Šport
41 ogledov

Higgins jemal podkupnino?

Je John Higgins res prejel podkupnino? (Foto: EPA) Žurnal24 main
Finale SP v snookerju je tik pred vrati, svet tega športa pa je 2. maja pretresel neverjeten škandal. John Higgins, trenutno številka ena na svetu, naj bi bil udeležen v nameščanje izidov.
Mednarodna zveza poklicnih igralcev snookerja in biljarda (WPBSA) je zaradi sumov o jemanju podkupnine in prirejanju izidov tekem suspendirala večkratnega svetovnega prvaka v snookerju in številko 1 na svetovni lestvici, Škota Johna Higginsa. Zveza WPBSA je začela preiskavo. Štiriintridesetletni Škot naj bi v Ukrajini, kamor je odletel po porazu proti Stevu Davisu na svetovnem prvenstvu v Sheffieldu, novinarju pod krinko ponudil nekaj porazov v zameno za 300.000 evrov. Celotno zgodbo je objavil časnik News of the World, ki je sporno ponudbo tudi dokumentiral z video posnetki..

Neil Robertson se je za nastop v finalu Betfred.com World Snooker Championshipa pomeril z Angležem Alijem Carterjem in ga premagal po 29 framih igre, v katerih je imel vse vajeti vseskozi v svojih rokah. Veliko dela je opravil že v prvem sessionu, katerega je dobil z visokih 6:2. Carter se je uspel sicer približati na 8:6, toda 28-letni Avstralec, znan po svojih natančnih dolgih strelih, presenečenja enostavno ni dovolil.

S podobnim razpletom je postregel tudi drugi polfinale, kjer je bil cel čas v vodstvu Graeme Dott. Mark Selby je sicer pokazal pravo borbenost in zelo metodično igro, toda Dottov safety je bil enostavno predober. Igralca sta zadnji session začela pri rezultatu 14:10 za Škota, toda "The Jester from Leicester" je dobil tri od uvodnih štirih framov. Dobil je tudi prvega po 15-minutnem odmoru in se drugič na tekmi približal na vsega eno igro zaostanka. 28. frame se je izkazal za odločilnega, po številnih izmenjavah in dolgi taktični bitki ga je dobil "The Pocket Dynamo", ki je za zmago potreboval le še frame. Zadnja igra je postregla z dvema preobratoma. Bolje je začel Dott in hitro prišel do prednosti 40 točk, vendar je izgubil pozicijo na naslednjo rdečo in sledila je izmenjava safetyjev, ki jo je prekinil odličen udarec Marka Selbyja in vse je kazalo, da bo Anglež znova znižal na frame zaostanka, vendar je pod pritiskom zgrešil črno s svojega mesta in zmage ter napredovanja v svoj tretji finale svetovnega prvenstva se je veselil Graeme Dott.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dott in Robertsin sta se doslej srečala trikrat, vse tri obračune pa je dobil Škot, ki kljub temu poudarja, da ta podatek ni nič drugega kot zgolj statistika: "To ne pomeni prav nič, tudi jaz nisem nikoli premagal Petra Ebdona, preden sva se srečala v finalu (leta 2006 op.p.) pa sem vseeno slavil na koncu." Dott je sicer v finalu nastopil že dve leti pred tem, leta 2004, ko ga je z rezultatom 18:8 v framih premagal Ronnie "The Rocket" O'Sullivan. Poleg SP leta 2006 je zmagal še na enem turnirju in sicer na odprtem prvenstvu Kitajske leta 2007. "The thunder from Down Under" pa je v svoji profesionalni karieri slavil štiri turnirske zmage, nikoli pa še ni zaigral v finalu svetovneg aprvenstva. Finalni obračun se začne v nedeljo s popoldanskim sessionom, predvidoma pa se bo končal nekje v ponedeljkovih poznih večernih urah. Tekmovalca bosta odigrala največ 35 framov.

Polfinale, Izida:

Graeme Dott (Ško) : Mark Selby (Ang) 17:14
Neil Robertson (Avs) : Allister Carter (Ang) 17:12

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.