Šport
120 ogledov

Garnbretova ubranila lanski naslov

Janja Garnbret
Mlada Slovenka je predčasno ubranila naslov iz lanske sezone.

Slovenska plezalka Janja Garnbret je na predzadnji tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v kitajskem Xiamenu v težavnosti osvojila tretje mesto. Njena največja tekmica v skupni razvrstitvi Južnokorejka Jain Kim je bila šele osma, tako da je slovenska šampionka že pred finalom v Kranju ubranila skupno zmago sezone v težavnosti in kombinaciji.

Garnbretova je v današnjem finalu, v katerem je nastopilo vseh 13 najboljših iz kvalifikacij, saj so organizatorji polfinale odpovedali zaradi dežja, padla pri oprimku, ki je večini delal težave. Tekmo je dobila Belgijka Anak Verhoeven, druga pa je bila Američanka Ashima Shiraishi. V finalu je nastopila še ena Slovenka Mina Markovič in zasedla peto mesto.

Garnbretova, 18-letnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, je imela pred današnjo tekmo pred izzivalko Južnokorejko Jain Kim velikanskih 120 točk naskoka, korejska tekmica pa danes ni zmogla niti do zmagovalnega odra in je končala na osmem mestu. To pomeni, da je Garnbretova že tekmo pred koncem osvojila skupno zmago v težavnosti in tudi v kombinaciji, ki bo na sporedu tudi na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020, so sporočili iz mednarodne plezalne zveze IFSC.

Janja Garnbret Športno plezanje Šport Janja Garnbret pometa s konkurenco z vsega sveta

Sedemkrat na stopničkah

Garnbretova je na sedmih tekmah v letošnji sezoni vpisala pet zmag ter dve tretji mesti. Kimova je edinkrat doslej v tej sezoni Garnbretovo premagala v Arcu. Že drugo leto zaporedoma bo slovenska najstniška senzacija sezono končala na prvem mestu razpredelnice.

Mednarodna sezona svetovnega pokala v športnem plezanju se bo sklenila 11. in 12. novembra v Kranju.

Organizatorji so danes kljub dežju z malenkostno zamudo izpeljali moški polfinale v težavnosti. Brez finala je ostal slovenski plezalec Domen Škofic, ki je v polfinalu končal na 17. mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.