar je vodilo v novo poškodbo in začaran krog. Igral sem na 27 turnirjih, od tega na sedmih poškodovan. Ne morem sicer reči, da je to veliko turnirjev, a letos jih bom igral zagotovo še manj, ne bom na vsak način iskal točk za lestvico. Načrtujem od 22 do 25 tekmovanj, na štirih zaporednih zagotovo ne bom nastopal, bom pa več treniral in tudi med sezono posvečal pozornost telesni pripravljenosti," je svoje načrte predstavil Ljubljančan.

S tem je dokazal, da bo zdravje na prvem mestu, zato ne želi napovedovati vrhuncev sezone. Med te sodijo tudi olimpijske igre in Davisov pokal, v katerem se bodo Slovenci najprej pomerili z Romuni.

"Na olimpijskih igrah sem že bil v Londonu, rad bi šel še enkrat, a ne za vsako ceno. Ne bom po vsej sili iskal točk za lestvico in s tem pravice za nastop. Tudi v Davisovem pokalu imam velike cilje. Že nekaj časa, a žal se nam je redkokdaj zgodilo, da smo igrali v najboljši postavi. Nekdo ima težave z zvezo, drugi z ekipo, tretji s čim drugim, tako da že jaz počasi obupujem, čeprav mi je zastopanje Slovenije v veliko čast. Če ne bo vseh najboljših, ne vidim nobenega smisla za igranje, saj možnosti za dober rezultat ni," meni Kavčič, ki se trenutno odlično počuti, bolje kot v tem času v zadnjih štirih letih.

op avstralije kavčič federer | Avtor: EPA EPA

V novi sezoni si želi na mesta, ki jih je nekoč že zasedal, na lestvici želi priti v okolico 70. mesta, za kar bo potrebno marsikaj. Najprej bo moral imeti srečo s poškodbami, z žrebom in še s čim. Meni, da je postal bolj čvrst, veliko manj reči ga prizadene kot nekoč, sam pravi, da je psihološko močnejši, da je dozorel. Trenutno mu manjkajo predvsem kakovostni "sparing" partnerji, a pričakuje, da se bo to v kratkem spremenilo, v Dubaju naj bi treniral tako z Andyjem Murrayjem kot z Rogerjem Federerjem.

Slednji je pred časom za svojega trenerja izbral Hrvata Ivana Ljubičića, s katerim se je le dva dneva pred tem o sodelovanju pogovarjal tudi Kavčič: "Želel sem si ga za svetovalca in navezal stik z njim. Bil je pripravljen za sodelovanje, čez dva dneva pa je postal Federerjev trener. Vseeno pa upam na kakšen nasvet in tudi na to, da bom zaradi poznanstva z Ljubičićem lažje prišel tudi do Federerja. Verjamem, da bo tudi zastavil kakšno dobro besedo zame, saj ve, da sem deloven. Z Ljubičićem se bova o sodelovanju dogovorila na štiri oči v Dubaju, bom videl, kako si on to predstavlja, vsekakor si jaz sodelovanja želim, kot sem si pred časom želel sodelovanja z Goranom Ivaniševićem, ki pa je bil tudi zaseden in preobremenjen."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.