Šport
40 ogledov

Hamilton že svetovni prvak

Lewis Hamilton
1/11
EPA
Po izjemno zanimivi dirki je Lewis Hamilton še tretjič v karieri postal svetovni prvak.

Lewis Hamilton je dirko v Austinu končal na prvem mestu in prišel še do 43. zmage v karieri. Ker mu je na roko šla tudi razvrstitev za njim, Nico Rosberg je za las uspel zadržati Sebastiana Vettla, je še tretjič postal tudi svetovni prvak. Tako je postal deseti dirkač v zgodovini z vsaj tremi lovorikami. Pred njim je to uspelo še Michaelu Schumacherju (sedem naslovov), Juan Manuelu Fangiu (pet), Alainu Prostu in Vettlu (štiri), Ayrtonu Senni, Nikiju Laudi, Nelsonu Piquetu, Jacku Brabhamu in Jackiu Stewartu (tri).

"Ne najdem besed, da bi opisal svoje občutke. Tega ne bi mogel storiti brez pomoči ekipe. Rad vas imam fantje za vse kar naredite zame. Moji družini, vse vas imam rad," je bil na zmagovalnem odru po dirki čustven Hamilton.

Dirka je bila sicer izjemno zanimiva. Začela se je na mokri stezi, dirkača Mercedesa pa sta trčila z gumami že v prvem zavoju. Hamilton je prišel na prvo mesto, pred Rosberga pa sta se prebila tudi Danil Kvjat in Daniel Ricciardo. Oba Red Bulla sta bila na mokri stezi zelo konkurenčna in sta ogrožala tudi vodstvo Britanca. Vodilna četverica je kar nekajkrat zamenjala svoja mesta, na razpored pa so na stezi vplivali tudi nesreče, ki so poskrbele za dva virtualna varnostna avtomobila in dva prava.

Nekoliko bolje se je ob vseh spremembah znašel Rosberg, ki je prevzel prvo mesto, Hamilton je padel na drugo. Oba Red Bulla sta na suhi stezi povsem popustila, v ospredje pa se je prebil Vettel. Njegov rojak Rosberg je bil sicer pred zmago, a ga je zaneslo, zapeljal je s steze, njegovo napako pa je izkoristil Britanec in se odpeljal mimo.

Vettel je po drugi vožnji varnostnega avtomobila za tretje mesto moral prehiteti še izjemnega Maxa Verstappna, v zadnem krogu pa je Nemec napadel še Rosberga, a mu je zmanjkalo časa za preboj na drugo pozicijo. Tudi v ozadju so se sicer na dirki vrstila številna prehitevanja.

"Kakšna dirka! Šlo je gor in dol, fantastična dirka. Na začetku smo imeli nekaj težav, na koncu je bilo napeto, zdaj pa sem preprosto presrečen. Lewis v tej sezoni skoraj ni naredil napake, dirkalnik pa ga prav tako ni puščal na cedilu. To je izjemen občutek," je bil po končni odločitvi zadovoljen tudi šef ekipe Mercedes Toto Wolff.

Izidi (56 krogov, 308,405 km):
1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)    1:50:52,703
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)           + 2,850
3. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)               3,381
4. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso)         22,359
5. Sergio Perez (Meh/Force India)            24,413
6. Carlos Sainz ml. (Špa/Toro Rosso)       25,619
7. Jenson Button (VBr/McLaren Honda)    28,058
8. Pastor Maldonado (Ven/Lotus)             32,273
9. Felipe Nasr (Bra/Sauber)                     40,257
10. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)          53,371
...

SP skupno:
1. Lewis Hamilton              327
2. Sebastian Vettel            251
3. Nico Rosberg                247
4. Kimi Räikkönen             123
5. Valtteri Bottas               111
6. Felipe Massa                109
7. Danil Kvjat                      76
8. Daniel Ricciardo              74
9. Sergio Perez                  64
10. Max Verstappen            45

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.